. .. .. .. .. .. .
. .

Bryndzový koláč á la Monty Jack :) - RECEPT 31398

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

ID 6034 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)


Bryndzový koláč á la Monty Jack :)


[ recept č. 31398 zo dňa  ]


Bryndzový koláč á la Monty Jack :)


POTREBNÉ PRÍSADY

(na formu s priemerom 26 cm) MASLOVÉ CESTO: 200 g hladkej preosiatej múky, 100 g zmäknutého masla, 1 celé vajce, MARINÁDA NA PARADAJKY: 2 PL tekutého medu, 2 PL olivového oleja, 2 PL horčice, šťava z 1/2 citróna, 4-5 väčších paradajok, PLNKA: 500g bryndze, 3 celé vajíčka

POSTUP PRÍPRAVY

Čím som staršia, tým väčšia je moja závislosť na "slovenskom zlate" - teda na bryndzi. Dokážem ju konzumovať kedykoľvek, kdekoľvek a v akomkoľvek množstve a našťastie sme doma takíto všetci :-). Rýchla rota má u nás štyroch Monty Jackov :-).
Vyhľadávam naozaj akýkoľvek recept s bryndzou, nech ju stále nejeme len s haluškami, na zemiakoch, v pirohoch alebo najlepšie úúúplne samú :-). Veľa super inšpirácií som našla práve tu - dievčatá - ĎAKUJEM....a pridám jeden, ktorý som vyhrabala na nete u super chlapíkov - Medveďov - a sliny mi tiekli dovtedy, kým som ho nespravila.
Vôňa je v celom byte báječná a nechce sa mi ani vetrať, len nech tá vôňa ostane čo najdhšie :-))). Nedalo mi a musela som aspoň malý kúsok uždibnúť, aby som vedela, či stojí za to pridať sem tento jednoduchý receptík. Oblizujem sa až za ušami a priznávam, že naozaj STOJÍ......
Svoje experimenty testujem okrem nás doma aj na kolegoch - nechcem sa chváliť cudzím perím, ale opäť som zase podrástla o nejaký ten cm, keď som dostala pochvalu.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Zo surovín na cesto vymiesime čo nahladšie maslové cesto - preto je dobré mať maslo zmäknuté, ide to fakt šup šup. Aj keď je bryndza dosť slaná, pridávam do cesta štipku soli. Vymiesené cesto šupneme do sáčku alebo potravinovej fólie a necháme v chladničke stuhnúť.
Blanšírované paradajky - u nás pri varení používam len takto, lebo drobec sa nám šupkami drhne :-). Nemusia byť samozrejme, stačí umyť a nakrájať. Blanšírovanie - narežeme na šupe malý krížik, necháme zovrieť primerané množstvo vody a po zovretí paradajky do nej vložíme max. na 1 minútu. Potom ich rýchlo vyberieme a vložíme do studenej vody, aby nám nezačali blatovatieť. Ošúpeme a sú ready na pokrájanie na koliečka, čož spravíme.
Pripravíme si marinádu na rajčiny - zmiešame med, horčicu, olivový olej a citrónovú šťavu a to je všetko :-). Skúsim pridať aj čerstvú posekanú bazalku, tentokrát som doma nemala a nechcela som s koláčom čakať do druhého dňa, lebo to by zase neprežila bryndza :-).
Pokrájané paradajky naložíme do marinády a necháme v chladničke marinovať.
Stuhnuté cesto vyvaľkáme na rozmer väčší ako forma, v ktorej budeme piecť koláč, aby presahovali okraje, ktoré potom upravíme rukami. Cesto bude tvoriť misku pre bryndzovú plnku. Formu nie je treba vymazať, maslové cesto je dosť mastné.
Skvelý nápad prevzatý od Medveďov :-) - slepé pečenie: predpečieme maslové cesto, aby sa nerozmočilo vďaka mokrým paradajkám a bryndzovej plnke. Aby cesto pri predpečení veľmi nezhnedlo a nevysušilo sa, naslepo ho prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme ho suchou fazuľou - napríklad. Fazuľa síce po pečení nie je jedlá :-), ale je znovu použiteľná na tento účel. Keďže mi došla fazuľa, zaimprovizovala som s mungom. Pečieme v predhriatej rúre na 170°C 10 minút.
Príprava plnky je strašne jednoduchá a rýchla - do misky dáme bryndzu, pridáme vajíčka a vymiešame do hladka. Nakoniec pridáme 5-6 lyžíc marinády a opäť poriadne premiešame - je to fakt mňam :-). Nabudúce dám viac bryndze, keďže cesto presahovalo vyššie a tak dobroty mohlo byť aj viac :-)
Predpečené cesto. Papier s fazuľou odstránime a pustíme sa do poslednej fázy prípravy koláča
Na spodok formy nakladáme paradajky - nie aj s marinádou, ale zase nemusíme úzkostlivo odstrániť všetku marinádu. Tu som trošku zazmätkovala - "patirjala" som kdesi foto s plnkou :-). Takže jednoducho - na paradajky nalejeme už len bryndzovú plnku a celý zázrak už treba len upiecť.
Koláč ďalej pečieme pri 170°C 15-20 minút. Finálny produkt vyberieme z rúry...a odolávame pokušeniu, lebo páli ako čert :-)
Odstránime prvú prekážku a blížime sa k zjedeniu :-) Ja som zase neodolala pokušeniu nastrúhať na horúci koláč parmezán - super vôňa a chuť.
Prečuhujúce okraje sa mi nepáčili a tak som ich ufikla. Cesto je také sušienkové, drolí sa, ale dobrý pilkový nôž to spravil. Preto vravím, že nabudúce pridám viac bryndze, kto má rád bryndzu, tak sa mi nebude čudovať :-)))))))


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Svadobna bielobordova | Bryndzový koláč á la Monty Jack :) | Zemiakový šalát >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Jana S. (janulka274) ID 115102 (12.9.2010, 11:33)
(Y) (jidlo) |:o)
ODPOVEDAŤ
Simona M. (SittaLilas) ID 159596 (10.9.2010, 19:19)
Tak toto vypadá úúplne luxusne (clamp)krása (zajic)
ODPOVEDAŤ
Daniela B. (niela70) ID 118864 (10.9.2010, 17:00)
Som ho už skúšala, je fakt skvelý.. (Y) Celkom často chodím slintať nad "medvedie recepty" (smich) (hello)
ODPOVEDAŤ
Monika Š. (moniqueR) ID 105322, mimibazar.sk/moniquer (10.9.2010, 10:07)
Paráda (Y) (jidlo) ja som si obľúbila Bačovský bryndzovník od Kristínky a toto je určite podobná lahôdka (Y) :-) |:o)
ODPOVEDAŤ
Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (10.9.2010, 11:28)
(hotdog) veru veru, aj na ten sa uz chystam, len tento ma vcera ukecal, ze aj on chce byt vyskusany a svietit na MMB :-$ ,-)
ODPOVEDAŤ
Janette M. (Zinka16) ID 75844 (10.9.2010, 9:24)
To musí byť ohromná mňamka (pl) (B) ukladám a určite vyskúšam (L)
ODPOVEDAŤ
Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (10.9.2010, 9:47)
[A] ak mate radi bryndzu, tak sa budete zalizovat ako aj my (zajic) (H)
ODPOVEDAŤ
Roman Daniel B. (RDB) ID 26658 (10.9.2010, 8:48)
Ahoj dasula.
Medvede pozdravuju.
(L)
ODPOVEDAŤ
Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (10.9.2010, 9:37)
(L) (L) (Y) (Y) (zajic) (zajic) (zajic) prave sme ho dojedli (child12) (child12) (child12)
ODPOVEDAŤ
Roman Daniel B. (RDB) ID 26658 (10.9.2010, 14:45)
Tak nerevte a urobte si dalsi.
(radost)
ODPOVEDAŤ
Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (10.9.2010, 14:46)
(pst) (pst) (pst) nemozem, som v praci ,-)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (10.9.2010, 8:14)
vyzerá výborne (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (10.9.2010, 9:48)
(F) (zajic) ak pred tebou bryndza neutecie tak ako predo mnou, tak nevahaj a pec ,-) ,-) :-$
ODPOVEDAŤ
Katarína M. (katkam) ID 62614, mimibazar.sk/katkam (9.9.2010, 23:30)
tak to už hej, vyzerá lákavo, ukladám (Y) (Y) (Y) (clamp) |:o)
ODPOVEDAŤ
Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (10.9.2010, 9:49)
(L) velmi dufam, ze bude chutit (zajic) :-$
ODPOVEDAŤ
kikuska t. (jasidielko) ID 56687 (9.9.2010, 23:15)
och, nepoznam, ale urcite ohromna lahodka (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Dagmar H. (dasula) ID 6034, mimibazar.sk/dasula (upravené 10.9.2010, 9:39)
:-$ pre je nas vsetko bryndzove neskutocna lahodka (F) (L)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu