. .. .. .. .. .. .
. .

"Pain au Levain" Bread - RECEPT 23300

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

DOMÁCE PEKÁRNE

ID 135731 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)


"Pain au Levain" Bread


[ recept č. 23300 zo dňa  ]


"Pain au Levain" Bread


POTREBNÉ PRÍSADY

Pre CHEF STARTER: 1 pohár cmaru, 2 polievkové lyžice vody (ďalej už len PL), 310 g chlebovej pšeničnej múky 650, 3 PL ražnej múky, 1/2 čajovej lyžičky sušeného droždia Pre LEVAIN: 1/2 pohára vody, 1 pohár chlebovej múky, 1/4 pohára ražnej múky, 1/4 ČL sušeného droždia Pre THE DOUGH: 1/3 pohára vody, 1 1/3 pohára chlebovej múky, 2 PL hnedého cukru, 2 ČL soli, 1/4 ČL suš. droždia

POSTUP PRÍPRAVY

Tento recept mám od kamarátky, ktorá žije v USA a je maniak na domácu pekáreň. Názov je francúzsky a znamená v podstate "Kysnutý chlieb". Tento recept je trošku komplikovanejší a zdlhavý, preto je určený skôr pre tých, čo majú radi výzvy v kuchyni.
Celá príprava chleba trvá cca 17 hodín, ale výsledok stojí naozaj za to! JE to najlepší chlieb aký som zatial jedla!

Podrobný postup pri obrázkoch.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Pre CHEF STARTER: Do pekárne dáme všetky ingrediencie pre chef starter. Nastavíme program Cesto a stopneme 10 minút. Potom pekáreň vypneme a necháme cesto "sedieť" v pekárničke 8 až 12 hodín. Ja ho nechávam zvyčajne 11 až 12 hodín.
Po 12 hodinách vyzerá cesto takto. Je to v podstate akoby kvások, cesto je tekuté s bublinkami. Do pekárne pridáme suroviny pre LEVAIN, zapneme program "cesto", stopneme 7 minút, pekáreň vypneme a cesto necháme "sedieť" 3 hodiny. Po 1,5 hodine ho skontrolujeme, ak hrozí, že by mohlo pretiecť, premiešame ho (aby spľaslo).
Na obrázku je cesto po 15 hodinách. Pridáme k nemu suroviny pre DOUGH. Opať nastavíme program "cesto" a zapneme. Keď skončí celý proces miesenia, pekáreň vypneme.
Takt vyzerá hotové cesto pred vybratím z pekárničky.
Cesto je extrémne lepkavé!! Nedajte sa však odradiť, iba sa vyzbrojte trpezlivosťou. Cesto vyberieme na pomúčenú dosku a miesime cca 2 až 3 minúty. Ak je veľmi lepkavé, pridáme 1 až 2 lyžice múky - toto odporúčanie je z receptu, určite budete musieť pridať múky trošku viac - nepreháňajte to však!
Vypracované cesto rozdelíme na dve časti a z každej vyformujeme pekný okrúhly bochník. Prenesieme na plech s papierom na pečenie, prikryjeme čistou utierkou a dáme do chladničky na hodinu odpočinúť.
20 minút pred pečením vyhrejeme rúru na 220 C. Bochníky vyberieme z chladničky a ostrým nožom do nich urobíme hlboké zárezy v tvare kríža.
Bochníky posypeme troškou múky, ktorú do nich rukami votrieme (vmasírujeme :-D ).
Plech s bochníkmi položíme na ďalší plochý plech (to zabráni pripáleniu zdola) a vložíme do vyhriatej rúry na druhú (ak sú v rúre 4), prípadne na prvú (ak sú 3) koľajničku. Pečieme 30 až 35 minút. Na tejto fotke je odfotený môj prvý pokus - s pohľadom na chlieb po nakrojení. Fotopostup vznikol pri mojom treťom pokuse, a vyzerá to tak, že zatiaľ najkrajší výsledok. Všetkým odvážnym prajem dobrú chuť!


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Mandľové madlénky | "Pain au Levain" Bread | KALERABOVA_Z GIGANTU***** >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Zuzana P. (zazika) ID 32304 (20.4.2010, 15:59)
Adi, dnes som uspesne chlebik upiekla. Zacala som vcera vecer. Je vyborny, zatial mi chutil najviac z chlebov, co som doteraz jedla (Y)
Urcite ho onedlho znova upeciem :-)
zaza_na
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (20.4.2010, 21:40)
jeeej, ahoj zazi! to som velmi rada, ze ti chlebik chutil ,-) AJ mne chuti najviac zo svetkych co doma peciem, mnam mnam (H)
ODPOVEDAŤ
Klaudia R. (kladika) ID 65067 (10.2.2010, 21:33)
vyzera super, uz som o takomto postuper pocula- ale s raznou mukou, a laka ma to vyskusat... v podstate ten postup nieje tak strasne komplikovany- staci si najst par minut na zapnutie a vypnutie pekarnicky :-)a stopnut si cas....ja teda urcite neodolam a vyskusam (balicek) (balicek) (balicek)
ODPOVEDAŤ
Andrea D. (Adusha22) ID 135731 (10.2.2010, 23:45)
klaudia, aj tu ide razna muka, i ked len na doplnenie psenicnej ;-) tiez si myslim ze to nie je az take komplikovane. Zapnut a vypnut pekaren je t najmenej. Jedina babracka je popasovat sa s lepkavym cestom pri tvarovani bochnikov :-)
ODPOVEDAŤ
Olga F. (honda) ID 29673 (9.2.2010, 13:12)
vyzerá nádherne,len tá príprava :-$ ;-) :-S :'(
ODPOVEDAŤ
Marta G. (Egreska) ID 53992, mimibazar.sk/egreska (9.2.2010, 10:13)
Vyzera krasne,takyto som ešte neskušala,ale asi neodolam (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
martina p. (mauka) ID 8602, mimibazar.sk/mauka (9.2.2010, 8:45)
hmm,tak upiect tento chlebik je hotove pekarske umenie (Y) (Y) (Y) (Y)a hlavne mat tolko trpezlivosti,obdivujem |:o) |:o) |:o)chlebik vyzera ako z origos pekarne (Y) (Y) (Y) (Y) |:o) |:o) |:o) |:o)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (9.2.2010, 8:12)
vyzerá veľmi dobre (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y), pekárničku mám, ale musím priznať, že kysnuté cesto aj tak najradšej robím ručne, veľmi ma receptík zaujal
ODPOVEDAŤ
Olga F. (honda) ID 29673 (9.2.2010, 12:07)
šetrite si ruky,keď máte pekáreň,také kysnuté cesto ako vypracuje pekáreň tak ručne vypracujete s námahou a pre pekáreň je to ako sa hovorí s ľavou zadnou :-D (H) (Y)
ODPOVEDAŤ
Halina M. (anilah) ID 93483 (9.2.2010, 7:42)
(Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (9.2.2010, 6:18)
domáci chlebík milujem (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu