. .. .. .. .. .. .
. .

Ribollita - krémová toskánska polievka - RECEPT 22961

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

POLIEVKY

ID 114156 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)


Ribollita - krémová toskánska polievka


[ recept č. 22961 zo dňa  ]


Ribollita - krémová toskánska polievka


POTREBNÉ PRÍSADY

Rôzne druhy zeleniny, podmienkou je že súčasťou musí byť fazuľa, tá k Toskánsku patrí... Ja som mala fazuľu, hrášok, pór, brokolicu (použila som aj stonky), hrášok, mrkvu, kaleráb, petržlen, cibuľu, cesnak, kúsok kapusty a dala som aj jeden väčší zemiak. Na dochutenie - sušený tymián, bazalka, zeleninový bujón, paradajkový pretlak. Olivový olej + cesnak - na chrumkavce chlebikové Na záver možno pridať smotanu na varenie, prípradne lyžičku kyslej smotany - dľa chuti.

POSTUP PRÍPRAVY

Túto polievku vraj varievajú Toskánci už celé roky...pôvodne zrejme vznikla ako "z núdze cnosť"... vznikla z potreby chudobných, ktorí potrebovali zdravé, výživné a zároveň cenovo dostupné jedlo zo surovín, čo dom dal...tak nejak som sa k nej dopracovala dnes aj ja... tuho som dumala, akú polievku dnes uvarím, pozhŕňala som čo chladnička mala a dala a vznikla táto varianta toskánskej Ribollity...originál polievka má byť posypaná Parmezánom. Ten chladnička nemala, tak ani nedala ;o)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Pripravíme si zeleninu - čo chladnička mala a dala ;o)
Zeleninu si nakrájame na kúsky - je jedno aké veľké, ak v závere polievku rozmixujeme do krémova.
Všetku zeleninu dáme do hrnca - ja som použila tlakový kvôli fazuli (bola namočená len tri hodiny). Ak použijete fazuľu z konzervy, netreba variť v tlakovom hrnci. Pridáme dve kocky zeleninového bujónu, medzi prsty sušeného tymiánu, kávovú lyžičku sušenej bazalky (prípadne ak máme čerstvú, tak pred odstavením z ohňa pridáme za hrsť nakrájanej), zalejeme paradajkovým pretlakom (cca 4 dl), doplníme vodou. Dáme variť.
Kým sa nám uvarí polievka spravíme si chlebíkové chrumkavce do polievky. Odrežeme kôrky (tie pôjdu do búdky sýkorkám)
Chlebík - tento je slnečnicový - nakrájame na kocky.
V dvoch PL olivového oleja rozmiešame 3 strúčiky pretlačeného cesnaku.
Kocky polejeme cesnakovo-olejovou zmesou a poriadne ich poprehadzujeme, aby sa chuť dostala ku každému kúsku chlebíka.
Potom dáme chlieb piecť na 10 min do vyhriatej rúry na cca 150° - sledujeme a premiešame, aby neprihorel.
Po cca 45-60 minútach, keď je už všetka zelenina do mäkka uvarená, rozmixujeme polievku do krémova ponorným mixérom a môžeme servírovať. Do taniera podľa chuti môžeme pridať za lyžicu smotany na varenie alebo kyslej smotany. Kto má rád v polievke plávajúce kúsky - tak ako hovorí originálny recept - tak rozmixujte len polovičku celej zmesi. My ale uprednostňujeme túto krémovú verziu. Dobrú chuť.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< kuracie pirohy | Ribollita - krémová toskánska polievka | Medovo krupicové rezy >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Katarína P. (katarinnka) ID 69116 (9.3.2012, 7:54)
vyborna upratovacia polievka ( v zasuvke so zeleninou je zrazu prazdno a polievka je skvela). mne sa ju podarilo uvarit prilis hustu, ale inak je chutovo vyborna.
a mne sa teda osvedcilo ze po odstati (napr. zo dna na den) je este chutnejsia.
a krutonky uz tiez nebudem robievat inak.
:-$ (F) (Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (10.3.2012, 18:09)
Presne si to vystihla Katarínka... (Y) upratovacia polievka ,-) Som rada, že chutila aj krutónky, že zachutili (F)
ODPOVEDAŤ
Mária M. (likavka) ID 53375 (1.2.2010, 16:51)
*-)no to musim skusit uvarit (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.2.2010, 16:57)
Niet sa čoho báť...nie je čo pokaziť, fantázii a použitým surovinám sa medze nekladú :-) držím palce, daj vedieť, či chutila.
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (1.2.2010, 16:50)
mňam táto polievočka je geniálna (Y) (Y) (Y) niekedy ju musím skúsiť spraviť doma (jidlo) A tiež milujem Toskánsko (kytara) (kytara) úžasná krajina... (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.2.2010, 16:56)
Geniálne na nej je to, že ju možno obmieňať podľa surovín, ktoré máš k dispozícii...a vieš si predstaviť ako úžasne musí chutiť niekde na slnkom zaliatom Toskánskom vidieku... (H)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.2.2010, 16:31)
jeej takúto polievočku som videla ako varili v telke :-p - a fakt - táto Tvoja sa jej desne podobá (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva A. (Eviana) ID 114156 (1.2.2010, 16:34)
Ja milujem Toskánsko...krajinu,architektúru, prírodu, ľudí, vína, recepty...takže ju mám tiež odsledovanú z nejakého dokumentu...priznávam, originál od toskánskej kuchárky som ešte nejedla...to musí byť iné kafe :-)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.2.2010, 16:39)
ja som ju tiež ešte nejedla originál - iba vždy slintám, keď varia ;-) ;-) ;-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu