. .. .. .. .. .. .
. .

Jablkový závin z ťahaného cesta... - RECEPT 22441

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 132815 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)


Jablkový závin z ťahaného cesta...


[ recept č. 22441 zo dňa  ]


Jablkový závin z ťahaného cesta...


POTREBNÉ PRÍSADY

Toto je tahane cesto, s ktorym sa mi zatial zo vsetkych tahanych najlepsie pracovalo .: 150g hlad.muky.....1 zltok...... 25g oleja/asi dve lyzice/......sol......60-70 ml teplej vody..... olej na potretie cesta a formy, ja som nedavala ocot ... Plnka do zavinu: 250g tahaneho cesta...... 1kg jablk/ priblizne-zavisi od velkosti zavinu/ ....200g masla...... 150g struhanky...... 2 lyzicky mletej skorice..... 80g grozienok...... 60g nasekanych vlasskych orechov...... praskovy cukor na posypanie..... 150g cukru do plnky

POSTUP PRÍPRAVY

- zmiesame vsetky prisady tahaneho cesta, spracuvavame asi 10 minut, kym nie je tvarne a makke, poddajne a nelepi sa. Ma mat gumovu konzistenciu, pred odpocinutim. Teplu vodu nelejeme hned, ale postupne. Tvar gule odstavime do chladu aspon na pol hodinu-hodinu. Nezabudnut ho prikryt alobalom alebo sackom, aby zvrchu nestvrdol. Niektore recepty uvadzaju, ze do cesta ma ist ocot, ja ho tam nedavam.

-medzitym si pripravime pnlku: nastruhame jablka na co najtensie platky, roztopime maslo asi 60g, usmazime dozlatista az mierne dohneda struhanku, ktoru nechame vychladnut

-ked je cesto pripravene na spracovanie, najprv ho na pomucenej doske rozvalkame do tvaru kocky, prip.
obdlznika, a nasledne ho tvarujeme-roztahujeme chrbtovou castou oboch ruk. Je to celkom sranda, cesto by sa nemalo roztrhnut, ak s nim pracujete pomaly a jemne. Ono sa vlastne natahuje same prehadzovanim z jednej ruky do druhej. Cesto nezabudame mucit, aby sa nelepilo. Tahame ho na rukach aby malo vsade rovnaku hrubku, tak cca 1 - 2 mm. Potom ho polozime na pomucenu utierku a este trochu ponatahujeme. Mal by vidiet vzor utierky-.tak tenke by malo byt cesto! Ale davame si pozor, aby nebolo zas prilis tenke a netrhalo sa.

-maslom potrieme asi tretinu cesta. Poukladame rovnomerne-struhanku /vychladenu/, struhanka nam sluzi na to, aby sa do nej vstrebala prebytocna voda z jablk. Na nu nastruhane
jablka / netreba to s nimi prehanat inak nam pri peceni vznikne kasa z jablk/, posypeme skoricou, cukrom, orechmi, hrozienkami, mozu byt aj pomlete mandle, co komu chuti....Zavin netreba pri rolovani moc stlacat. ....Pokvapkame trochu masla ...Medzitym si zapneme ruru na 190stupnov, kazdy podla moznosti svojej rury. Ja som teplotu menila, pred ukoncenim som teplotu znizila.

- mozme zacat rolovat. Je dolezite vediet, ze tvar pre zavin ma byt po vsetkych stranach rovnomerny, a ze hrany zavinu maju byt rovne, teda nerovnosti nozikom odkrojime. Cize tvar zavinu pred rolovanim ma mat tvar obdlznika alebo kocky. Po bokoch zavin zlahka asi 1cm zasunieme dovnutra, aby nam plnka nevytiekla a pomocu utierky rukami pomalicky rolujeme zavin, pricom ho obcas natierame maslom. Ked je zavin uspesne zrolovany a aj okraje su stlacene, mozme ho preniest na maslom vymasteny plech. Opatrne, moze sa pretrhnut.

- pecieme asi 40-50 minut, dovtedy-kym zavin nebude mat hnedkastu farbu. Este pred pecenim ho parkrat popichame vidlickou, aby mala kadial vyjst para, inak sa moze stat, ze sa zavin pretrhne. Este teply ho natrieme rozpustenym maslom a nechame odlezat pri rure, kym trochu vychladne. Potom pocukrujeme. Podava sa teply, ale nemusi. Dobry je aj studeny (:

Toto tahane cesto bolo fakt vynikajuce a skvele sa mi s nim pracovalo aj tahalo. Odporucam vsetkym gazdinkam, ktore neoblubuju listkove cesto do zavinu ako ja ((:.... Je to hlavne rychle, mala som ho hotove za 10 minut. Ako variaciu namiesto jablk mozte pridat mak s visnami, orechy, co komu chuti, fantazii sa medze nekladu. Dobru chut!
<< Najjednoduchší a bleskový šošovicový prívarok (v tlakovom hrnci) | Jablkový závin z ťahaného cesta... | Čo so starým pečivom / zapečená rýchla večera >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Zuzana C. (Zuzanka1985) ID 132815 (20.1.2010, 11:37)
nie je to nic zlozite, ja som to mala aj s pecenim hotove za necele dve a pol hodinky... drzim palce, nech sa vydari (Y)..... hlavne ju nechat poriadne prepiect, nech chyti hnedkastu farbu a nech je pekne chrumkava..... (jidlo)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (20.1.2010, 8:55)
Zuzka niekedy isto vyskúšam (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y), už dávno je veru tomu čo som vyťahovala štrúdľu, moja mamka ma učila, že je dobré dať si nahriať do rúry hrniec a týmto teplým hrncom neustále prikrývať gule cesta, aby sa dobre naťahovalo.
ODPOVEDAŤ
Zuzana C. (Zuzanka1985) ID 132815 (20.1.2010, 11:38)
vidis, dobry napad... mne nemal kto radit, u nas sa tento zavin moc nerobi.... alebo len z listkoveho cesta... dakujem.... (Y)
ODPOVEDAŤ
Marika S. (finka) ID 64179 (19.1.2010, 20:43)
Júúúúúúúj Zuzi, na ťahanú štrúdľu sa dlho chystám (Y)
Ďakujem (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Zuzana C. (Zuzanka1985) ID 132815 (20.1.2010, 11:37)
jasne, vyskusaj a daj vediet, ako to dopadlo..... mozes pridat aj obrazok :-)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu