. .. .. .. .. .. .
. .

Vianočná štóla - RECEPT 22324

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 132815 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 3 návštěvníci)


Vianočná štóla


[ recept č. 22324 zo dňa  ]


Vianočná štóla


POTREBNÉ PRÍSADY

kocka drozdia..... 100g cukru-krystal......1 vanilka.....1/4 l mlieka......550g psenicnej pol.muky.....1 cajova lyzicka soli......1vajce a jeden zltok rozmiesane spolu...... 1 lyzica nastruhanej citronovej kory /moze byt aj pomarancova/-.......stipka muskatoveho orechu,skorice......200g masla /ja som davala obycajne, Rajo maslo.....par kvapiek mandlovej aromy /nemusi byt/.......muka na spracovanie......100g hrozienok.......kandizovana kora z pomaranca, citronu alebo ine kandizovane ovocie........50g nahrubo nasekanych pistacii, mandli, co komu chuti a ako bohatu chcete mat stolu, mozete pridat aj marcipan pri spracovani....4 lyzice rumu na hrozienka

POSTUP PRÍPRAVY

1.Urobime kvasok-lyzicu cukru,trochu muky zalejeme vlaznym mliekom a nadrobime kocku drozdia, pomiesame a nechame v teple kvasit /max.35 stupnov/, kym na zdvojnasobi objem, mlieko by nemalo byt prilis horuce ani studene, kvasok udrzujeme v stalej teplote

2.Nahrejeme misu. Do nej preosejeme muku so solou, do jamky pridame kvasok, zvysny cukor, vajce, vanilkovy cukor, nastruhanu koru z citrona, zvysne vlazne mlieko, koreniny, mandlovu aromu. Pridame roztopene maslo.Vsetky prisady miesame tak dlho, kym sa cesto pekne neodlepuje od misy. Moze to trvat aj pol hodinu, ja som ho spracovavala asi 35 minut, najprv mixerom, potom rucne... cesto by malo byt ani nie prilis huste, ani riedke. Sformujeme gulu, posypeme mukou a nechame v teple kvasit, aby cesto zvacsilo objem o polovicu. Tak 40-50min. Este dodam, ze mlieko don nevlievame pri spracovani hned, ale postupne, podla toho ake huste je cesto. Taktiez mozme pridat viac muky, ak sa nam cesto zda prilis riedke..

3. Hrozienka umyjeme, vysusime a pokvapkame rumom, nechame odstat.

4.Kandizovane ovocie, hrozienka s rumom, nasekane pistacie a mandle spracujeme do cesta, ktore vyklopime na pomucenu dosku. Vsetky prisady poriadne spracujeme, aby sa hrozienka a ostatne prisady dostali do celej stoly.

5.Cesto este raz poprasime mukou a nechame kysnut dalsich 40 minut.

6.Ruru zohrejeme na 190 stupnov, potom teplotu znizime na 150. Cesto na pomucenej doske zlahka splostime valcekom na jednej strane. Hrubsiu cast stoly prelozime cez tensiu polovicu. Malo by to vyzerat asi tak nejak ako na mojom obrazku, jedna cast vacsia,druha mensia. Plech vylozime pergamenovym papierom a polozime nan stolu. Dostat aj formu na stolu, kedy si stola zachova pekny tvar. Ak ju nemame, stola si najlepsie udrzi tvar, ak ju dame medzi dve drievka, ktore upevnime dvoma vykrajovacimi formickami. Ja som tam dala drievka obalene v alobale, este pred vnesenim stoly na plech som pergamen.papier aj okolie alobalu potrela maslom, asi 50g.

7.Uz upravenu stolu na plechu nechame znovu trochu podrast, vykusnut, tak 40 minut. Potom ju dame na 10 minut do chladu a vlozime do truby. Pecieme zhruba 50-60 minut, zalezi od velkosti stoly. Pred vlozenim do truby potrieme zlahka roztopenym maslom. Ja som ju mala velku, piekla som hodinu a pol. Mala by mat hnedu farbu.

8.Hned po vytiahnuti z truby ju potierame este horucu roztopenym maslom az dovtedy, kym sa maslo nespotrebuje a uplne nevsiakne do stoly. Moze to byt cca 50-70 g masla.

9.Este teplu ju hojne pocukrujeme praskovym cukrom.

Ja stolu nevyberam hned z rury, ruru otvorim, natriem maslom, pocukrujem a necham este chvilu v otvorenej rure, kym nevychladne. Stola by mala mat vnutri svetlozltu farbu, inak sa vysusi. Hovori sa, ze by mala odstat aspon 2-3 tyzdne, aby bola suchsia, ja ju mam radsej takuto cerstvu a maksiu.....

Dobru chut.
<< Špenátovo - syrová torta | Vianočná štóla | Plnená paprika >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu