. .. .. .. .. .. .
. .

Džadky - zemiakové guľky s bryndzou - RECEPT 18078

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

BEZMÄSITÉ JEDLÁ

ID 48300 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 35 návštěvníkov)


Džadky - zemiakové guľky s bryndzou


[ recept č. 18078 zo dňa  ]


Džadky - zemiakové guľky s bryndzou


POTREBNÉ PRÍSADY

* 1 kg očistených zemiakov /caa 10 ks strednej veľkosti/ * 250-300g hl.múka * 2 ML soľ * ........... 125g bryndza, 1 kyslá smotana ........... 1 velikánska cibuľa, 150g oravskej slaniny ........... olej alebo masť na vyprážanie

POSTUP PRÍPRAVY

- jeden zo starých slovenských receptov , ktorý silne pripomína bryndzové halušky ... vraj to bolo jedlo chudobných - asi aby vládali otročiť na panskom .....:)

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

- zemiaky si nakrájame na drobno a dáme variť so soľou do zmaknutia
- z uvarených čiastočne zlejeme vodu - necháme tam asi tak - aby boli zemiaky do polovice zaliate .. oheň nezhasíňame !
- do zemiakov s i nasypeme hl. múku /ja som dala 300 g - ale všetko záleží aké máme zemiačiky - a tieto nové jej znesú viacej/ a poriadne vymiešame -na ohni ... necháme to prebublať a potom vypneme oheň- zakryjeme pokrievkou a necháme odpočívať 10 min
- tu sú vymiešané - možeme ochutnať a keď chceme tak možeme ešte trošku ochutiť soľou
- pokrievku odokryjeme a zemiaky s múkou roztlačíme .. a najlepšie je ich potom nechať takmer vychladnúť, lebo guličky by sa nám pri vysmážaní rozpadávali ... cestíčko má byť dosť husté - aby sa Vám poriadne držalo varešky
- z vychladnutého cesta si rukami odtrhujeme cesto a v dlaniach vygúľame takéto guličky / dlane si možeme aj tročku omočiť vodou-aby sa nám lepšie tvarovalo - inak to ide veľmi rýchlo/
a guličky vysmažíme v dostatočnom množstve oleja - ja som si pomohla friťákom .. necháme odkvapať na pap.obrúsku
- vysmažené
- bryndzu si vymiešame s kyslou smotanou a tou polievame džadky
- no a teplé džadky polejeme bryndzou , posypeme vysmaženou slaninou a cibuľou a papkáme do prasknutia :) .................... je to trošku kalorickejšie jedlo - ale raz -začas si ho možeme dopriať a nabaštiť naše chuťové poháriky


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Svadobná | Džadky - zemiakové guľky s bryndzou | Torticka na nase 5. vyrocie svadby. >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Miruška B. (miruška) ID 1104, mimibazar.sk/minik (23.7.2010, 20:44)
Maťka, dnes mali u nás premiéru (Y) (Y) (Y), ale ja som ich nevysmážala, no guľky som dala na plech zapiecť aj so slaninkou... (pl), potom také zapečené sme papkali s bryndzou... môj (cinky) sa vyjadril, že je to recept hodný do Tv relácie o varení.... skveléééé, zaraďujem k obľúbeným.... (clamp) (clamp) (clamp), sme si teda pochutnali (Y) (Y) (Y), toto jedlo je rýchle a veeeeľmi zasýti.... ODPORÚČAM aj tým nnajnáročnejším jazýčkom (F) (F) (F) (L)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (24.7.2010, 13:49)
jeej Miruška, vyskúšala si ? :-$ :-$ - no paráda, teším sa, že sa Ti to tiež zapáčilo |:o) |:o) a super s tým pečením (clamp) (clamp) ja som sa už dočítala toľko sposobov ako sa dajú (pl) (pl) Ďakujem Ti krásne za milú správičku (L) (L) (L) (L)
ODPOVEDAŤ
Marie K. (marie333) ID 16804 (25.2.2010, 11:12)
No, ja som ich tiež čítala v kuchárke bez vyprážania a nasladko napr. s makom posypané alebo tvarohom, orechami, takže vyskúšam aj ich slanú variantu, šikuľka (Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (25.2.2010, 17:54)
Ahoj Marie (F) - ono je zrejme tých verzií na džadky veľmi veľa, ja som ich poznala iba v tejto - ja som zasa veľmi privítala obmenu na sladko (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
melania l. (lararuby) ID 130989 (19.2.2010, 4:51)
Suseda na chalupe robí,ale nevypráža a so slaninou,ale názov neviem. (Y) (Y) (Y) (L)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.2.2010, 14:58)
- no paráda - i tak to musí byť skvelé (clamp) (clamp) (clamp), niekto mi tu už písal, že i tak robievajú ... fakt super variácia /lebo slaninku tú my ľúbime :-$ :-$ - i keď samozrejme nie každý deň, ale raz-začas si radi pochutnáme i na nej (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva N. (leskot) ID 98318 (18.2.2010, 23:08)
Maťka, tiež som ako dieťa jedávala džadky, a hodne často. Vždy ich pripravoval otec, hoci inak nevaril. On pochádzal zo Spiša a robil ich s udusenou kyslou kapustou (musela byť na jemnúčko nakrájaná a dusená iba na omastku) a s opraženou slaninkou. Keď zlial zemiaky, tiež tam nejakú časť vody nechal, zasypal múkou a nemiešal, iba zakryl a nechal postáť. Až potom to riadne premágal a z masy bral väčšie kusy a odtrŕhal z nich také šklbance a hádzal do tej kapusty. Mali sme to veľmi radi - ja som sa o to asi raz pokúsila, ale nebolo to ono. Ostali mi už len spomienky na vynikajúce otcove džadky - vlastne si mi ich pripomenula (F) (F) (F) .... možno niekedy vyskúšam aj túto variantu (hello) (hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.2.2010, 14:56)
vieš čo Evka - u nás toto jedlo doma ani moc nefrčalo /u mňa kapusta vobec - s tou ja mám hrozný problém skonzumovať od detstva 8-| / - ja si ho pamatám iba tak hmlisto v tejto podobe, ale raz som ho objavila - vlastne s týmto návodom, ktorý som i uviedla v jednej slovenskej kucháročke, ktorú mi raz manžel daroval ešte za slobodna :-$ :-$ /asi sa chcel poistiť , aby netrpel hladom ,-) ,-)/ ....... a tam Ti je toľko superských slovenských vecí, že až oči otváram :-o :-o Tak sme si to zaužívali takto robiť ... ale ako zisťujem variácií na Džadky je veľmi veľa, čo je skvelé a teším sa tomu |:o) |:o) , lebo doteraz som si myslela, že iba takto vysmážané majú byť *-) - a ono je ich tooooľko druhov (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Lenka P. (Kalipso25) ID 49654 (18.2.2010, 11:23)
Júúj dievčatá nebudete mi veriť ale ja som recept na džadky hľadala roky :-o :-o :-o, my sme ich však robievali nasladko, posypané práškovým cukrom. to vám bola dobrota, vždy keď som prišla k babke na prázdniny musela urobiť džadky minimálne dvakrát za týždeň ,-)..ale neviem o tom že by sme ich smažili v oleji. Nemôžu byť bez toho smaženia? rozpadli by sa?
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (18.2.2010, 18:42)
Ahoj Lenka (F) - ono bude zrejme džadiek niekoľko druhov - ja som ich poznala takto, a niektoré žienky v komentárikoch písali, že iba urobili guľky a tie už polievali či už bryndzou, alebo škvarkami a pod .. takže - asi podľa kraja, kde sa čo iné s tým robilo ... takže to smaženie nie je podmienka ... určite sa dajú robiť na všetky možné sposoby (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Lenka P. (Kalipso25) ID 49654 (25.2.2010, 10:19)
chystám sa ich urobiť tento víkend (Y) dám vedieť ako to dopadlo :-$ no slinky mi tečú už teraz ,-)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (25.2.2010, 17:52)
tak budem držať palčeky Lenka |:o) |:o) - nie je na tom čo pokaziť myslím - tak dúfam, že budú chutiť (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
veronika r. (venora) ID 67574 (18.2.2010, 12:09)
Lenka moja babi je goralka a tie robia džadky pravidelne :-). Tiež ich nikdy nevyprážala, postup je podobný aku u Maťky, len keď je masa už hotová odoberáme s veľkou lyžicou zemiaky a oškrabujeme ich na okraji hrnca(aby spadli dnu :-D samozrejme) No teraz som to napísala ako Tatár . Keby to nešlo, vždy trošku omastíme okraj hrnca. No a potom sa už len polejú buď masťou zo škvarenej slaninky, alebo masielkom a na sladko. Kto ako chce .
No tie Maťkine vyzerajú tiež úžasne (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Lenka P. (Kalipso25) ID 49654 (25.2.2010, 10:22)
môžeš mi ešte raz vsvetliť ako si to myslela ? ,-)..prepáč ale nepochopila som to dobre :-$
ODPOVEDAŤ
veronika r. (venora) ID 67574 (8.4.2010, 14:35)
Lenka prepáč, že odpovedám až teraz...nevšimla som si ,-). No a napísala som to fakt ako blbec :-(. Takže skúsim ešte raz, popípade keď budem niekedy robiť nafotím a hodím to sem - no skúsim, lebo som ešte nič nedala :-D. Takže, keď už máš masu hotovú, napr. podľa Maťkinho receptu, nerobíš guličky, ale: pripravíš si zvlásť hrniec, omastíš s maslom, alebo iným tukom okraje a naberáš z prvého hrnca lyžicou hmotu. Tú otrieš o vnútorný okraj hrnca, tak aby ti padali také "polmesiačiky" alebo pirožky dnu. A priebežne otieraš aj lyžicu, aby sa lepšie šmýkalo. Je to zložito napísané, ale je to ľahúčke :-). No a potom hotové už každý ako chce, slaninka a cibulka a pod. papa (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (18.2.2010, 18:44)
Ďakujem Veronika za skvelý komentárik (L) (L) - ja sa tiež veľmi rada kadečomu priučím ... a tieto rozne druhy džadiek ma doslova fascinujú - takže každý nový druh vrele uvítam (L) (L) (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Iveta V. (ivetkaaaaaa) ID 42687, mimibazar.sk/ivetkaaaaaa (8.11.2009, 22:07)
(Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)super receptik (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (9.11.2009, 16:14)
Ďakujem Ivetka (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Adka M. (Amaxi) ID 107825 (1.10.2009, 19:47)
Môžem vrelo odporučiť,je to super, ja si to vždy/takmer teda../pripravím večer a smažím na ďalší deń..nikdy som to však nejedla v kombinácii s bryndzou, ale vždy ako prílohu k mäsku miesto hranoliek..a potom sme to vždy vyjedali bez ničoho alebo s kečupom..vyskúšam aj bryndzovú variantu..
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (2.10.2009, 7:00)
Vďaka Adka (L) (L) - ak máš rada bryndzu - tak myslím, že by nemal byť problém a malo by chutiť (jidlo) (jidlo) (Y)
ODPOVEDAŤ
Naďa K. (Nada K.) ID 89547 (1.10.2009, 14:41)
Tak toto bude MŇAMKA veliká, vyskúšam!! Úžasný receptík! (clamp) A krásne nafotený postup, Maťka. (L)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (1.10.2009, 19:31)
Ďakujem Nadi (L) - ak máš rada slovenské jedlá - tak toto je jedno z tých typických .. tak držím palčeky, aby sa džadky vydarili (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Mária R. (Herulka) ID 113660 (21.9.2009, 22:31)
(Y) (L) (leto) (flower) (child2) (F) (clamp) (clamp) (F) (F) (F) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (^) (radost) (jazyk) (radost) :-) (clamp) (flower)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (22.9.2009, 19:51)
- no veru - je to strašne dobručké papaníčko [A] - fakt - takýchto klasických slovenských jedál sa nevieme dojesť ... (jidlo) (jidlo) - len tie kilá potom navyše - lebo to nedá prestať jesť ;-)
ODPOVEDAŤ
Iveta S. (yvett) ID 11052 (19.9.2009, 19:16)
tak toto vyzerá na veľkú dobrotu (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (19.9.2009, 20:50)
Ďakujem Ivetka ... aj to bolo (jidlo) ... je to trošku kalorickejšie - ale veď - nejeme také každý deň - tak si myslím, že občas keď sa pritrafí aj takáto tradičná slovenská mňamka - nič sa nestane :-p
ODPOVEDAŤ
lucia Ď. (lucka001) ID 4368 (18.9.2009, 16:42)
tak toto mi pripomenulo detstvo...soboty u nás patrili takýmto tradičným slovenským receptom...my sme ich však nesmažili...len ich mama posypala slaninou a bolo... (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (18.9.2009, 17:00)
Lucka, moja mamina ich nerobievala vobec .. síce robila kedejaké iné dobrotky, ale toto jedlo v našej rodine nebolo známe :-( .... ja som ich náhodou objavila v jednej mojej zbierke zabudnutých receptov zo Slovenska - ktoré usilovne zbieram ;-) a strašne nám chutia ... nooo a bez smaženia sú určite zdravšie :)
ODPOVEDAŤ
Estera L. (saxinka) ID 14692 (18.9.2009, 14:46)
Maťka, ako sa goralské džatky dostali až do Hlohovca ? *-) *-) *-)
(hello) (hello)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (18.9.2009, 15:00)
:-D ... noooo Ester , povedzme, že milujem tieto starodávne slovenské jedlá a ktovie či aj moji pra pra rodičia niekde v minulosti nehrdlačili na panskom ? ;-) ;-) ... a jednoducho zbieram všetky tieto staré recepty a s obľubou ich varievam - keď sa dá vrámci možností :-$
ODPOVEDAŤ
Miinka K. (miinka) ID 45774, mimibazar.sk/miinka (18.9.2009, 17:08)
(Y) (Y) (Y) (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Martina P. (Mata406) ID 48300 (18.9.2009, 17:16)
(H) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Estera L. (saxinka) ID 14692 (18.9.2009, 16:06)
(Y) (Y) (Y) (Y)
(clamp) (clamp) (clamp)
(hello)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu