. .. .. .. .. .. .
. .

Šolet s mäsovou knedľou - zo židovskej kuchyne - RECEPT 17331

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

HOVÄDZIE MÄSO

ID 47637 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)


Šolet s mäsovou knedľou - zo židovskej kuchyne


[ recept č. 17331 zo dňa  ]


Šolet s mäsovou knedľou - zo židovskej kuchyne


POTREBNÉ PRÍSADY

1/2 kg hovädzieho mäsa 2 lyžice oleja 1 cibuľa asi 2 lyžičky soli 1/2 lyžičky mletého čierneho korenia 6 malých zemiakov 1 hrnček fazule 1/2 hrnčeka jačmenných krúp, viď obrázok dole 4 strúčiky cesnaku vývar na mäsovú knedľu: 1 hrnček chlebovej striedky 1 hrnček mletého hovädzieho mäsa 1 vajce 1/4 - 1/2 lyžičky nastrúhaného muškátového orieška 3 strúčiky cesnaku asi 1/2 lyžičky soli asi 1/4 lyžičky mletého čierneho korenia 1 lyžica pokrájanej petržlneovej vňate

POSTUP PRÍPRAVY

1. Mäso pokrájame, opečieme na oleji, pridáme pokrájanú cibuľu, posolíme, okoreníme a odstavíme. Ošúpeme zemiaky, rozpolíme ich a spolu s mäsom vložíme do pekáča alebo hrubostenného hrnca. Pridáme vopred namočenú fazuľu a krúpy, ochutíme prelisovaným cesnakom a zalejeme vývarom /alebo vodou/ tak, aby hladina siahala tesne nad suroviny, a pomaly varíme 2 až 3 hodiny. Počas varenia podľa potreby podlievame.

2. Medzitým pripravíme mäsovú knedľu. Na mäsovú knedľu zmiešame v studenej vode namočený a vytlačený chlieb s mletým mäsom, vajcom, muškátovým orieškom, prelisovaným cesnakom, soľou, čiernym korením a petržlenovou vňaťou a vytvarujeme knedľu. Knedľu vložíme do šoletu a vo veľmi mierne vyhriatej rúre /asi 120 C/ pečieme cez noc do druhého dňa.

Obmena: Šolet môžeme namiesto fazuľe pripraviť z hrachu, na ochutenie môžeme pridať sladkú, prípadne štipľavú mletú papriku. Pomer strukovín a krúp môžeme zmeniť na 3 : 1, teda 3 hrnčeky fazule alebo hrachu a 1 hrnček krúp.

P.S.Šolet je známy už od najstarších dôb. Už v Talmude sa s ním stretávame pod názvom chamin /z hebrejského slova cham - teplý/. Nie je vylúčené, že názov šolet pochádza z jidiš slovašul-end, označujúceho koniec rannej bohoslužby, a tým aj čas pochutnať na sviatočnom šolete. Len čo rodina po návrate zo synagógy usadila k stolu, domáca pani vytiahla objemný hrniec voňavého šoletu z rúry, kde ho udržiavala teplý od piatku. Pre šabat totiž platí zákaz rozkladať oheň, a preto bolo potrebné šolet pripraviť skôr. Na vidieku si gazdinky často uľahčovali prácu tým, že hrnce so šoletom ukladali do perín, kde vydržal
teplý do druhého dňa.


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

jačmenné krúpy


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Zapekané šúľance s bryndzou | Šolet s mäsovou knedľou - zo židovskej kuchyne | Syrový koláč s kúskami čokolády >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu