. .. .. .. .. .. .
. .

Pohánková polievka s madľami - RECEPT 11559

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

POLIEVKY

ID 31604 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 2 návštěvníci)


Pohánková polievka s madľami


[ recept č. 11559 zo dňa  ]


Pohánková polievka s madľami


POTREBNÉ PRÍSADY

Pre 4 osoby: 80-100g pohánky * 1 veľký pór * 1 menší zeler * 50g posekaných lúpaných mandlí * Solčanka (vegeta alebo zeleninový bujón) * mleté čierne korenie * čerstvá alebo sušená petržlenová vňať * olej * morská soľ * kyslá smotana na ozdobu (nemusí byť)

POSTUP PRÍPRAVY

Zaujímavosti:
Ak ste ešte neskúšali pohánku, tak vedzte, že robíte chybu.Táto hnedá obilnina so zrnkami trojhranného tvaru je unikátnou plodinou. Je prírodným zdrojom rutínu, ktorý priaznivo pôsobí na cievy a krvný obeh. Znižuje krvácavosť, riziko infarktu, krvný tlak i hladinu cholesterolu v krvi. Používa sa i na detoxikáciu organizmu a podporu imunity. Pohánka má vysoký obsah vitamínov skupiny B, vápnika, zinku, medi a selénu, preto má priaznivý vplyv na nervovú činnosť. Je zdrojom kvalitných tukov i bielkovín.
Pohánka vďačí za svoje meno pravdepodobne mohamedánom, ktorí ju doniesli do Európy.
Vzhľadom na jej prednosti je ideálnou surovinou pre všetkých, ktorí sa radi zdravo stravujú. Oplatí sa ju zaradiť do jedálnička...

Postup prípravy: kuk nižšie ...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Pohánku na sitku opláchneme pod studenou vodou a krátko nasucho opražíme v hrnci,kým neucítime jej korenistú vôňu.
Nakrájame si pór na tenké kolieska a očistený zeler najemno nastrúhame - takto pripravenú zeleninku podusíme na oleji - použijeme druhý hrniec (nie ten, kde sme pražili pohánku).
Keď je zeleninka trošku podusená, pridáme posekané lúpané mandle - ja som použila kupované a znovu všetko podusíme. Treba miešať, aby neprihorela.
Podusenú zeleninku s mandľami pridáme k opraženej pohánke.
Všetko zalejeme horúcou vodou (kto má vopred urobený zeleninový vývar, tak zaleje ním).
Pridáme Solčanku - každý podľa chuti (prípadne zeleninový bujón alebo vegetu). Dobre premiešame a polievku necháme zovrieť. Keď zovrie, naozaj iba chvíľku povaríme (rýchlo zmäkne)- kontrolujeme či je pohánka už mäkká...
Hotovú polievočku ešte dochutíme petržlenovou vňaťou a mletým čiernym korením. Prípadne, ak treba ešte dosolíme...Podávame s lyžicou kyslej smotany, ale aj bez nej chutí polievočka báječne...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Šišky | Pohánková polievka s madľami | Živánska >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Gabriela V. (Graziela) ID 59728 (8.11.2009, 20:08)
Dobry napadik tato polievocka (Y)
Tiez mi tam nejako nesedia tie mandle, ale mozno to vyskusam bez nich...
Ja pohanku robievam s ryzou 50:50, klasicky postup: oprazit na oleji (prip. s cibulkou), zaliat vodou 1,5x davky a dusit ... (L)
ODPOVEDAŤ
Helena G. (popoluska340) ID 56630 (18.5.2009, 14:20)
Ahojte dakujem za recept,idem uvarit,pohanku jedavam,kvoli krcovym zilam,prajem pekny den.
ODPOVEDAŤ
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (17.5.2009, 18:25)
varila som,dobra bola :-$
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (17.5.2009, 19:11)
Ľubka, to ma teší, že ti chutila :-) ja sa tiež chystám vyskúšať kopec tvojich receptov, ako prvý bude na rade Kaiserschmarn, lebo priateľovi strašne chutí (L) (hello)
ODPOVEDAŤ
Lubica L. (lubica007) ID 19881 (13.4.2009, 10:27)
Evik,tie mandle tam musia byt?Śtale hladam recepty na rychle polievocky bez cesnaku a cibule.....koli kojenie,aby nasu prdelku nebolelo brusko (child10)Porik mam vyskusany,tan mozme.tak by som skusila (L)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (13.4.2009, 10:34)
Ahoj Lubka, mandle síce túto polievočku veľmi ozvláštňujú, ale nie sú vôbec nutné. Ja som tiež celé sviatky vymýšľala múčniky a jedlá bez cibule, cesnaku, korenia, čokolády, orechov, atď...pretože sestre sa narodilo malé miminko a keďže kojí, tak veľa vecí nemôže. A chcela som, aby aj ona si mohla pošmáknuť. Takže táto polievočka kľudne aj bez mandlí... Pekné sviatky prajem... (velikonoce) (velikonoce17)
ODPOVEDAŤ
Milka -. (mimianka) ID 84111 (1.3.2009, 17:56)
na východe sa dáva pohanka do pirohov, takých tých varených, ktoré sú plnené buď zemiačikmi, bryndzou alebo i tvarohom... no a potom sa také pirôžky volajú tatarčané pirohy - na východe (ale asi by som mala hovoriť skôr len na zemplíne *-)) sa hovorí pohanke tatarka... ale ako tak pozerám na vaše obrázky, asi sa do tých pirohov nedáva celá pohanka ale pomletá... a vy asi používate celú, že *-) to som napísala len tak pre zaujímavosť :-) inak veľmi pekný receptík (Y) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (1.3.2009, 20:42)
Ďakujem Milka. To o tej pohánke som nevedela - že tatarka. A ani som nevedela, že na východe sa dáva do pirohov. Rada spoznávam rôzne zaujímavosti o jedlách :-) a o ich histórii. Máš pravdu, ja používam celú pohánku. Po pravde, nie som v jej príprave a znalostiach nejaký veľký profík, iba sa učím... :-$ (L)
ODPOVEDAŤ
Milka -. (mimianka) ID 84111 (1.3.2009, 21:52)
aj ja sa veľmi rada niečo priučím a ma prekvapilo, že sa z pohanky dá spraviť i polievočka (Y)
ODPOVEDAŤ
Anna D. (anika717) ID 72816 (25.2.2009, 13:12)
Super, dakujem za recept, pohanku milujem, tak budem musiet aj toto vyskusat, vyzera to (Y)
ODPOVEDAŤ
Eva K. (evekei) ID 31604 (25.2.2009, 13:25)
Ďakujem aj ja. Aj mňa prekvapila táto polievočka - bola vynikajúca..., takže ak máte radi pohánku, určite vyskúšajte... (L)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu