. .. .. .. .. .. .
. .

Zopár koláčikov od kámošky - RECEPT 8009

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 60125 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 6 návštěvníkov)


Zopár koláčikov od kámošky


[ recept č. 8009 zo dňa  ]


POTREBNÉ PRÍSADY

pozri postup

POSTUP PRÍPRAVY

Gaštanové guľôčky
29.12.2006
60 KUSOV, ČAS PRÍPRAVY: 20 MINÚT
500 g gaštanového pyré (2 kocky)
150 g detských piškót
150 g práškového cukru
2 balíčky vanilínového cukru
125 g masla
1 balíček olúpaných mandlí na ozdobenie
pár kvapiek rumu
POLEVA:
100 g čokolády
40 g stuženého tuku
1 lyžica oleja
POSTUP:
1.
Gaštanové pyré zmiešame s pomletými detskými piškótami a maslom. Pridáme práškový a vanilínový cukor. Hmotu odložíme do chladu asi na dve hodiny.
2.
Rukami tvarujeme guľôčky s priemerom asi 2,5 cm a ukladáme na mastný papier na pečenie.
3.
Pripravenou polevou oblievame každú guľôčku tak, že malou lyžičkou nalejeme polevu zvrchu, aby nerovnomerne stekala. Spodná časť ostane bez polevy.
4.
Do každej guľôčky vložíme olúpanú mandľu.
5.
Servírujeme v malých papierových košíčkoch.



Plnené medové srdiečka
21.12.2006
40 KUSOV, ČAS PRÍPRAVY: 1,5 HODINY
CESTO:
2 väčšie lyžice medu
450 g hladkej múky
130 g práškového cukru
80 g masla
2 vajcia
1 lyžička medovníkového korenia
1 lyžička sódy bikarbóny
PLNKA:
1 lyžica medu
250 g rozmrvených piškót
za hrsť mletých orechov
3 lyžice ríbezľového džemu
3 lyžice rumu
1 lyžica kakaa

POSTUP:
1.
Z jednotlivých ingrediencií vymiesime cesto, ktoré necháme 3 hodiny odpočívať. Na pomúčenej doske ho rozvaľkáme na hrúbku 3 mm a vykrajujeme srdiečka. Poukladáme ich na vymastený plech a dáme piecť do vyhriatej rúry.
2.
Všetky suroviny na plnku vymiešame spolu. Ak sa nám zdá plnka hustejšia, pridáme asi 150 ml vody.
3.
Upečené srdiečka natierame plnkou a zlepujeme. Nakoniec srdiečka namáčame v čokoláde a prípadne dozdobíme farebnou posýpkou.

elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 15 – 20 minút



Medailóniky v zemiakovom župane
07.11.2006
4 PORCIE
ČAS PRÍPRAVY: 55 MINÚT (BEZ MARINOVANIA)
600 g bravčovej sviečkovice
1 lyžička dijonskej horčice
1 čili paprička
2 lyžice olivového oleja
1 lyžička nasekanej bazalky
CESTO:
3 veľké zemiaky
2 strúčiky cesnaku
1 mladá cibuľka
1 vajce
soľ
3 lyžice hladkej múky
čierne mleté korenie
1 lyžička nasekaného majoránu
5 lyžíc mlieka
olej

POSTUP:
1.
Horčicu rozšľaháme s olivovým olejom, pridáme nadrobno nasekanú bazalku, čili papričku a dobre rozmiešame. Mäso opláchneme, osušíme a nakrájame na plátky hrubé asi 5 mm.
10 minút
2.
Zemiaky umyjeme, očistíme a nastrúhame. Vodu čiastočne zlejeme, pridáme soľ, korenie, roztlačený cesnak, majorán, nadrobno nasekanú cibuľu a hladkú múku. Všetko dobre premiešame a podľa potreby zriedime mliekom.
25 minút
3.
Mäso vyberieme z marinády, tak aby jej zostalo na mäse čo najmenej, a obalíme v zemiakovom cestíčku. Na panvici rozpálime väčšie množstvo oleja a medailóniky z oboch strán opražíme. Podávame s čerstvým zeleninovým šalátom.
20 minút



Babkine buchty
08.10.2006
PRE CELÚ RODINU; ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT
1 kg polohrubej múky
200 ml vody
4 lyžice sušeného mlieka
kvasnice
3 lyžičky cukru
350 ml oleja
1 kypriaci prášok do pečiva
6 žĺtkov
slivkový lekvár
soľ

POSTUP:
1.
Sušené mlieko rozrobíme s 200 ml vlažnej vody a pridáme kvasnice.
2.
Pripravíme si cesto a necháme ho 2 hodiny kysnúť.
3.
Cesto jemne rozvaľkáme, rozdelíme na štvorčeky, plníme slivkovým lekvárom a vytvarované buchty kladieme tesne vedľa seba.
4.
Na vymastenom plechu buchty necháme ešte chvíľu kysnúť.

elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3 čas pečenia: 30 – 40 minút
NÁŠ TIP:
Po upečení potrite buchty olejom, aby boli vláčne.




Marhuľový koláč s polevou
20.09.2006
PRE CELÚ RODINU ČAS PRÍPRAVY: 55 MINÚT
CESTO:
400 g polohrubej múky
1 vrecúško sušeného droždia
75 g cukru
75 g zmäknutého masla
250 ml vlažného mlieka
štipka soli
OBLOŽENIE:
600 g marhúľ
1 vrecko smotanového pudingového prášku
100 g cukru
500 ml mlieka
500 g kyslej smotany
2 vajcia
2 balíčky vanil. cukru

POSTUP:
1.
V miske rozmiešame múku s droždím, so soľou, s cukrom a maslom. Prilejeme mlieko a vypracujeme hladké cesto. Necháme prikryté hodinu kysnúť.
25 minút
2.
Marhule umyjeme a rozpolíme. Podľa návodu na obale uvaríme puding s mliekom a cukrom. Zmiešame kyslú smotanu, polovicu cukru, žĺtky a vanilínový cukor. Bielky vyšľaháme na tuhý sneh a zľahka zapracujeme do smotanovej masy.
20 minút
3.
Vykysnuté cesto ešte raz prehnetieme a na vymastenom a pomúčenom plechu ho rozvaľkáme. Z cesta vytvarujeme dookola vysoký okraj. Na dno cesta natrieme puding a poukladáme polovice marhúľ. Na vrch rozotrieme smotanový krém. Koláč dáme piecť do vyhriatej rúry.
10 minút

elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 35 – 40 minút




Rebarborový koláč
06.09.2006
ČAS PRÍPRAVY: 40 MINÚT, PRE CELÚ RODINU
1/2 kg polohrubej múky
50 g tuku
300 – 350 ml mlieka
20 g droždia
3 lyžice cukru
1 kg rebarbory
soľ
POSÝPKA:
150 g hrubej múky
75 g masla
50 g cukru

POSTUP:
1.
Z múky, mlieka, tuku a kvásku vymiesime redšie cesto, hneď ho rozotrieme na vymastený plech a dáme vykysnúť.
2.
Rebarborové listy odrežeme pri samom spodku rastliny, listy odhodíme, stonku ošúpeme a pokrájame na kocky. Keď je koláč nakysnutý, posypeme ho kryštálovým cukrom a navrch rozložíme pokrájanú rebarboru.
3.
Z hrubej múky, masla a práškového cukru urobíme posýpku, ktorou posypeme koláč. Môžeme ochutiť škoricou.

elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 20 – 25 minút
Jahodový sen
01.09.2006
4 PORCIE; ČAS PRÍPRAVY: 25 MINÚT
300 g jahôd
1 lyžica práškového cukru
1 lyžička vanilínového cukru
200 g jogurtu
100 g mascarpone
postrúhaná kôra z 1/2 pomaranča
kokos
nasekané vlašské orechy
mäta (4 byľky )

POSTUP:
1.
Jahody umyjeme, rozštvrtíme a v miske premiešame s cukrom. Necháme odstáť asi 20 minút, kým sa cukor nerozpustí. V miske rozmiešame jogurt, mascarpone a pomarančovú kôru. Vlašské orechy nasekáme a nasucho opražíme.
2.
Asi tretinu jahodovej zmesi rozdelíme do 4 dezertných pohárov. Navrch dáme 2 lyžice jogurtového krému a mascarpone. Posypeme kokosom a orechmi. Postup opakujeme ďalšími dvomi vrstvami jahôd, krému, kokosu a orechov.
3.
Ozdobíme byľkou mäty a ihneď podávame.



Jablkový závin
10.08.2006
PRE CELÚ RODINU, ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT
2 000 g jabĺk
250 g Hery
1 lístkové cesto (400 g)
400 g sladkej strúhanky
400 g mletých orechov
150 g práškového cukru
2 balíčky vanilínového cukru
škorica
hladká múka

POSTUP:
1.
Jablká nakrájame na tenké plátky, pokvapkáme citrónovou šťavou. Heru necháme roztopiť. Zo strúhanky, orechov, škorice, práškového a vanilínového cukru si pripravíme posýpku. Jablká, posýpku aj lístkové cesto rozdelíme na dve časti.
2.
Pracovnú dosku posypeme hladkou múkou a natenko vyvaľkáme prvú polovicu cesta, aby bolo takmer priesvitné. Opatrne ho preložíme na pomúčenú utierku.
3.
Polovicu posýpky rozdelíme na dve časti. Prvou posypeme 2/3 vyvaľkaného cesta, pokvapkáme rozpusteným tukom a navrstvíme polovicu jabĺk. Zasypeme zvyšnou posýpkou a opäť trochu polejeme tukom.
4.
Pomocou utierky závin stočíme a položíme na vymastený plech. Rovnakým spôsobom urobíme aj druhý závin a dáme na plech.
5.
Vložíme do vyhriatej rúry a pomaly pečieme. Počas pečenia potierame zvyšným roztopeným tukom.

elektrická rúra: 190 °C, teplovzdušná rúra: 170 °C, plynová rúra: stupeň 3 – 4, čas pečenia: 20 – 25 minút


Jahodový múčnik
31.07.2006
PRE CELÚ RODINU; ČAS PRÍPRAVY: 60 MINÚT
CESTO:
4 vajcia
200 g práškového cukru
100 g oleja
1 lyžica vlažnej vody
1 lyžica kakaa
3 lyžice mletých orechov
200 g hrubej múky
1/2 balíčka prášku do pečiva
PLNKA:
300 ml jahodového džúsu (alebo šťavy zo zaváraných jahôd)
200 g masla
150 g práškového cukru
2 zlaté klasy
250 g jahôd
čokoláda na ozdobenie
tuk na vymastenie plechu

POSTUP:
1.
Oddelíme bielky od žĺtkov. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a žĺtky vymiešame s cukrom. Pomaly pridávame olej s vlažnou vodou, polovicu snehu z bielkov, kakao, pomleté orechy, preosiatu múku premiešanú s práškom do pečiva. Na záver zľahka primiešame zvyšný sneh.
25 minút
2.
Cesto vylejeme na pripravený plech a v rúre upečieme. V 300 ml jahodovej šťavy uvaríme 2 balíčky krémového prášku a za občasného miešania necháme vychladnúť. Maslo vymiešame s cukrom a po čiastkach k nemu pridávame vychladnutý krém.
20 minút
3.
Do vychladnutého krému zapracujeme jahody nakrájané na menšie kúsky. Plnkou potrieme upečený a vychladnutý koláč. Posypeme strúhanou čokoládou, pokrájame na úhľadné kúsky a ozdobíme kôpkami šľahačky a jahodami.
15 minút




Zmrzlinový pohár Nitra
15.07.2006
4 PORCIE; ČAS PRÍPRAVY 15 MINÚT
4 zrelé broskyne (môžu byť i kompótové)
100 g práškového cukru
1 polárkový sneh
1 mrazený jahodový pretlak
200 ml šľahačkovej smotany

POSTUP:
1.
Broskyne ponoríme do vriacej vody a hneď vyberieme. Ostrým nožom olúpeme a rozpolíme. Potom ich chvíľu povaríme v osladenej vode a necháme vychladnúť.
2.
Na dno pohárov dáme polárkový sneh a naň uložíme polovice pripravených broskýň jamkami po kôstkach navrch.
3.
Na broskyne naporciujeme mrazený jahodový pretlak a ozdobíme vyšľahanou smotanou.



Banánový puding
24.07.2006
4 – 6 PORCIÍ, ČAS PRÍPRAVY: 20 MINÚT
500 ml mlieka
1 lyžica kukuričného škrobu
125 ml strúhaného kokosu
2 pokrájané banány
3 vajcia
125 ml cukru
100 g cukru (do snehu)

POSTUP:
1.
V troche mlieka rozmiešame lyžicu kukuričného škrobu.
2.
V hrnci zohrejeme zvyšok mlieka, pridáme cukor, rozpustený škrob a varíme do zhustnutia. Pridáme strúhaný kokos a pokrájané banány, povaríme 1 minútu a odložíme.
3.
V miske vyšľaháme žĺtky s cukrom a pridáme do horúcej zmesi. Zmes vylejeme do malých zapekacích misiek.
4.
Z bielkov a 100 g cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý lyžicou navrstvíme na zmes v miskách. Vložíme do rúry a pečieme približne 3 minúty.

elektrická rura: 200 °C, teplovzdušná rúra: 180 °C, plynová rúra: stupeň 4, čas pečenia: 3 minúty





Kávový závin
06.07.2006
PRE CELÚ RODINU; ČAS PRÍPRAVY:1 HODINA 30 MINÚT
5 žĺtkov
100 g práškového cukru
1/2 balíčka vanilínového cukru
80 g hrubej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
50 g orechov
sneh z 5 bielkov
PLNKA:
300 ml mlieka
2 lyžice znkovej kávy
3 žĺtky
1/2 balíčka vanilínového cukru
2 lyžice hladkej múky
200 g masla
240 g práškového cukru
POSTUP:
1.
Žĺtky vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom a postupne primiešame tuhý sneh ušľahaný z bielkov a múku zmiešanú s kypriacim práškom a so zomletými orechmi.
35 minút
2.
Plnku si pripravíme tak, že do časti vriaceho mlieka zamiešame zomletú kávu, privedieme do varu, odstavíme a necháme asi 5 minút stáť. Potom bielu kávu precedíme a doplníme mliekom do 300 ml. Múku vymiešame s malým množstvom studenej bielej kávy, pridáme žĺtky, vanilínový cukor a zvyšok kávy. Nad parou za stáleho miešania uvaríme hustý krém, ktorý necháme vychladnúť a občas ho premiešame. Maslo alebo rastlinný tuk vymiešame dopenista, pridáme cukor a v malých množstvách vychladnutý krém a všetko dobre vymiešame.
40 minút
3.
Cesto rozotrieme na menší plech, ktorý sme vyložili papierom na pečenie, a rýchlo upečieme, aby sa cesto nevysušilo. Potom ho vyklopíme na mokrý obrúsok, oddelíme od papiera a stočíme. Po vychladnutí ho opäť roztočíme a natrieme plnkou a znova zavinieme.
15 minút

elektrická rúra: 180 °C, teplovzdušná rúra: 160 °C, plynová rúra: stupeň 3, čas pečenia: 15 – 20 minút
Bábovka s vínom
21.06.2006
12 KÚSKOV; ČAS PRÍPRAVY: 90 MINÚT 500 g polohrubej múky
250 ml mlieka
150 g cukru
50 g droždia
100 g zmäknutého masla
100 g hrozienok
4 žĺtky
1 vanilínový cukor
150 ml sladkého červeného vína
4 lyžice citrónovej šťavy
tuk na vymastenie formy
POLEVA:
200 g práškového cukru
3 lyžice sladkého červenéhovína

POSTUP:
1.
Droždie rozdrobíme, pridáme lyžicu cukru a asi 1/5 múky. Dolejeme vlažné mlieko tak, aby sme získali kvások konzistencie hustej smotany. Povrch posypeme múkou a necháme vykysnúť. Hrozienka zalejeme vriacou vodou, necháme niekoľko minút postáť a scedíme.
15 minút
2.
Do kváska pridáme zvyšné mlieko, žĺtky, cukor, múku a zmäknuté maslo a 150 ml červeného vína. Vymiesime redšie cesto, ktoré sa musí odlepovať od ruky (keby bolo cesto príliš husté, treba pridať trocha mlieka). Hrozienka pridáme do cesta. Dôkladne vymiesime a necháme vykysnúť.
35 minút
3.
Cesto vložíme do vymastenej bábovkovej formy s priemerom 23 cm. Dáme do rúry a pri teplote 160 °C pečieme 40 – 50 minút. Upečenú bábovku popicháme vidličkou a polejeme zmesou vína a citrónovej šťavy.
40 minút
Poleva:
Cukor dôkladne vymiešame s vínom a polejeme bábovku. Necháme stuhnúť.

Plnený veľkonočný vrkoč
19.04.2006
PRE CELÚ RODINU ČAS PRÍPRAVY: 1 HODINA 40 MINÚT
CESTO:
500 g polohrubej múky
200 ml teplého mlieka
40 g droždia (1 kocka )
150 ml oleja
2 lyžice práškového cukru
2 žĺtky
1 vajce na potretie
soľ
MAKOVÁ PLNKA:
3 lyžice zomletého maku
3 lyžice práškového cukru
ORECHOVÁ PLNKA:
3 lyžice zomletých orechov
3 lyžice práškového cukru
1 vanilka
KOKOSOVÁ PLNKA:
3 lyžice kokosovej múčky
3 lyžice práškového cukru
1 lyžice kakaového pudingu


POSTUP:
1.
Do misy preosejeme múku a prilejeme vykysnutý kvások. Pridáme cukor, žĺtky, soľ, olej a vypracujeme vláčne cesto. Necháme kysnúť asi 20 minút. Zatiaľ si pripravíme plnky. Mak rozmiešame s cukrom, orechy s cukrom a vanilkou a kokos s cukrom a pudingom.
40 minút
2.
Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú rozvaľkáme, potrieme olejom a posypeme plnkou.
20 minút
3.
Každé cesto zrolujeme do rolády a zo všetkých troch upletieme vrkoč. Položíme ho na vymastený plech a potrieme rozšľahaným vajíčkom. Pečieme asi 30 min.


Tvarohové kúsky
08.05.2006
PRE CELÚ RODINU
400 g tvarohu
20 g želatíny
2 balíčky vanilínového cukru
150 g masla
150 g práškového cukru
okrúhle piškóty
scedené kompótové marhule
kompótová šťava

POSTUP:
1.
Maslo vymiešame s práškovým cukrom, pridáme tvaroh, vanilínový cukor, želatínu pripravenú podĺa návodu a spolu premiešame.
2.
Formu vystelieme fóliou. Striedavo do nej dávame časť plnky, piškóty namočené do kompótovej šťavy a marhule.
3.
Naplnenú formu uložíme do chladu. Po stuhnutí obsah z formy vyklopíme, odstránime fóliu a koláč polejeme čokoládovou polevou.
NÁŠ TIP
Namiesto masla môžeme použiť šľahačku.



Orechové košíčky
30.04.2006
PORCIE: 30 KUSOV, ČAS PRÍPRAVY: 30 MINÚT
100 ml mlieka
150 g kryštálového cukru
hrsť hrozienok
150 g orechov
1 lyžica rumu
200 g čokolády
1 vajce
papierové košíčky

POSTUP:
1.
Cukor rozmiešame v mlieku a dáme variť, kým sa nerozpustí.
2.
Pridáme pomleté orechy a 1 celé vajce, stále miešame na miernom ohni. Prisypeme hrozienka, necháme prevrieť a varíme do zhustnutia.
3.
Odstavíme z plameňa a primiešame lyžicu rumu. Masu rozdelíme do papierových košíčkov, polejeme čokoládovou polevou. Necháme stuhnúť.


Pomarančová torta
18.04.2006
ČAS PRÍPRAVY: 1 HODINA 20 MINÚT
6 vajec
250 g práškového cukru
1 pomaranč
200 g hrubej múky
tuk a hrubá múka
na vysypanie formy
PLNKA:
150 g masla
150 g práškového cukru
3 žĺtky
1 pomaranč
100 g olúpaných mandlí
2 lyžice rumu
1 pomaranč na ozdobenie
30 g mandľových lupienkov

POSTUP:
1.
Cesto: Dve celé vajcia a 4 žĺtky vymiešame do peny s práškovým cukrom, pridáme postrúhanú pomarančovú kôru a šťavu z jedného pomaranča. Zo 4 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, ktorý striedavo primiešame do cesta s preosiatou hrubou múkou. Do vymastenej a vysypanej tortovej formy nalejeme cesto a upečieme v mierne vyhriatej rúre.
50 minút
2.
Plnka: Maslo s cukrom vymiešame do peny, postupne pridáme 3 žĺtky, postrúhanú pomarančovú kôru, olúpané pomleté mandle a rum. Dobre premiešame.
10 minút
3.
Upečené cesto necháme vychladnúť, potom rozrežeme na polovicu a pokvapkáme pomarančovou šťavou. Jeden plát cesta potrieme plnkou a prikryjeme druhým plátom cesta. Aj vrch a boky torty potrieme plnkou. Tortu dozdobíme pomarančovými mesiačikmi a mandľovými lupienkami.
20 minút
elektrická rúra: 170 °C, teplovzdušná rúra: 150 °C, plynová rúra: stupeň 3–4, čas pečenia: 35–40 minút

Koláč „Teta Táňa”
05.04.2006
PRE CELÚ RODINU, ČAS PRÍPRAVY: 50 MINÚT
1 hrnček mlieka (150 – 200 ml)
125 g masla
6 lyžíc kakaa
2 hrnčeky práškového cukru
3 celé vajcia
1 balíček vanilínového cukru
1 a pol hrnčeka polohrubej múky
1 balíček kypriaceho prášku
olej
šľahačková smotana (nemusí byť)

POSTUP:
1.
V hrnci zmiešame 1 hrnček mlieka s 1 hrnčekom práškového cukru a so 6 lyžicami kakaa.
2.
Pridáme 125 g masla, povaríme a potom odložíme 1 hrnček kakaovej zmesi na polevu.
3.
V mixéri vymiešame 1 hrnček práškového cukru, 3 vajcia a 1 balíček vanilínového cukru.
4.
Do mixéra k vyšľahaným vajciam pomaly prilievame zohriatu kakaovú zmes.
5.
K zmesi v mixéri pridáme jeden a pol hrnčeka preosiatej múky s kypriacim práškom a vymiešame.
6.
Hlbší plech na pečenie vymastíme olejom, nalejeme cesto a pečieme asi 25 minút.
7.
Upečené, ešte horúce cesto pokrájame a polejeme polevou z hrnčeka. Koláč môžeme podávať s nesladenou šľahačkou.


Tvarohové placky
27.03.2006
4 PORCIE, ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT
500 g termizovaného tvarohu
50 g práškového cukru
50 g Palmarinu
2 vajcia
80 g hrubej múky
180 g krupice
štipka soli
škorica a cukor na posypanie
mleté orechy

POSTUP:
1.
V miske rozmiešame tvaroh s práškovým cukrom a Palmarinom.
2.
Pridáme vajcia, múku, krupicu a štipku soli a vypracujeme tuhšie cesto. Ak je cesto riedke, pridáme krupicu.
3.
Z cesta odoberáme kúsky veľkosti orecha a na pomúčenej doske ich roztlačíme na placky.
4.
Placky hádžeme do vriacej vody, a keď vyplávajú na povrch, vyberieme ich dierkovanou varechou.
5.
Hotové posypeme škoricou, cukrom, mletými orechmi alebo polejeme ovocnou šťavou.
NÁŠ TIP
Jednu placku najprv vyskúšajte uvariť „na skúšku“. Ak je po uvarení tuhá, pridajte do cesta trocha mlieka, ak je rozvarená, pridajte krupicu.



Čokoládovo-smotanový zákusok
17.03.2006
KRÉM:
1 liter 33%-nej smotany
250 g čokolády na varenie
CESTO:
8 vajec
180 g práškového cukru
160 g mletých orechov
50 g žemľových omrviniek (alebo hrubšia strúhanka)
pol balíčka kypriaceho prášku

POSTUP:
1.
24 hodín pred pečením koláča za stáleho miešania prevaríme smotanu s čokoládou. Po vychladnutí zmes odložíme do chladničky. Na druhý deň vymiešame žĺtky s práškovým cukrom dopenista. Postupne pridáme pomleté orechy a žemľové omrvinky s kypriacim práškom. Nakoniec vmiešame tuhý sneh z bielkov.
2.
Cesto rovnomerne rozotrieme na menší plech vyložený papierom na pečenie. Vložíme do predhriatej rúry a upečieme. Po upečení cesto vyklopíme na dosku a papier odstránime. Necháme vychladnúť.
3.
Čokoládovo-smotanovú zmes vyberieme z chladničky a vyšľaháme tuhý krém. Krém nahrubo natrieme na cesto. Zákusok odložíme do chladu, potom pokrájame na kocky. Posypeme pomletými orechmi alebo čokoládovými hoblinkami. 20 minút



Bojnický závin
04.03.2006
PRE CELÚ RODINU, ČAS PRÍPRAVY: 50 MINÚT (+ 2 HODINY CHLADENIE)

300 g hladkej múky
40 g kvasníc
160 g masla
30 g práškového cukru
3 vajcia
marhuľový džem
tuk na potretie plechu

1.
Do preosiatej múky rozdrobíme droždie a tuhé maslo, dobre premiešame a vytvoríme mrveničku.
2.
Pridáme práškový cukor, 1 vajce, 1 žĺtok a vypracujeme cesto.
3.
Z cesta sformujeme guľu, ktorú zavinieme do čistej utierky. Utierku s cestom zavesíme na varešku a na dve hodiny ju ponoríme do studenej vody.
4.
Po dvoch hodinách cesto rozvaľkáme na doske na hrúbku 1 cm. Stred potrieme marhuľovým džemom a okraje cesta preložíme cez seba.
5.
Závin preložíme na vymastený plech, potrieme rozšľahaným vajcom a upečieme.


Kapustníky
6/2006
Cesto:
400 g polohrubej múky, 30 g droždia
200 – 250 ml mlieka
1 lyžica práškového cukru
40 g masti, 1 žĺtok
pol lyžičky soli
tuk na vymastenie plechu
1 lyžica masti na potretie
Plnka:
500 g bielej hlávkovej kapusty, 1 lyžička masti
100 g prerastenej slaniny, pol lyžičky mletého čierneho korenia
1 lyžička soli

1.
Cesto: Do misky preosejeme múku, pridáme rozdrobené droždie, mlieko, cukor, rozpustenú masť, žĺtok, soľ. Vypracujeme cesto a necháme ho na teplom mieste vykysnúť.
2.
Plnka: Na rozohriatu masť dáme najemno postrúhanú kapustu, osolíme, okoreníme a dusíme takmer domäkka.
3.
Slaninu pokrájame na malé kocky, opražíme, pridáme do kapusty a ešte chvíľu podusíme.
4.
Na pomúčenej doske vyvaľkáme cesto na hrúbku 3/4 cm a pokrájame na pravidelné štvorce. Do stredu každého štvorca dáme kapustovú plnku, okraje pevne spojíme, vytvarujeme guľku, uložíme na vymastený plech (môžeme ich roztlačiť na placku), potrieme roztopenou masťou a upečieme.
5.
Po upečení ešte horúce potrieme olejom, kapustníky tak neoschnú.


Rezy Rigoletto
6/2006
250 g masla, 120 g práškového cukru
360 g hladkej múky, malinový džem
PLNKA:
250 g práškového cukru, 4 vajcia
200 g hrozienok, 150 g posekaných orechov
200 g posekaného kandizovaného ovocia
KRÉM:
3 vajcia, 300 g práškového cukru
2 lyžice kakaa, 250 g masla
POLEVA:
1 čokoláda na varenie
70 g stuženého pokrmového tuku

POSTUP:
1.
Cesto: Z masla, práškového cukru a preosiatej múky vymiesime cesto, ktoré na chvíľu odložíme do chladničky. Studené cesto rýchlo rozvaľkáme, preložíme na plech vyložený papierom na pečenie a napoly upečieme. Teplé, čiastočne upečené cesto potrieme malinovým džemom.
2.
Plnka: Vajcia s cukrom vyšľaháme dopenista. Penu nad parou zohrejeme, odstavíme a opatrne vmiešame posekané orechy, kandizované ovocie a hrozienka. Pripravenú zmes navrstvíme na cesto a vložíme dopiecť do rúry.
3.
Krém: 3 vajcia, práškový cukor a kakao vymiešame dotuha nad parou. K vychladnutej zmesi pridáme zmäknuté maslo a vymiešame krém, ktorý natrieme na vychladnuté cesto. Čokoládová poleva: Čokoládu polámeme, spolu s maslom rozpustíme nad parou a vymiešame hladkú polevu, ktorú opatrne natrieme na plnku. Necháme stuhnúť, potom pokrájame.



Výborné fánky
5/2006
300 g hladkej múky (Špeciál)
30 g cukru
40 g kvasníc, 50 ml mlieka
40 g masla
100 – 150 ml kyslej smotany
2 žĺtky, 5 lyžíc rumu
soľ
masť alebo olej na vyprážanie
práškový a vanilínový cukor na obaľovanie

1.
Všetky suroviny spolu zmiešame a vypracujeme hladké cesto, ktoré sa odlepuje od rúk.
2.
Cesto prikryjeme čistou utierkou a necháme vykysnúť.
3.
Vykysnuté cesto znova vypracujeme a na pomúčenej doske rozvaľkáme. Pomocou radielka pokrájame na obdĺžniky alebo kosoštvorce, ktoré v strede dvakrát narežeme. Pod utierkou ich necháme ešte dobre nakysnúť, potom ich vypražíme v rozpálenom tuku alebo oleji dočervena.
4.
Usmažené fánky necháme odkvapkať na papierovom obrúsku a obalíme ich v zmesi práškového a vanilínového cukru.



Bravčové rezne od babičky
5/2006
6 PORCIÍ
6 – 8 bravčových rezňov (600 – 800 g)
1 kg zemiakov
3 vajcia
4 strúčiky cesnaku
100 g hladkej múky
500 g mrkvy, 250 g petržlenu
250 g zeleru, 2 cibule
6 – 8 plátkov oravskej slaniny
korenie „divočina“, majorán
1 bobkový list
celé čierne a nové korenie
mleté čierne korenie, soľ
olej na potretie pekáča
POSTUP:
1.
Umyté osušené rezne naklepeme, osolíme, okoreníme mletým čiernym korením a korením „divočina”. Mrkvu, petržlen a zeler očistíme a postrúhame na hrubšom strúhadle, cibuľu pokrájame nadrobno.
2.
Očistené zemiaky najemno postrúhame (alebo pretlačíme), pridáme vajcia, prelisovaný cesnak, hladkú múku, majorán, soľ a pripravíme cesto ako na zemiakové placky.
3.
Dno vyššieho pekáča potrieme olejom, pridáme pokrájanú cibuľu, postrúhanú zeleninu, celé čierne a nové korenie a bobkový list. Na zeleninovú vrstvu poukladáme rezne, ktoré obložíme plátkami slaniny. Všetko zalejeme zemiakovým cestom. V dobre vyhriatej rúre pečieme približne hodinu. Podávame s varenými zemiakmi, uhorkovým šalátom alebo so sterilizovanou zeleninou.

Maková torta s mandľovou posýpkou
01.02.2006
PRE CELÚ RODINU
ČAS PRÍPRAVY:
1 HODINA 20 MINÚT
CESTO:
1 šálka kryštálového cukru (200 ml)
3 žĺtky, 5 bielkov
3 lyžice studenej vody
1 šálka nemletého maku
1 šálka polohrubej múky
pol balíčka prášku do pečiva
KRÉM:
1 balíček Zlatého klasu
500 ml mlieka. 250 g masla
2 žĺtky, 1 balíček vanilínového cukru
100 g práškového cukru, rum POSÝPKA:
300 g olúpaných posekaných mandlí, 50 g masla
pol šálky kryštálového cukru (100 ml)

1. Cesto:
Žĺtky s polovicou cukru vymiešame dopenista, ku koncu pridáme 3 lyžice vody. Z bielkov a zo zvyšku cukru vyšľaháme tuhý sneh. Mak zmiešame s preosiatou múkou a kypriacim práškom. Opatrne pridáme žĺtky so snehom a múku s makom. Tortovú formu (Ø 24 cm) vymastíme a vysypeme múkou. Vlejeme cesto a upečieme.
2. Krém:
V 100 ml mlieka rozmiešame Zlatý klas, zvyšok mlieka dáme variť. Do horúceho vlejeme rozmiešaný Zlatý klas a uvaríme hustý puding, ktorý necháme za občasného premiešania vychladnúť. Zmäknuté maslo dobre vymiešame s práškovým a vanilínovým cukrom a 2 žĺtkami. Pridáme vychladnutý puding a vymiešame hladký krém. Upečený vychladnutý tortový korpus rozkrojíme na 3 časti. Každý plát poriadne pokvapkáme rumom a natrieme krémom.
3. Posýpka:
Olúpané posekané mandle jemne opražíme na 50 g masla. Pridáme 100 ml (pol šálky) kryštálového cukru a miešame, až sa cukor skaramelizuje a vzniknú malé hrudky. Vrch torty posypeme skaramelizovanými mandľami.


Plnené palacinky
29.01.2006
4 PORCIE, ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT
CESTO: 150 – 200 ml mlieka
100 g múky
1 vajce
1 lyžička práškového cukru
štipka soli
olej na opekanie
PLNKA: 2 vajcia
125 g mlieka
20 g múky
1 balíček vanilínového cukru
70 g práškového cukru
NA OZDOBENIE: šľahačka
kompótové ovocie

1.
V mlieku rozhabarkujeme múku, vajce, lyžičku cukru a štipku soli a necháme asi 10 min. postáť. Potom zmes opäť rozhabarkujeme.
2.
Na panvici rozpálime olej a upečieme 4 palacinky.
3.
Plnka: Z dvoch bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého zapracujeme 30 g práškového cukru.
4.
2 žĺtky, mlieko, múku, vanilínový cukor a zvyšok práškového cukru dáme do hrnca a dobre rozmiešame. Na miernom ohni za stáleho miešania varíme do zhustnutia.
5.
Do horúceho krému opatrne vmiešame bielkový sneh. Na každú palacinku dáme časť plnky a palacinku preložíme na polovicu. Každú porciu ozdobíme šľahačkou a kompótovým ovocím.
Cuketové lode
25.01.2006
4 PORCIE
ČAS PRÍPRAVY:
75 MINÚT
2 menšie cukety
400 g mletého mäsa
80 g ryže
2 cibule
3 strúčiky cesnaku
2 papriky
1 kocka zeleninového bujónu
150 ml konzervovaných paradajok
150 g oravskej slaniny
150 g tvrdého syra
mletý majorán
provensalské korenie, mleté čierne korenie
soľ, olej
1.
Cukety očistíme, pozdĺžne rozkrojíme a vydlabeme z nich dužinu, ktorú pokrájame na malé kocky. Cukety asi 5 minút povaríme v osolenej vode a necháme ich odkvapkať.
2.
Papriky očistíme, pokrájame na malé kocky, zmiešame ich s jednou posekanou cibuľou a cuketovou dužinou. Pridáme pokrájané paradajky, najemno posekané strúčiky cesnaku a 125 ml vývaru z bujónovej kocky. Zmes dochutíme soľou, provensalským korením a vlejeme ju do zapekacej misy.
3.
Ryžu uvaríme vo zvyšnom zeleninovom vývare. Na rozohriatom oleji opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu dosklovita, pridáme mleté mäso a za občasného premiešania ho opražíme. Potom k nemu pridáme uvarenú ryžu, dobre premiešame, dochutíme soľou, čiernym korením a majoránom. Takto pripravenou mäsovou zmesou naplníme cukety, položíme ich na zeleninu v zapekacej mise, na vrch rozložíme plátky slaniny a všetko posypeme postrúhaným syrom. Naplnené cukety dáme asi na polhodinu piecť do predhriatej rúry.

Jogurtová torta
1/2005
10 – 12 PORCIÍ, ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT
250 ml šľahačkovej smotany
3 ovocné jogurty
6 lyžíc práškového cukru
1 balíček mletej želatíny (20 g)
n 100 ml vody
1 balíček dlhých piškót
figy

1.
Šľahačkovú smotanu vyšľaháme s cukrom dotuha. Opatrne primiešame ovocné jogurty.
2.
V horúcej vode (nie vriacej) rozpustíme želatínu a rýchlo zmiešame so šľahačkovo-jogurtovou masou. Primiešame na kúsky pokrájané ovocie (napr. figy).
3.
Tortovú formu vypláchneme studenou vodou, vyložíme piškótami, vlejeme do nej pripravenú masu a vložíme do chladničky.
4.
Pred podávaním tortu ozdobíme ovocím, prípadne čokoládou, orieškami a podobne.


Ovocný šalát s likérom
13.01.2006
4 PORCIE, ČAS PRÍPRAVY: 20 MINÚT
1 konzerva ananásu
1 pohár zaváraných jahôd
1 pohár zaváraných broskýň
3 banány
3 – 5 pomarančov
ovocný likér

1.
Kompótové ovocie necháme na sitku odkvapkať, pokrájame na menšie kúsky a dáme do väčšej misy.
2.
Ošúpané banány pokrájame na kolieska, olúpané pomaranče rozdelíme na mesiačiky a pridáme ku kompótovému ovociu.
3.
Šťavu z jahôd a ananásu zmiešame a prilejeme do misky.
4.
Nakoniec pridáme podľa chuti ovocný likér (alebo iný alkohol) a necháme vychladnúť v chladničke.
Plnená vianočná pletenica
30.12.2005
PRE CELÚ RODINU ČAS PRÍPRAVY: 2 HODINY 30 MINÚT
CESTO:
250 ml teplého mlieka
1 kocka kvasníc (40 g)
50 g práškového cukru
50 g mäkkého masla
500 g polohrubej múky
1 balíček vanilínového cukru
1 vajce
štipka soli
PLNKA:
100 g hrozienok
175 g pomletých lieskovcov
50 g posekaných mandlí
100 g medu
50 g masla
8 lyžíc mlieka
NA POTRETIE:
1 žĺtok
4 lyžice šľahačkovej smotany

POSTUP
1.
Do hrnčeka s vlažným mliekom rozmrvíme droždie a v teple necháme vykysnúť (asi 15 minút). Do misy preosejeme múku a prilejeme vykysnutý kvások. Pridáme mäkké maslo, práškový a vanilínový cukor, vajce a soľ. Varechou vypracujeme vláčne cesto a necháme 30 minút kysnúť.
2.
Plnka: Všetky suroviny v miske dobre vymiešame. Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 časti. Každú časť osobitne vyvaľkáme na pomúčenej doske, natrieme pripravenou plnkou a stočíme ako roládu. Tri rolády potom zapletieme do vrkoča, preložíme na vymastený plech a necháme ešte 15 minút kysnúť.
3.
1 žĺtok a šľahačkovú smotanu dobre vymiešame, touto zmesou potrieme celú pletenicu a vložíme ju do vyhriatej rúry. Po 20 minútach teplotu znížime. Upečenú pletenicu poprášime práškovým cukrom.

Orechové mesiačiky
28.12.2005
PRE CELÚ RODINU, ČAS PRÍPRAVY: 45 MINÚT
100 g Hery
250 g práškového cukru
3 vajcia
100 ml mlieka
3 lyžice rumu
250 g polohrubej múky
1 balíček kypriaceho prášku
100 g posekaných orechov
1 vanilínový cukor na obaľovanie

POSTUP
1.
Zmäknutú Heru, 150 g práškového cukru a 3 žĺtky vymiešame dopenista. Postupne pridáme mlieko, rum a preosiatu múku s kypriacim práškom.
2.
Z bielkov, štipky soli a 100 g cukru vyšľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka zapracujeme do cesta.
3.
Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Povrch cesta posypeme posekanými orechmi, vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.
4.
Z upečeného vychladnutého cesta vykrajujeme mesiačiky, ktoré obalíme vo vanilínovom cukre.

Biela roláda Patrícia
27.12.2005 08:15
PRE CELÚ RODINU
ČAS PRÍPRAVY: 2 HODINY
CESTO:
5 vajec
100 g kryštálového cukru
1 lyžica oleja
150 g polohrubej múky
1 lyžička kypriaceho prášku
džem
PLNKA:
3 vajcia
4 lyžice kryštálového cukru
4 lyžice polohrubej múky
štipka kypriaceho prášku
2 lyžice kakaa
100 ml rumu
100 ml jahodového alebo malinového sirupu
džem
KRÉM:
50 g stuženého tuku Palmarin
50 g práškového cukru
BIELA HMOTA:
130 g sušeného mlieka
130 g práškového cukru
130 g stuženého tuku Cera
čokoládová poleva
POSTUP
1.
Cesto: Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne pridáme kryštálový cukor, žĺtky a lyžicu oleja. Nakoniec zľahka primiešame preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečené cesto zavinieme aj s papierom. Vychladnutú roládu rozvinieme, stiahneme z nej papier, potrieme džemom a pozdĺž dlhšieho okraja cesta vytvoríme z pripravenej plnky valček. Cesto opäť zrolujeme.
2.
Plnka: Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne primiešame 4 lyžice kryštálového cukru, žĺtky a 4 lyžice múky so štipkou kypriaceho prášku. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre upečieme. Upečené vychladnuté cesto rozmrvíme do misy, pridáme 2 lyžice kakaa, 3 lyžice džemu, rum, sirup a spracujeme na tuhú hmotu.
3.
Krém: Palmarin s cukrom dobre vymiešame a touto zmesou natrieme povrch rolády. Biela hmota: Zo sušeného mlieka, práškového cukru a tuku vypracujeme tuhšiu hmotu, ktorú vložíme do igelitového vrecka 40 cm)a vyvaľkáme. Vrecko×(25 z jednej strany rozstrihneme, hmotu preklopíme na roládu a mierne pritlačíme. Povrch rolády ozdobíme čokoládovou polevou.
Jadranská torta
11.12.2005
PRE CELÚ RODINU ČAS PRÍPRAVY: 1 HODINA 30 MINÚT
CESTO:
3 vajcia
60 g práškového cukru
60 g hladkej múky
20 g kakaa
2 lyžice oleja
KRÉM:
200 ml mlieka
100 g krupicového cukru
20 g maizeny
1 žĺtok
50 g zomletých opražených
lieskových orieškov
150 g masla
300 ml šľahačky
30 g cukru
POLEVA:
100 g čokolády na varenie
20 g stuženého pokrmového tuku
POSTUP:
1.
Cesto: Z 3 bielkov vyšľaháme tuhý sneh, do ktorého opatrne primiešame 30 g práškového cukru. 3 žĺtky a 30 g práškového cukru vymiešame dopenista a zľahka spojíme s bielkovým snehom. Pridáme preosiatu múku a kakao a za stáleho miešania prilievame olej. Cesto vylejeme do vymastenej a vysypanej tortovej formy a upečieme vo vyhriatej rúre.
30 minút
2.
Krém: Krupicový cukor, maizenu a 1 žĺtok dobre rozmiešame v mlieku a za stáleho miešania privedieme do varu. Hneď odstavíme a kašu za občasného miešania necháme vychladnúť. Vychladnutú kašu pridáme k zmäknutému maslu a dohladka vyšľaháme. Do maslovej hmoty pridáme pomleté oriešky. Krém nahrubo natrieme na cesto a necháme v chlade stuhnúť.
30 minút
3.
Smotanu na šľahanie s cukrom ušľaháme dotuha a natrieme na krémovú vrstvu. Z čokolády na varenie a z tuku pripravíme čokoládovú polevu a potrieme ňou povrch torty. Keď stuhne, tortu ozdobíme zvyšnou šľahačkou a celými lieskovými orieškami.
30 minút
Citrónový koláč
05.12.2005
Prísady (pre 4 osoby)
8 porcií, čas prípravy: 1 hodina 15 minút
CESTO: 150 g zmäknutého masla
80 g práškového cukru
1 vajce
200 g hladkej múky
1 lyžica hrozienok
štipka soli
tuk a hrubá múka na vymastenie a vysypanie formy
strukoviny na zaťaženie cesta(hrach alebo fazuľa)
PLNKA: 3 vajcia
150 g práškového cukru
šťava a kôra z dvoch citrónov
150 g roztopeného masla
POSTUP:
1.
Cesto: Maslo vymiešame s cukrom dopenista, pridáme vajce a preosiatu múku a vypracujeme cesto.
2.
Do vymiešaného cesta pridáme umyté odkvapkané hrozienka. Cesto odložíme na niekoľko hodín do chladničky.
3.
Cesto natenko vyvaľkáme a vyložíme ním vymastenú a vysypanú okrúhlu formu tak, aby vznikol 3-4 cm vysoký okraj. Formu s cestom opäť odložíme na pár minút do chladničky.
4.
Z pergamenového papiera vystrihneme kruh veľkosti formy, položíme ho na cesto a nasypeme naň strukoviny (aby sa na ceste pri pečení netvorili bubliny).
5.
Koláč vložíme do horúcej rúry a pečieme asi 15 minút, potom formu vyberieme, odstránime papier a strukoviny.
6.
Plnka: Vajcia a cukor vymiešame dopenista, pridáme postrúhanú citrónovú kôru a šťavu. Opatrne (tenkým prúdom) prilejeme roztopené maslo a vypracujeme hladký krém. Krém navrstvíme na cesto.
7.
Koláč vložíme späť do rúry a pečieme ešte asi 35 minút. Podávame vlažný.


Roláda so zemiakovou plnkou
01.12.2005
Prísady (pre 4 osoby)
4-5 porcií, čas prípravy: 1 hodina 25 minút
bravčové pliecko (600 g)
350 g očistených zemiakov
50 g pokrájanej cibule
70 g hladkej múky
1 vajce
pol lyžice oleja
rasca
2-3 strúčiky cesnaku
mletá červená paprika
mleté čierne korenie
200 g údenej slaniny
soľ

POSTUP:
1.
Umyté osušené bravčové pliecko rozkrojíme na veľký plát, jemne naklepeme, potrieme prelisovaným cesnakom, osolíme, okoreníme a posypeme sladkou paprikou (môže byť aj štipľavá).
2.
Plnka: Zemiaky najemno nastrúhame, necháme 15 minúť odstáť, prebytočnú vodu zlejeme a trocha vytlačíme. Pridáme najemno pokrájanú cibuľu, hladkú múku, vajce a olej, posypeme rascou, osolíme a okoreníme. Môžeme pridať aj pretlačený cesnak. Dobre vymiešame a plnku navrstvíme na pripravený plát mäsa.
3.
Mäso opatrne zrolujeme, osolíme a navrch poukladáme plátky slaniny. Rolku obtočíme kuchynskou niťou a preložíme na vymastený pekáč. Posypeme rascou, podlejeme vodou a zakryjeme alobalom. Pečieme pol hodiny, potom alobal odkryjeme a mäso dopečieme dočervena (asi 15 minút). Počas pečenia podlievame vodou.



Chili con carne
03.12.2005
Prísady (pre 4 osoby)
4 porcie, čas prípravy: 45 minút
500 g hovädzieho mäsa
1 cibuľa
1 lyžička hladkej múky
2 strúčiky cesnaku
0,5 lyžičky korenia čili
1 lyžička soli
mleté čierne korenie
100 ml červeného vína
1 kocka mäsového bujónu
1 konzerva nakrájaných paradajok
1 konzerva fazule v slanom náleve
olej

POSTUP:

1.
Cibuľu a cesnak očistíme a pokrájame nadrobno (cesnak posekáme na menšie kúsky). Umyté osušené mäso pomelieme.
2.
Na horúcom oleji speníme pokrájanú cibuľu, pridáme pomleté mäso, opražíme a posypeme 1 lyžičkou hladkej múky.
3.
Potom pridáme posekaný cesnak, 0,5 lyžičky korenia čili, lyžičku soli a mleté čierne korenie. Podlejeme červeným vínom a mäsovým bujónom a 15 – 20 minút pod pokrievkou dusíme.
4.
K udusenej zmesi pridáme pokrájané paradajky a precedenú odkvapkanú fazuľu (môžeme pridať aj malú konzervu kukurice). Premiešame, podľa chuti osolíme, okoreníme a ešte 10 minút dusíme.
5.
Podávame s chlebom alebo dusenou ryžou.

Jemný jablkový koláč
29.11.2005
Prísady
PORCIE: 15 – 20 KUSOV, ČAS PRÍPRAVY: 50 MINÚT
Cesto: 5 vajec
400 g práškového (alebo kryštálového) cukru
1 balíček vanilínového cukru
300 g hrubej múky
1 balíček kypriaceho prášku
600 g nelúpaných jabĺk
100 g mletých orechov
100 g hrozienok
malinový alebo ríbezľový džem
tuk a múka na vymastenie a vysypanie plechu
Čokoládová poleva: 80 g Cery
100 g čokolády na varenie
1 lyžica oleja

POSTUP:
1. Cesto: Celé vajcia vyšľaháme s práškovým a vanilínovým cukrom do tuhej peny. Môžeme použiť elektrický robot (šľaháme asi 10 minút).
2.
Striedavo po lyžiciach pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a postrúhané jablká. Primiešame hrozienka a pomleté orechy.
3.
Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech. Povrch cesta vyrovnáme stierkou a vložíme do mierne vyhriatej rúry.
4.
Upečený, ešte teplý koláč potrieme džemom.
5.
Čokoládová poleva: Tuk a čokoládu na varenie roztopíme nad parou, vymiešame a odstavíme. Primiešame lyžicu oleja, aby bola poleva lesklá.
6.
Polevu natrieme na koláč a necháme stuhnúť. Potom pokrájame na kocky.

Pikantné mafiny
23.11.2005
Prísady
220 g hladkej múky
1 balíček kypriaceho prášku
2 lyžičky soli
lyžička práškového cukru
75 g masla
2 vajcia
250 ml kyslej smotany
300 g ľubovoľnej zeleniny
150 g tvrdého syra
200 g pikantnej salámy

POSTUP:
1.
Preosiatu múku s kypriacim práškom zmiešame so soľou a s lyžičkou práškového cukru.


2.
Rozpustené maslo zmiešame s vajcami a kyslou smotanou a pridáme k múke. Vypracujeme cesto.
3.
Nakoniec do cesta pridáme na malé kocky nakrájanú zeleninu, salámu a postrúhaný syr.
4.
Cesto môžeme dochutiť mletým korením, paprikou alebo vegetou.
5.
Pečieme vo vyhriatej rúre vo forme na mafiny.


Slivkový koláč
46/2005
Prísady (8 - 10 porcií)
200 g masla
120 g hnedého cukru
250 g práškového cukru
kôra z 1 citróna
2 vajcia
330 g hladkej múky
1 a pol lyžičky kypriaceho prášku
125 ml mlieka
štipka soli
1 kg sliviek

POSTUP:
1.
Rúru predhrejeme (na 170 °C). Na malý plech dáme 4 lyžice masla a nahrejeme ho v rúre, kým sa maslo nerozpustí.
2.
Plech vybereme z rúry rozpustené maslo rovnomerne posypeme hnedým cukrom.


3.
Na vrstvu cukru poukladáme do radov tesne vedľa seba pokrájané odkôstkované slivky, až je pokrytý celý plech.
4.
Cesto: Zvyšné maslo vymiešame s práškovým cukrom a postrúhanou citrónovou kôrou dopenista. Pridáme vajcia a striedavo pridávame preosiatu múku s kypriacim práškom a so soľou a mlieko.
5.
Vypracujeme hladké cesto, ktoré stierkou rovnomerne rozotrieme na slivky. Koláč vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.
6.
Po upečení necháme koláč asi 10 minút vychladnúť, potom ho vyklopíme („hore nohami”) a necháme úplne vychladnúť.

Grilážová kocka
02.09.2007
PRE CELÚ RODINU; PRÍPRAVA: 40 MINÚT
200 g kryštálového cukru
200 g vlašských orechov
2 tortové oblátky
250 g stuženého tuku
1 sladené kondenzované mlieko

POSTUP:

1.
Z cukru urobíme svetlý karamel a zalejeme ho rozpusteným tukom.
2.
Za stáleho miešania pridáme nahrubo posekané orechy a kondenzované mlieko. Miešame dozhustnutia.


3.
Hmotu vylejeme na tortovú oblátku a prikryjeme druhou oblátkou. Na 24 hodín rovnomerne zaťažíme plechom s primeranou záťažou (asi 2 kg).
4.
Povrch oblátky polejeme čokoládou a nakrájame na rovnaké kocky. Môžeme ozdobiť aj orechmi.

Cibuľový koláč
45/2005
Prísady (12 porcií)
CESTO:
300 g hladkej múky
pol lyžičky soli
12 g droždia
7 – 8 lyžíc mlieka
kryštálový cukor
50 g tuku
PLNKA:
1,2 kg cibule
200 g anglickej slaniny
2 lyžice rasce
500 ml kyslej smotany
250 g nastrúhaného syra
mleté biele a čierne korenie
soľ
POSTUP:
1.
Cesto: Múku preosejeme, premiešame so soľou, pridáme kvások pripravený z trocha mlieka, droždia a štipky cukru.
2.
Primiešame zmäknutý tuk, vypracujeme hladké cesto a dáme ho do tepla vykysnúť. Vykysnuté cesto rozvaľkáme a uložíme na pripravený plech.
3.
Plnka: Cibuľu očistíme a pokrájame na kolieska. Slaninu pokrájame na kocky, opražíme, pridáme kolieska cibule, osolíme a dusíme 10 minút. Zmes rozložíme na cesto a posypeme rascou.



4.
Smotanu ochutíme soľou, korením a dobre rozmiešame. Vylejeme na vrstvu cibule a celú plochu posypeme postrúhaným syrom.
5.
Vložíme do vyhriatej rúry a upečieme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: 30 – 35 minút


Hrušková torta so škoricou
45/2005
Prísady:
CESTO:
4 vajcia
4 lyžice teplej vody
1 balíček vanilínového cukru
200 g kryštálového cukru
60 g pomletých orechov
110 g hrubej múky
1 kypriaci prášok
30 g kakaa
PLNKA:
1 väčší hruškový kompót
1 šľahačková smotana (250 ml)
200 g kyslej smotany
40 g pomletých orechov
NA POSYPANIE:
1 lyžica práškového cukru
1 balíček vanilínového cukru
pol lyžičky mletej škorice

POSTUP:
1.
Vajcia rozbijeme, opatrne oddelíme bielky od žĺtkov. K bielkom pridáme 4 lyžice teplej vody a vyšľaháme dotuha. Pridáme vanilínový a kryštálový cukor a miešame, kým sa cukor nerozpustí. Postupne primiešame žĺtky, pomleté orechy, preosiatu múku s kypriacim práškom a kakaom a opatrne vypracujeme cesto. Do tortovej formy (s priemerom 26cm) vyloženej papierom na pečenie vylejeme cesto a vložíme do vyhriatej rúry. Z upečeného a vychladnutého cesta odkrojíme približne 0,5-centimetrovú vrstvu, ktorú rozmrvíme do misky.


2.
Plnka: Hrušky precedíme a necháme odkvapkať (hmotnosť po odkvapkaní by mala byť asi 455 g). •Šľahačkovú smotanu vyšľaháme a zmiešame s kyslou smotanou. Približne tretinu šľahačkovej zmesi natenko natrieme na tortu. Odkvapkané hrušky pokrájame na tenké plátky a poukladáme na šľahačkovú vrstvu.
3.
Pomleté orechy zmiešame s omrvinkami z cesta a spojíme so zvyškom šľahačky. Túto zmes navrstvíme na hrušky a posypeme práškovým a vanilínovým cukrom zmiešaným so škoricou. Povrch torty ozdobíme štipkou škorice a na dve hodiny ju vložíme do chladničky.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: 40 – 45 minút


Primátorské pirohy
44/2005
Prísady (30-35 kusov)
250 g varených zemiakov
500 g hladkej múky
voda
olej
kyslá smotana
kôpor

PLNKA:
1 vajce
250 g tvarohu
soľ

POSTUP:

1.
Uvarené zemiaky necháme vychladnúť, potom ich roztlačíme a zmiešame s múkou a vodou. Vypracujeme vláčne cesto.
2.
Cesto vyvaľkáme na tenký, asi 2 až 3--milimetrový plát. Pokrájame na štvorce.


3.
Plnka: Tvaroh vymiešame so soľou a s vajcom. Plnku kladieme na štvorce, preložíme do trojuholníka a okraje spojíme.
4.
V horúcom oleji vyprážame z oboch strán do zlatista. Podávame s kyslou smotanou ochutenou posekaným kôprom.


Buchty s lekvárom
44/2005
Prísady (25 kusov)
500 g polohrubej múky
150 g Hery
20 g droždia
1 lyžička kryštálového cukru
200 ml mlieka
50 g práškového cukru
1 vajce
1 lyžica citrónovej šťavy
soľ
slivkový lekvár
maslo
múka na posypanie dosky
práškový cukor na posypanie buchiet
POSTUP:
1.
Droždie rozdrobíme v 100 ml vlažného mlieka, pridáme kryštálový cukor, premiešame a v teple necháme kvások vzísť.
2.
Múku preosejeme do väčšej misy a rozmrvíme v nej Heru. Pridáme kvások, vajce, práškový cukor, citrónovú šťavu, 100 ml vlažného mlieka a štipku soli. Všetko spolu vymiesime na hladké cesto, ktoré necháme vykysnúť.
3.
Vykysnuté cesto preložíme na pomúčenú dosku, rozvaľkáme na hrúbku jedného centimetra a rozkrájame na rovnako veľké štvorce (približne 8 x 8 cm).
4.
Na každý štvorec položíme lyžicu hustejšieho slivkového lekváru, cesto preložíme a okraje postláčame, aby plnka počas pečenia nevytiekla.
5.
Buchty ukladáme na vymastený plech tesne vedľa seba, predtým každú po bokoch potrieme roztopeným maslom, aby sa pri pečení nezlepili. Hotové buchty pocukrujeme.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 170 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: 45 minút



Orechovo-kávový zákusok
43/2005
Prísady
CESTO:
5 vajec
5 lyžíc kryštálového cukru
5 lyžíc polohrubej múky
1 balíček kypriaceho prášku
1 lyžica kakaa
1 lyžica orechov

KRÉM:
250 g pomletých orechov
150 g práškového cukru
500 ml silnej čiernej kávy
250 g masla
rum
piškóty
čokoládová poleva

POSTUP:

1.
Cesto: Žĺtky s cukrom vymiešame dopenista, pridáme preosiatu múku s kypriacim práškom, kakao, pomleté orechy a tuhý sneh z bielkov. Vypracujeme cesto, ktoré vylejeme na vymastený, múkou vysypaný plech a upečieme. Upečené cesto necháme vychladnúť.
2.
Krém: Pomleté orechy zmiešame s práškovým cukrom a zalejeme takým množstvom kávy (približne 200 ml), aby vznikla hustá zmes. Zmäknuté maslo vymiešame dohladka, spojíme s orechovou hmotou a vypracujeme krém. Vychladnuté cesto pokvapkáme rumom a natrieme polovicou orechového krému.
3.
Piškóty namáčame do vychladnutej kávy a poukladáme na krémovú vrstvu. Na piškóty navrstvíme zvyšok krému. Zákusok necháme mierne stuhnúť, potom ho potrieme čokoládovou polevou.

Slivkový koláč
42/2005
CESTO:
1 hrnček (250 ml) polohrubej múky
1 hrnček hrubej múky
1 balíček kypriaceho prášku
1 hrnček kryštálového cukru
0,5 hrnčeka oleja
1 hrnček kyslého mlieka
1 vajce
tuk na vymastenie plechu
hrubá múka na posypanie plechu

NA OZDOBENIE:
1 kg sliviek
pomletý mak
práškový cukor

POSTUP:
1.Cesto: Hrubú a polohrubú múku zmiešame, preosejeme s kypriacim práškom, zmiešame s ostatnými surovinami a vypracujeme hladké cesto.
2. Cesto vylejeme na vymastený a vysypaný plech.
3. Slivky umyjeme, odkôstkujeme, prekrojíme na polovicu a poukladáme na cesto. Cesto vložíme do horúcej rúry a upečieme.
4. Po upečení ešte horúci koláč posypeme pomletým makom, zmiešaným s práškovým cukrom.

Elektrická rúra: 180 °C
Teplovzdušná rúra: 160 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Čas pečenia: 25 – 30 minút
<< Čajíky na jesenné počasie | Zopár koláčikov od kámošky | Lentilkáči >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Martina P. (rikinka) ID 16490 (18.10.2008, 12:28)
ja by som skôr brala, keby dotyčná Mirka postupne všetky receptíky doma vyskúšala, prípadne nafotila a tak to sem hodila :-) :-). Hm... Mirka? (hello)
ODPOVEDAŤ
Mirka P. (mamamirka) ID 60125 (upravené 18.10.2008, 14:38)
Dievčatá, daktoré som skúšala ale chcela som aby to bolo tak v kope, lebo keď hľadám dáky koláčik nie a nie ho nájsť :-) :-) :-) (Y) (Y) (Y) (L) (L) (L)
Keď budem mať viac času /možno tento rok :-D :-D :-D tak ich nahodím po jednom (L) (L) (L) (L) (L) (L).
Ja to mam aj vo Worde pri každom sú aj fotky konečná podoba ak chcete napíšte rada prepošlem mirka8@post.sk. Ak by ste chceli mám aj na rôzne placky. pa pa
ODPOVEDAŤ
Eva T. (Evulqa) ID 33802 (18.10.2008, 13:10)
presne tak, ale takýchto príspevkov je tu viac, no tento asi už žiadny netromfne :-$ :-$ :-$
ODPOVEDAŤ
katarina s. (kassa) ID 9569, mimibazar.sk/kassa (18.10.2008, 11:21)
no kym som sa dostala k dalsiemu receptu tak som musela hoooooooooodne dlho rolovat. to to neslo rozdelit? *-)
ODPOVEDAŤ
silvia P. (silvia2000) ID 36322 (18.10.2008, 11:36)
;-) súhlasím (C)
ODPOVEDAŤ
lubica s. (marnaty) ID 53484 (18.10.2008, 14:09)
Aj ja (N) :-S
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu