. .. .. .. .. .. .
. .

Pravá boloňská omáčka podľa starého Horácia - RECEPT 5946

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

OMÁČKY

ID 5882 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 26 návštěvníkov)


Pravá boloňská omáčka podľa starého Horácia


[ recept č. 5946 zo dňa  ]


Pravá boloňská omáčka podľa starého Horácia


POTREBNÉ PRÍSADY

500 g mletého mäsa (viď bližší popis v postupe) - 250 g kuracích pečienok - 1-2 dl polosladkého červeného vína - 1 veľká cibuľa - stopkový alebo buľvový zeler (trochu viac ako cibule) - 250 ml mäsového vývaru (bujón) - 500 g paradajkového pyré - soľ, cukor - olivový olej

POSTUP PRÍPRAVY

Receptík som okukala z telky, kde to varil jeden taliansky šéfkuchár. Ten tvrdil, že ho má od 80-ročného Horácia, ktorý dlho pracoval v stredotalianskej krčmičke. Existuje vraj veľa variácií boloňskej omáčky, ale táto je vraj originálna a najchutnejšia. No proste, nechali sme sa zlákať - a bola famózna!!! Určite odporúčam vyskúšať aj ako slávnostnejšie jedlo pre návštevy, ale treba si naozaj dať záležať na kvalitných surovinách.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Najprv si pripravíme mleté mäsko. Dievčence, nepoužívajte tie mäsové prípravky z obchodu, lebo je tam kopec odpadu, šliach a podobných blbostí. Ja som kúpila 0,5 kg poctivého hovädzieho krku u miestneho mäsiara, ktorý mi ho predo mnou pomlel. Môžte pridať aj bravčové. Ďalej, aby sa Vám mleté mäsko na oleji nehrudkovalo, šupnite do neho tak 3 PL olivového oleja a poriadne premieste prstami, zároveň môžte osoliť. Mäsko necháme chvíľu odpočívať.
2. Pripravíme si kuracie pečienky - nakrájame ich úplne nadrobno, až na takú kašu. Pozor - nesolíme, lebo v hrnci by okamžite stvrdli a urobili by sa také malé tuhé guličky.
3. Pripravíme si cibuľu a zeler. Oboje nakrájame na drobné kúsočky. Ak používate buľvový zeler, tak nastrúhajte na hrubom strúhadle. Ak používate stopkový, kľudne ho tam dajte viac.
4. Do hrnca necháme rozpáliť olivový olej. Olejom nešetrite, kľudne ho tam dajte aj pol deci. Potom na ňom do sklovita opražíme cibuľu.
5. A o chvíľu pridáme aj zeler, premiešame a minútku pražíme.
6. Pridáme mleté mäso aj pečienky, dobre premiešame.
7. Podlejeme červeným vínom. Opäť neodporúčam použiť nejaké príliš kyslé víno - podľa mňa víno, čo nie je dobré na pitie, nie je dobré ani na varenie. Nakoniec by ste museli dosť sladiť na zjemnenie chuti. Radšej teda pridáme polosladké až sladké vínko.
8. Po pár minútkach na víne zalejeme vývarom a necháme tak 20 minút podusiť. Občas premiešame.
9. Keď je mäso hotové a máte pocit, že je tam veľa tekutiny, odoberte naberačkou. Aj mne sa to stalo. Až potom pridáme paradajkové pyré a necháme ďalších 5 minút povariť.
10. Na úplný koniec ešte dosolíme a docukrujeme - množstvo závisí od toho, aké víno a pyré ste použili. Podávame s cestovinami a hoblinkami parmezánu. Myslím, že táto omáčka obstojí aj v lasagniach alebo aj ako ragú. Z tejto dávky je to naozaj dosť, tak pre 6 ľudí. Dobrú chuť!!!


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Jemna babovka | Pravá boloňská omáčka podľa starého Horácia | Jemné domáce pečeňové paté >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Petra E. (eis1986) ID 99435 (17.6.2015, 11:55)
Robim presne takto akurát tam ešte pridávam so zelerom postruhanu mrkvu. Vyskušaj dá to jedlu perfektnu chuť.
ODPOVEDAŤ
Stefania O. (Stefani) ID 37941 (3.8.2009, 11:03)
Niečo také nám dávali na dovolenke v Turecku a bolo to výborne... (Y) (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Erika Š. (ika755) ID 27136 (10.5.2009, 21:50)
vyborné odporučam a tie pečienky tam pasuju (clamp) (clamp) (clamp)
ODPOVEDAŤ
Janica T. (jaji) ID 32636 (10.5.2009, 21:25)
Ja som tam tie pečienky nedala, neviem si prestaviť tú chuť, ale aj bez pečienok bola výborná. Jana.
ODPOVEDAŤ
Mikuláš D. (mik) ID 13932 (22.1.2009, 13:08)
(Y) (Y)FANTÁZIA :-) :-) :-)ozaj sme si pochutili. (pl) (pl) (pl)Z minima ingrediencií ozaj skvelá pochúťka. (clamp) (clamp) (clamp) (clamp)Vrelo odporúčam vyskúšať. (B) (B) (B)
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu