. .. .. .. .. .. .
. .

Úžasné voňavé talianske "risotto" - RECEPT 54582

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

RYŽA A CESTOVINY

ID 214481 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 11 návštěvníkov)


Úžasné voňavé talianske "risotto"


[ recept č. 54582 zo dňa  ]


Úžasné voňavé talianske "risotto"


POTREBNÉ PRÍSADY

... za tento recept vďačím bývalému spolužiakovi z VŠ (ahoj Robo) ... voňavé, chutné, úplne niečo iné ako naše rizoto, resp. rizoto, ktoré ponúkajú bežné reštaurácie ... mňaaaaaaaaaaaaaaaam... potrebujeme : 1 šálku ryže určenej na rizoto (napr. Arborio, Carnaroli) - RYŽU NEUMÝVAME, zeleninový vývar - cca 1,5 l, 1-1,5 dl bieleho vína, 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, petržlenovú vňať, šťavu z 1 limetky (príp. citróna), min. 50 g strúhaný parmezán alebo Grana padano (prípadne syr podobného typu), maslo, soľ, korenie, sterilizovaná tmavá fazuľa (1 konzerva), sterilizované hríby - nemusí byť - ja robím len čisté so syrom, ale môže byť aj s mäskom, zeleninou a podobne

POSTUP PRÍPRAVY

... v hrnci rozohrejeme olivový olej (ja používam extra virgin, pretože iný doma nemám väčšinou)
... vhodíme nadrobno pokrájanú cibuľu a trošku neskôr cesnak (nemusí byť), opražíme do sklovita
... vsypeme NEUMYTÚ ryžu a premiešame, aby sa všetka obalila olejom
... pridáme víno, chvíľočku (cca 5-7 minút) miešame, pokiaľ sa neodparí alkohol
... potom už len postupne po naberačkách prilievame horúci vývar a miešame, a miešame, a miešame až
pokiaľ sa ryža neuvarí (ale nerozvarí) ... trvá to veru aj dobrú pol hodinku
... keď je ryža akurát, dochutíme šťavou z limetky (citróna), pridáme hrsť nasekanej petržlenovej vňate a všetok
strúhaný syr, premiešame, vypneme, na vrch hodíme pár kúskov masla - nemiešame, len necháme pod pokrievkou 10 minút odpočívať
... pred podávaním premiešame a podávame posypané strúhaným parmezánom alebo syrom podobného
typu (neoplatí sa na syre šetriť, dodá úžasnú chuť - ja používam parmezán alebo Grana Padano, ale nemusel by byť zlý syr Pecorino - musím vyskúšať)

... ak chceme do rizota pridať hríbiky alebo fazuľu, či hotové kúsky mäsa - tieto vložíme cca 10-15 pred dokončením

... základné rizoto (bez mäsa, hríbov, fazule - len so syrom) je chutné aj na studeno a možno ho použiť aj ako prílohu k mäsku ... u nás sa iné už nerobí


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

... pripravíme si suroviny ... ryžu na risotto
... biele vínko ...
... nasekanú petržlenovú vňať, strúhaný parmezán, limetku ... okrem toho 1 cibuľu, 1 strúčik cesnaku, olivový olej, petržlenovú vňať, šťavu z 1 limetky (príp. citróna), min. 50 g strúhaný parmezán alebo Grana padano (prípadne syr podobného typu), maslo, soľ, korenie, sterilizovaná tmavá fazuľa (1 konzerva), sterilizované hríby, na prírodno orestované mäsko - podľa chuti (ja väčšinou robím len čisté, so syrom, ktoré je možno jesť samotné alebo ako prílohu k mäsku)
... na rozpálenom olivovom oleji osmažíme nadrobno pokrájanú cibuľu a cesnak
... pridáme NEUMYTÚ ryžu...
... dobre obalíme v oleji ...
... zalejeme vínom a necháme vydusiť alkohol ...
... následne pridávame za stáleho miešania vývar až pokiaľ nie je ryža uvarená (nemala by byť rozvarená ani tvrdá) ...
... keď je ryža uvarená pridáme limetkovú alebo citrónovú šťavu (ja dávam cca z 1/4 limety alebo citróna) a posekanú petržlenovú vňať ...
... zamiešame ....
... pridáme strúhaný parmezán alebo iný voňavý syr a dobre premiešame ...
... pridáme pár kúskov klasického masla ...
... prikryjeme a necháme cca 10 minúť stáť ...
... takto vyzerá risotto po odkrytí ... dobre premiešame ..


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Mäsové guľky vo voňavej paradajkovej omáčke | Úžasné voňavé talianske "risotto" | Lasagne s kuracím mäsom a zeleninou... >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Naďa D. (nadula2) ID 88352 (1.8.2013, 19:28)
nieje tu chyba?1,5 l vývaru na 1 šálku ryže?nieje to 1,5 dl ?
ODPOVEDAŤ
Andrea F. (andrea1802) ID 234554 (9.8.2013, 21:30)
Dobra otazka :))
ODPOVEDAŤ
Zuzana M. (zumma) ID 214481 (29.8.2013, 14:10)
.. nie, nie je to chyba - ryža (Carnaroli alebo Arborio) všetok vývar popije ... ja pridávam po naberačkách a vždy miniem skoro celú dávku vývaru
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu