. .. .. .. .. .. .
. .

Vianočná/Silvestrovská kapustnica - "Životabudič" - RECEPT 51719

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

POLIEVKY

ID 73219 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbilo 10 návštěvníkov)


Vianočná/Silvestrovská kapustnica - "Životabudič"


[ recept č. 51719 zo dňa  ]


Vianočná/Silvestrovská kapustnica - "Životabudič"


POTREBNÉ PRÍSADY

Tak mi trvalo pár rôčkov, kým som našla pre moju rodinku tú "našu kapustnicu“ :) Už ju aj moja mamka varí podľa mňa :) Množstvo je na cca 6 litrov poctivej kapustnice. Suroviny: Údené koleno (plece, krkovička, rebierka, skrátka - pekné voňavé údené mäsko) cca 1 kg, // 2 kg kyslej kapusty // 2 cibule // 4-6 strúčkov cesnaku // Celé čierne korenie (20 ks) // Celé nové korenie (8-10 ks) // Bobkový list (3-4 ks) // Mletá sladká paprika (4 ČL) // Mletá pálivá paprika (1/2 ČL) alebo primeraný kus feferónky // Mleté čierne korenie (2 ČL) // Mletá rasca (1 ČL) // Vegeta (Dobrotka) (2 ČL) // Hovädzí bujón (2 ks) // Sušené hríby (2-3 hrste) // Domáca údená klobáska (20-30 cm) // Šľahačková smotana 33% (malá-2 ks)

POSTUP PRÍPRAVY

Najskôr dáme variť údené mäsko do studenej vody tak, aby bolo podľa možnosti ponorené, zakryjeme a necháme pomaly variť aj 2 hodiny, kým je úplne mäkké (odpadáva od kosti), tým máme základ na našu kapustnicu. Následne môžeme ho vybrať, ale ak máme dostatočne veľký hrniec, nemusíme.
Pridáme kapustičku, pre lepšiu manipuláciu pri konzumácii doporučujem pokrájať na drobnejšie, ja som dala prvé kilo komplet aj so šťavou (a veru „písala“ :) my takú máme radi), ale druhé kilo už radšej bez šťavy, každému podľa vkusu a hneď dáme všetky koreniny: celé + mleté čierne korenie, celé nové korenie, sladkú + pálivú papriku, bobkové listy, cesnak a cibuľu pokrájané nadrobno, vegetu (bez Glutamanu), ďalej mletá rasca, masox-hovädzí bujón, sušené huby (môžete predtým namočiť, tie kupované nie a nie zmäknúť), zatiaľ nesolíme. Dolejeme vodou, kľudne viac, vyvarí sa, zakryjeme a pomaly varíme a varíme, čím dlhšie, tým lepšie, všetky chute nech sa pekne vyvaria a vydajú svoju chuť.
Ak ste tam nechali to mäsko, tak ho vyberte (čo si budeme vravieť, supy už dávno krúžia za tými vôňami:)), keď sem-tam ostane kúsok, nevadí, chlapov to poteší :) a dolejte primerane vodu. Ja to varím takmer celý deň, na pomalom ohni, po cca 2-3 hodinách tam hodíme klobásku, VCELKU (zachová si chuť aj odovzdá čo-to do polievočky) a ešte kľudne hodinku nech si tam bublá. Potom ju vyberieme, pokrájame na tenké kolieska a hodíme naspäť. A už je čas na finále:
Dve sladké smotanky vylejeme do misky, pridáme tak 2-3 PL hladkej múky, nechceme z toho mať omáčku, môžeme doriediť mliekom alebo vodou, rozhabarkujeme do hladka a pre istotu ešte cez sitko vlejeme do kapustnice, stále miešame! Necháme prevrieť, to je minútka. Teoreticky by jej už nemalo nič chýbať, ak je veľmi kyslá, môžeme docukriť, resp. dosoliť a doštipľavieť :) Každému podľa vkusu. Ale čo je hlavné, treba ju variť deň vopred, nech sa pekne uleží a chute sa prepoja. Čo Vám budem hovoriť, je fantastická :) Tešíme sa na ňu rok čo rok. Dobrú chuť a Šťastný Nový Rok! :)
<< Vianočné medovníčky | Vianočná/Silvestrovská kapustnica - "Životabudič" | "Sacherova" torta s kávovým krémom >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Andrea J. (skallka) ID 41637, mimibazar.sk/skallka (31.12.2015, 13:49)
Docukriť? už ste skúšali niekedy dávať CUKOR do kapustnice?
ODPOVEDAŤ
Jaroslava B. (cabab) ID 92 (22.9.2013, 10:57)
do vianočnej sa meso nedava ved je post [A]
ODPOVEDAŤ
Jana C. (janica251) ID 82644 (2.1.2013, 18:22)
(clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (clamp) (Y) (Y) (Y) (Y) (zajic) (zajic) (zajic)
ODPOVEDAŤ
Maria K. (merry) ID 73219 (2.1.2013, 18:42)
dakujem za potlesk :-$ jasne ze existuje X receptov na kapustnicu aj tu na mmb, ale ako som ich prebehla, takyto s udenym a sladkou smotanou som nenasla, alebo len prehliadla :-) popravde, dala som si to aj sama pre seba, lebo sa mi niekde zapatrosil zosit s receptom ,-)
ODPOVEDAŤ
Andrea J. (mandusa) ID 24820 (1.1.2013, 22:48)
Super návod (Y) (Y) :-D
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu