. .. .. .. .. .. .
. .

Hroznový šťavnatý koláč - RECEPT 458

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 633 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbil jeden návštěvník)


Hroznový šťavnatý koláč


[ recept č. 458 zo dňa  ]


Hroznový šťavnatý koláč


POTREBNÉ PRÍSADY

CESTO: 125 g hladkej múky * 60 g masla * 1 žĺtok * 3 PL vody * 1 vanilkový cukor * štipku soli * PLNKA: 3 vajcia * ½ dcl šľahačkovej smotany * 150 g kryštálového cukru * 1 vrchovatá lyžica hladkej múky * práškový cukor na posypanie * odstopkované hrozno * NA OZDOBENIE: šľahačka

POSTUP PRÍPRAVY

Postup nie je moc jednoduchý, ale ani zložitý :-))) Taký stred. Ale pre útechu poznamenám, že s cestom sa výborne manipuluje, netrhá sa, je veľmi vláčne, ľahko sa prenesie do formy, plnku vyšľaháte šľahačom, bobule odstopkujete ručne a zjedia susedia :-))))

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

1. Na cesto potrebujeme dosku. Na dosku si dajte múku, maslo a žĺtok.
2. Pridajte vodu.
3. A vanilkový cukor. Cesto vymieste na hladký bochník.
4. V kredenci nájdeme valček, ak ste ho naposledy použili na Vianoce 2005, tak ho opláchnite a zaspomínajte si na minuloročné Vianočné pečivo. Už sa to blíži opäť, jupííííí!
5. Cesto vyvaľkajte na takú veľkosť, akú veľkú máte formu na koláč.
6. Formu vymažte maslom a vysypte troškou jemnej strúhanky. Jedna mamička spomínala, že namiesto strúhanky používa kokos - docela dobrý nápad!
7. S cestom sa výborne pracuje. AJ mi bolo ľúto sa s ním rozlúčiť... fňuk :-), Laura by sa s ním určite rada zahrala. Cesto preneste z dosky a jemne ho natlačte do formy.
8. Takto nejako. Okrajte obrežte.
9. Vidličkou cesto popichajte a dajte ho do chladničky na čas, pokiaľ nachystáte hrozno a urobíte plnku.
10. Hrozno umyte.
11. ... a nechajte poriadne odtiecť na čistej utierke....
12. V mise si vyšľahajte tri celé vajíčka s kryštálovým cukrom.
13. Pridajte lyžicu hladkej múky,
14. a pol deci šľahačkovej smotany. Ak je cesto riedke, dajte menej smotany.
15. Hrozno naukladajte do formy. Jeminenko, aká pekná ostrá fotka :-))
16. Bobule zalejte plnkou. Ak máte menšiu alebo väčšiu formu, prispôsobte objem plnky forme. Nalejte asi o niečo viac ako do 3/4 výšky formy, ak máte vyvýšené okraje, dajte viac plnky.
17. Hotovo. Koláč pečieme pri teplote 175 stupňov asi 35-40 minút. Pečie sa dlhšie, tak vrch prikryte alobalom, aby nezhorel. Vrch koláča bude najprv po upečení veľmi krehký, snažte sa ho rukami nepreboriť.
18. Tu je upečený. Trocha "se pripékol". Ale nevadí,
19. .... schováme to práškovým cukrom.
20. Toto bol koláč, ktorý pobudol na tomto svete iba polhodinku. Je to naozaj veľmi nespravodlivé :-((( Výborne VRAJ chutil s kokosovou šľahačkou - t.j. overená zaručená informácia od chlapov, ktorí ho hneď zapili "burčákom". Dobré jazyky tvrdili, že koláč bol výborný, šťavnatý a bolo ho málo, ako inak. A zlé jazyky tvrdili, že koláč zapiť burčiakom sa neoplatí, zvlášť v prípade, keď je v dome veľa zákrut po najbližší záchod...


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Brokolicová panvička | Hroznový šťavnatý koláč | Ako na klasické bryndzové pirohy? >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
gabika p. (gabikapl) ID 27682 (22.6.2010, 22:47)
Mňam, výborný receptík. Už som ho piekla 3x za tento týždeň.
Len 1x som použila hrozienko a keďže sú teraz čerešne, tak som vykôstkovala čerešne a bolo. Výborné (Y) (Y) (Y) (Y) (Y) :-) :-) :-)
ODPOVEDAŤ
Slávka K. (slavenka) ID 760, mimibazar.sk/slavenka (13.10.2006, 10:14)
Tak toto som uz niekde jedla, ale s egrešami ( u mojej babičky ich volali "gegacky" )....bolo to super..kyslasté....tak s hroznom to musí byť ako "babičkina stará perová perina". Milovala som ju...tak určite si zamilujem aj toto "hrozienko v perinke -na cestovej postieľke" (Y) (Y) (F)
ODPOVEDAŤ
Erika B. (BrDo) ID 3728 (12.10.2006, 20:35)
Marcelka prosím ťa kde dostanem kúpiť takúto formu? Všimla som si, že nepoužívaš silikónové formy, čo neosvedčili sa ti? V každom prípade koláčik ako vždy vyzerá skvele! (Y) (Y) (Y)
ODPOVEDAŤ
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (12.10.2006, 20:37)
Ahoj Erika, ďaakujem! Konkrétne túto už neviem odkiaľ mám, ale kúpiš ju v každom hypermarkete, vídavam ich ozaj skoro všade. Silikónové nepoužívam, lebo sú strašne drahé a splnia ten istý účel ako lacnejšie. A vďaka za pochvalu (F) (F) (F)
ODPOVEDAŤ
Erika B. (BrDo) ID 3728 (12.10.2006, 21:06)
a ja som si myslela, že silikónové sú najlepšie :-S tak som si ich nakúpila, že ich už konečne vyskúšam a hľa mimibazárová odborníčka na varenie a pečenie mi to žiaľ nepotvrdila :-( . Tak nič Macušik...bežím do "hypermarketu", čo mi zbýva :-(
ODPOVEDAŤ
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (13.10.2006, 9:34)
Eri, keď niekde zbadám túto formu, dám Ti vedieť a pošlem Ti ju, ok? ;-) ;-) ;-)
ODPOVEDAŤ
Erika B. (BrDo) ID 3728 (13.10.2006, 12:52)
ty si poklad (L)
ODPOVEDAŤ
Deni T. (fufik) ID 1652, mimibazar.sk/fufik (12.10.2006, 19:13)
(Y) (Y) (Y) Maci mňamiky..... :-D
ODPOVEDAŤ
Marcela Krištofíková (EmKa) ID 633 (12.10.2006, 19:18)
... Fufiček, "Je to rozkoš" - povedal manžel.
ODPOVEDAŤ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu