. .. .. .. .. .. .
. .

*** Najštavnatejší jabĺčkový koláčik *** - RECEPT 42391

NÁZOV
VŠETKY RECEPTY
DETSKÉ ŠPECIALITY
POLIEVKY
KURACIE MÄSO A HYDINA
HOVÄDZIE MÄSO
BRAVČOVÉ MÄSO
MLETÉ MÄSO
RYBY A DARY MORA
ZVERINA
BEZMÄSITÉ JEDLÁ
ŠALÁTY, ZÁLIEVKY
RYŽA A CESTOVINY
PIZZA
SLADKÉ JEDLÁ
MÚČNIKY, POHÁRE
CUKROVINKY
OVOCIE
ZAVÁRANINY
CHUŤOVKY
NÁTIERKY
NÁPOJE, DRINKY
KRÁLIČIE MÄSO
BEZLEPKOVÁ DIETA
STRUKOVINY
HUBY
OMÁČKY
ZELENINOVÉ JEDLÁ
DOMÁCA MEDICÍNA
DIETY
VIANOČNÉ CUKROVINKY
SÚŤAŽ
DOMÁCE PEKÁRNE
GRILOVANIE
TORTY
ČO DOM DAL
DIA RECEPTY
PREDJEDLÁ
PARNÝ HRNIEC
BEZLAKTÓZOVÉ JEDLÁ
KETO RECEPTY

MÚČNIKY, POHÁRE

ID 211366 | zobrazit další recepty

ULOŽIT RECEPT | VYTISKNOUT RECEPT | (recept si oblúbili 4 návštěvníci)


*** Najštavnatejší jabĺčkový koláčik ***


[ recept č. 42391 zo dňa  ]


*** Najštavnatejší jabĺčkový koláčik ***


POTREBNÉ PRÍSADY

Cesto: 450 g polohrubej múky, 1/2 balíčka prášku do pečiva, 2-3 PL mlieka, 4 žĺtka, 125 g masla (maslo, hera, palmarin) 200 g práškového cukru, kakao, nastrúhaná citrónová kôra. Prvá vrstva na cesto: marhuľový či šípkový džem Druhá vrstva na cesto - jablková plnka: 10 jabĺk (cca 1 kg), škoricový cukor, vanilkový cukor, hrozienka. Tretia vrstva: 4 bielka a 100 g cukru.

POSTUP PRÍPRAVY

viď obrázkový postup

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI

Tento koláčik pečiem roky. Prešiel rôznymi podobami, kým som ho začala piecť v podobe tejto. Volá sa aj grófkyn koláč. Tento jablkový koláčik vyhrával u nás v rodine aj v práci medzi kolegyňami aj nad takými kúskami ako domáce medové rezy či nad "punčákmi". Je proste úžasný a neskutočne pekne vonia. Aj chutí :-D
450 gramov múky dáme na dosku (ja to robím rovno na kuchynskej linke), do múky vopred poriadne primiešame prášok do pečiva (cca polovicu ale kľudne aj celý balíček) a pridáme žĺtka. Bielka máme odložené na neskôr.
Prípravu cesta dokončíme pridaním pár lyžíc mlieka, 125 gramov masla (hera, klasické maslo alebo palmarin), 200 g práškového cukru, 2 PL kakaa (môže byť ale nemusí - je to skôr kvôli farbe ako chuti) citrónová nastrúhaná kôra - ja to nedávam, nemáme to radi ale vonia to pekne :-).
a pekne ručne miešame na doske kým nie je cesto pekne vypracované ...
z hotového vypracovaného cesta oddelíme cca jednu tretinu, ktorú dáme do sáčku a do chladničky. Ja dávam toto cesto do mrazničky, lepšie sa na konci prípravy strúha keď je zmrznutejšie.
cestíčko vyvaľkáme a preložíme na plech. Ja dávam na plech vždy papier na pečenie, nemusím potom plech toľko drhnúť, keď sa koláčik spapká. Cesto sa môže trhať a nemusí sa Vám dobre vaľkať, co nie je žiadny problém. Rozdeľte si ho na viac časti a po vyvaľkaných častiach ho prenášajte na plech. Ja som na konci aj ucapkala rukou tie časti, co som musela spojiť.
na cesto dáme prvú vrstvu a to marhuľový alebo šípkový lekvár. Neradím používať sladký džem či lekvár, bolo by to strašne sladké. Alebo potom už neoslaďte jablká ani bielka.
druhá vrstva je z nastrúhaných jabĺčok. Ja som nastrúhala vyše kila ale boli popadané z stromu, takže som mala väčší odpad. Môžete dať viac jabĺk ak ich máte radi ale potom radšej zlejte polku šťavy z nich, inak by Vám to po upečení plávalo v jablkovej šťave. Nastrúhané jabĺčka posypte škoricovým a vanilkovým cukrom, ak chcete pridajte hrozienka a nasekané orechy.
4 bielka vyšľahajte do peny. Až potom pridajte trocha práškového cukru (max 100g).
vyšľahané bielka s cukrom natrieme na jablká.
a takto pekne nastrúhame zvyšné cesto z chladničky (mrazničky) na bielkovú penu.
dáme do rúry piecť na 30 minút pri teplote 180stC. Už teraz je pekný, že? :-)))))
takto vyzerá upečený. Krájajte ho až keď vychladne, inak sa Vám na tanieri rozpadne, keď bude horúci. Dobrú chuťku Vám prajem


OBRÁZKOVÝ POSTUP S VEĽKÝMI OBRÁZKAMI
<< Alicke k 11 narodkám | *** Najštavnatejší jabĺčkový koláčik *** | S levíkom na želanie >>
(upozornit administrátory na porušení pravidel)
RECEPTY MOHOU KOMENTOVAT POUZE REGISTROVANÍ UŽIVATELÉ
Reklama | Podmienky serveru | Cenník členstva | Návod na inzerciu | Desatoro | Osobné údaje | Cookies | Kontakt | Jednotné kontaktné miesto
Autorské práva k publikovaným materiálom | Podmienky pre používanie služby informačnej spoločnosti | Informácie o spracovaní osobných údajov
Informácie o fungovaní interného systému | Nastavenie súkromia | Vlastnícka štruktúra

© 2001–2024 Copyright CZECH NEWS CENTER a.s. a dodávatelia obsahu