Žemľovka

luckala1 - bez fotkyluckala1, 11. decembra 2011

Žemľovku pripravujem hlavne vtedy, keď mám chuť na sladké a neviem vymyslieť, čo by som urobila na obed. Tu je môj recept:

8
porcií
60 minút
príprava
45 minút
na 180 °C

Suroviny

10
500 g
3
1
1 l
5 veľké
1
 na vymastenie pekáča
  na vysypanie pekáča




Postup

  1. 1

    Rožky si nakrájame na tenké kolieska, namáčame si ich v zmesi z mlieka (mlieko+žĺtka+1PL cukru).

  2. 2

    Jablká si očistíme a nahrubo nastrúhame. Podľa kyslosti ich osladíme a pridáme škoricu podľa chuti.

  3. 3

    Pripravíme si tvarohovú zmes - zmiešame tvaroh, vanilkový cukor a hrozienka.

  4. 4

    Formu alebo pekáč vymastíme maslom a vysypeme strúhankou. Vrstvíme nasledovne: vrstva rožkov, jablká, tvarohová zmes a znovu vrstva rožkov.

  5. 5

    Dáme do vyhriatej rúry a pečieme. Pár minút pred dopečením vyšľaháme bielko (kto má rád, môže dať viac, kto nemá rád, nemusí dať vôbec) s 0,5 PL práškového cukru a rozotrieme to na žemľovku. Na pár minút žemľovku necháme zapiecť. Po upečení ju môžeme posypať práškovým cukrom (kto nechce, nemusí - je dosť sladká) a podávame. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

annabiel
Asi sa roztrhlo vrece s receptami na žemľovku, aj ja som ju robila v sobotu presne takúto s jablkami, tvarohom a snehom.
evanaaa
Robím tak isto ale len z tvarohu, niekedy dám doň aj sušené ( vopred namočené ) slivky, niekedy som si vymiešala len žĺtka s cukrom a do toho zamiešala rožky, alebo naopak, žemľovka bola taká jemnejšia.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia