Foto: irenaw
U nás doma toto jedlo voláme kopýtka. Je to jedlo ešte z detstva mojej mamy. V podstate sú to zjednodušené gemerské guľky... a sú Zobraziť celý popisU nás doma toto jedlo voláme kopýtka. Je to jedlo ešte z detstva mojej mamy. V podstate sú to zjednodušené gemerské guľky... a sú rovnako dobré :). Väčšinou ich varievam keď zvýši kúsok údeného.
príprava
tepelná úprava
Postup
-
1
Uvaríme si zemiaky aj údené mäso a necháme vychladnúť. Zvyknem si to pripraviť deň vopred. Nech vás foto nemýli, je tu dvojnásobok zemiakov, vždy si robím jednu dávku do mrazničky. A mäsa je na fotke tiež viac, aj do iného receptu.
-
2
Cibuľu a cesnak nakrájame a opečieme do zlatista, pridáme údené mäso a tiež trochu opečieme. Preložíme do väčšieho hrnca alebo plechu, kde hotové jedlo môžeme ľahko premiešať. Najradšej niečo široké s vysokým okrajom, v klasickom hrnci sa zemiakové kúsky viac rozbijú.
-
3
Kým sa nám to opeká, nastrúhame si zemiaky na jemnom strúhadle. Dáme variť osolenú vodu.
-
4
Zo zemiakov a ostatných surovín spravíme cesto. Preložíme na pomúčenú dosku. Ja si zvyknem podsypávať polohrubou. Vytvarujeme valčeky hrubé asi 3 cm a pokrájame na 3 cm dlhé kúsky.
-
5
Krájame trošku zošikma, tak vznikne akoby tvar kopýtok. Ak treba trochu rukou upravíme do valčekovitého tvaru. Polovicu dám takto na tácku a predmrazím asi 1 hodinu kým nestuhnú. Potom ich nasypem do vrecka a dám do mrazničky. Nabudúce mám rýchlu večeru napríklad s makom alebo orechami alebo tvarohom a slaninkou:).
-
6
Nahádžeme do vriacej vody a uvaríme.
-
7
Vyberieme a pridáme k mäsu s cibuľou a cesnakom. Jemne premiešame. Podávame s kyslou kapustou.
Toto je jedlo iste sýte a dobre vyzerá, dala by som si z neho.
Pamätám sa, keď mama robievala šúlance, tak odobrala z cesta a spravila takéto "kopýtka", osmažila ich na masti a my sme sa o ne bili.