Zemiaková polievka s pečeným cesnakom a slaninou

dorenika - fotkadorenika, 7. marca 2013
Zemiaková polievka s pečeným cesnakom a slaninou
Foto: dorenika

Konečne som našla cesnakovú polievku bez vegety:)

7
porcií
10 minút
príprava
60 minút
na 150 °C

Suroviny

6 hrnčekov
2 ks
1 ks
1/2 hrnčeka
5 hlavičiek
1 kelímok




Postup

  1. 1

    Z hlavičiek cesnaku odstránime "papierovú" vrstvu a dáme piecť na hodinu na 150 stupňov. Potom necháme 5min vychladnúť a vytlačíme upečený cesnak do misky.

  2. 2

    V hrnci si osmažíme slaninu, ak použíate tu kockovú tak nepotrebujete olej ak tú plátkovú tak neskôr pridajte olej a osmažte cibulku. Pridáme na drobné kúsky nakrájané zemiaky a mrkvu a prelejeme vývarom 3cm nad zemiaky.Osolíme a okoreníme. Privedieme k varu a potom zmiernime oheň a pod pokličkou varíme dokým niesu zemiaky mäkké.

  3. 3

    Upečený cesnak rozmixujeme s trochou vývaru z hrnca na hladko a pridáme k polievke.Aj tú premixujeme ručným mixérom ale tak aby tam ostali aj celé kúsky zemiakov.Pridáme smotanu a ešte krátko povaríme.Podávame s toastom.

Diskusia k receptu

afataga
ta musi byt fajna, ale trochu tej vegety si mohla dat, len tak pre chut :-)))
angast
chudiatko mladé malo strach. Ona to cítila. Hneď prvý komentár a ty. Už by bola v strese. Ona si ho dá potichu a nenápadne neskôr, ako aj
všetci tí zarytí odporcovia vegety si ho dávajú tajne . Veď bez nej žiadne jedlo by nemalo chuť :-)))))))))
alena45
pečený cesnak je taká lahôdka, že by mi do polievky asi ani nezostal.
používateľ nemá avatar
plk
plk
@angast , ak si navyknete bez vegety/maggi/koncentrovanych bujonov (a presolovania), tak po case zacitite chut zeleniny/materialu, ktory je v jedle.
Ja osobne som to nezacal "odmietat" kvoli tolko dehonestovanym E-ckam alebo glutamanom. Tie mi mozu byt ukradnute, nie som paranoik. Chvilu mi samozrejme trvalo, kym som odvykol (normalne, ze odvykacka - delirium tremens :-)) - vsetko mnou bez tohoto uvarene mi vtedy bolo bez chuti.
Aaaale potom. Potooom.... :-).

Ale k teme - pekna a jednoducha poziven.
angast
@plk
Aaaaale potom. Potooom si skrátka neodolal a vegetuješ znova.
hubata
Ja sa stotožňujem s @plk : s vegetou má každá polievka chuť vegetovú, ale ak si zvyknete že do hovädzej dám len mäso a žiadnu vegetu, ucítite inú vôňu a chuť hovädzej polievky: mäsovú, zeleninovú, zemiakovú, hrachovú, fazuľovú ......

A to isté je aj s touto zemiakovou polievkou: mne sa teda zdá neekonomické piecť hodinu jednu hlavičku cesnaku, ja by som ho kľudne zjedla aj surový v polievke, ale keby že ho chcem mať uvarený - no tak ho dám uvariť do polievky. Či sa mýlim a 1 hodinu pečený cesnak v trúbe má inú chuť ako keď je uvarený v polievke?

Inak polievočka vyzerá fajn aj nepomixovaná ....... ja by som si v nej pochrumkala aj slaninku, zemiačiky a mrkvičku.
afataga
a zas som paranoik a som na to hrda :-)))
@dorenika to isto pochopila presne tak, ako som to myslela
jody
Paradna polievka. Cesnak by som piekla, keby som aj daco ine robila v trube. Ale, kolkoze tych zemiakov? :-D
dorenika
@hubata noo tak ja som piekla5 hlaviciek cesnaku a este aj shepards pie,jasne ze nezapnem trubu na hodinu koli cesnaku ale ked robis nieco ine tak to tam len supnes,a ano ma uplne inu chut ako vareny je taky sladsi a kremovy alebo ako by som to povedala a @jody tych zemiakov bolo napisanych v recepte ze 6 hrncekov a ja mam strasne male zemiaky takze som to robila tak od oka :D
1yeti
Ccesnakovú polievku máme radi, celá rodina, len sa chcem opýtať, nie mi je totiž jasné, či sa jedná o 5 hlavičiek cesnaku, alebo 5 strúčikov, ja v tom vidim rozdiel, ďakujem za vysvetlenie, budem netrpezlivo čakať na odpoveď, ďakujem, y.
dorenika
@1yeti v postupe aj v surovynach su hlavicky,zemiakov je vela tak aj cesnaku musi byt vela :)
olinka12
Pečený cesnak nie je taký výrazný tak ho môže byť viac ja dávam na polky prerezaný cesnak k pečeným zemiakom je to výborné aj túto polievočku vyskúšam dnes sa dojedla krémová tekvicová na budúce bude zemiaková. Ukladám
používateľ nemá avatar
plk
plk
@afagata , nie...
Vegetu (maggi, kockove bujony...) nekupujem/nepouzivam dodnes. Naozaj to (aspon u mna) nie je nejaka moda, paranoja alebo uchylka. Len som zacal citit chut jednotlivych ingrediencii. Ale nemam absolutne ziadne hystericke zachvaty voci uzivatelom takehoto materialu.
Ked im to chuti a ulahci im to varenie, tak nic proti. Ved na to je to robene.
afataga
mily @plk asi sme sa nepochopili, ja som to s tou vegetou myslela ironicky, to malo byt vtipne a verim, ze @dorenika to pochopila, ja tieto veci tiez nepouzivam, je to hnus aj v obchode ked idem okolo toho, tak mi to strasne smrdi, takze asi tak na vysvetlenie
dorenika
@afataga ja som to pochopila ako mne kedysi vegeta chutila ale nejak mizacalo byt zle z glutamanu nemozem jest skoro nic co to obsahuje vo vacsom mnoztve,pretoze v malom to obsahuje asi uz aj vzduch :(




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia