Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou fotorecept

pusta - fotkapusta, 22. júna 2014
Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept)
Foto: pusta

Kuracie stehná sú šťavnaté mäsko, marinovala som ich pomarančovou kôrou a zázvorom, preliala pomarančovou- maslovou šťavou a upiekla s medom rozmiešaným vo zvyšnej šťave, Zobraziť celý popisKuracie stehná sú šťavnaté mäsko, marinovala som ich pomarančovou kôrou a zázvorom, preliala pomarančovou- maslovou šťavou a upiekla s medom rozmiešaným vo zvyšnej šťave, výpek som zvarila so zvyšnou pomarančovo-medovou zmesou na jemnú omáčku, podávala som s varenými zemiakmi - vzniklo veľmi jemné jedlo vynikajúcej a osviežujúcej pomarančovej chuti.

2
porcie
120 minút
príprava
45 + 10 minút
na 200/ventilátor °C

Suroviny

2 ks
2 ks pomarančov (nastrúhaná)
2 ks pomarančov
1 cm kus (čerstvý)
1 pl
60 g (čerstvé)
 podľa chuti




Postup

  1. 1

    Kuracie stehná som umyla, osušila papierovou kuchynskou utierkou a dobre osolila z oboch strán.

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Nastrúhala som kôru z dvoch pomarančov, mala som Bio pomaranče.

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Očistila som asi 1 cm kúsok čerstvého zázvoru, pokrájala som ho na tenké plátky a potom na tenké prúžky.

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vytlačila som šťavu z dvoch pomarančov.

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pekáčik som silno vymazala maslom a vložila som osolené kuracie stehná.

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zvyšok masla som pomaly rozpustila nad miernym plameňom a...

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ...pridala som pomarančovú šťavu.

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Do kuracích stehien som poriadne vmasírovala pomarančovú kôru a zázvor z oboch strán.

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Podliala som ich polovicou maslovo - pomarančovrej šťavy a nechala som ich 2 hodiny marinovať.

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Do druhej polovice pomarančovo - maslovej šťavy som pridala med a dobre som ho rozmiešala.

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po 2 hodinách marinovania som vložila kuracie stehná piecť do trúby prikryté alobalom, piekla som pri teplote 200 stupňov C na funkcii ventilátor 40 - 45 minút, vybrala som ich z trúby, odstránila som alobal,....

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    ... výpek som pridala k pomarančovo-maslovej šťave, ktorú som prudkým varom zredukovala na polovicu, časťou tejto medovo - pomarančovo - maslovej zredukovanej šťavy som preliala kuracie stehná v pekáčiku, zvyšok tejto zmesi som uchovávala v teple a použila som ju ako omáčku na podliatie hotového jedla.

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Kuracie stehná som vrátila do trúby vyhriatej na 200 stupňov C už bez alobalu a dopiekla som ich do peknej zlato - hnedej farby - asi 10 minút.

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Podávala som ich horúce, podliala som ich pomarančovo-medovo-zázvorovo- maslovou omáčkou, ktorou som preliala aj varené nové zemiaky.

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Takto pečené kuracie stehná majú chrumkavú a dobre vypečenú kožičku a mäsíčko je šťavnaté, mäkkkučké, jemnučké, priam sa rozplýva na jazyku, má príjemnú pikantnú a osviežujúcu chuť po mede, zázvore a pomarančoch a masle a výborne je doplnená jemnou omáčkou vynikajúcej chuti. Ako prílohu môžete zvoliť aj pečené zemiaky na masle alebo vhodná príloha je aj dusená ryža podľa vlastného výberu. Je to perfektné ľahké osviežujúce sviatočné nedeľné jedlo, vhodné aj ako slávnostné jedlo alebo skvelé pohostenie pre návštevy.

    Zázvorovo-medovo pomarančové pečené kuracie stehná s pomarančovou omáčkou (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

tatranka
Ako vidím,zase si niečo chutné a aj zaujímavé uvarila.Bude to niečo pre fajnšmekerov.Určite veľmi zaujímavé jedlo.
mesiar50
Zaujimave ingrediencie a finalne jedlo vyzera velmi lahodne.
tassiedevil
perfektné tropické chute...tu v Austrálii by mali s Teba radosť:) ginger, čiže zázvor je veľmi populárny...a je tu jedna dedinka, ktorú nazývajú "Ginger capital of the world" Yandina na Slnečnom pobreží, jedného času som tam blízko býval....
pusta
@tatranka - milá martuška, je to veľmi zaujímavé a mimoriadne chutné, osviežujúce jedlo s jemnučkým a lahodným, šťavnatým, mäkkučkým mäsíčkom, vdaka marinovaniu a masielku i použitým surovinám.
pochutná si každý, aj fajnšmekri, i deti
dakujem za uznanie.
pusta
@tassiedevil , to ma teda veľmi teší :-)
a v tej dedinke sa zrejme pestuje veľa zázvoru a aj konzumuje :-)
dakujem za pochvalu.
babkamt
Zaujímavá kombinácia zázvoru s pomarančom. Mne by isto chutilo.
pusta
Milá@babkamt , je to výborná kombinácia - zázvor + pomaranč + med, asom prekvapená, že u nás málo známa, ked sa napríklad pečie kačka s pomarančom, zázvorom a medom.
potešila si ma, že tebe by to chutilo :-)
dakujem za pochvalu.
safran
5* aj za vkusné a decentné obloženie, u nás by vyhrala ako príloha asi hrozienková ryža a hroznový kompót
pusta
@safran , tá ryža s hrozienkami by sa mi veľmi páčila, dokonca i s mandľami, ničo na sôsob iránskej ryže :-) kompot by mi už k tomuto akosi nesedel, myslím žiaden.
dakujem za ocenenie vkusného a decentného obloženia a dakujem za 5*
frezia
Pomarancove kurca robievam tiez, trocha inak. Vyskusam aj tvoje. Paci sa mi.
pusta
@frezia , hydina a ovocie idú veľmi spolu, takže môžeš potvrdiť aj ty, že kombiníácia kura a pomaranč sú vynikajúce. :-))
som rada, že sa ti môj recept páči :-)
poteší ma, že vyskúšaš aj ty, potom poprosím o tvoj názor.
dakujem za uznanie.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia