Zapekané vrstvené zemiaky na chladné večery

2010 - bez fotky2010, 15. októbra 2010
Zapekané vrstvené zemiaky na chladné večery
Foto: 2010

Zaradeny medzi kuchynske experimenty daco medzi gratinovanymi a francuzkymi zemiakmi .

20 minút
príprava
40 minút
tepelná úprava

Suroviny

700 g
400 g
1 nakrajana na kolieska
2 struciky
2
150 g nastruhana
za hrst cerstva
300 ml (sour cream alebo creme fraiche)
1
3 lyzice
1lyzicka




Postup

  1. 1

    Aby som urychlil proces lebo vsetci boly hladny tak som predvaril na 50 % na platky nakrajane zemiaky a tak isto podusil na platky nakrajany por. Do vymastenej zapekacej misky som zacal ukladat na platky nakrajanu anglicku slaninu. Na ktoru sme poukladali cibulu a cesnak.

    Zapekané vrstvené zemiaky na chladné večery - obrázok 1
  2. 2

    dalsiou vrstvou su predvarene na platky nakrajane zemiaky a posypane nakrajanou petrzlenovou vnatou.

    Zapekané vrstvené zemiaky na chladné večery - obrázok 2
  3. 3

    Na to sme rozlozili predvareny ochuteny por.

    Zapekané vrstvené zemiaky na chladné večery - obrázok 3
  4. 4

    Pridali sme dalsiu vrstvu anglickej slaniny

    Zapekané vrstvené zemiaky na chladné večery - obrázok 4
  5. 5

    Dalsiu vrstvu ochutenych zemiakov

    Zapekané vrstvené zemiaky na chladné večery - obrázok 5
  6. 6

    Posypali mozzarrelou

    Zapekané vrstvené zemiaky na chladné večery - obrázok 6
  7. 7

    Posypali chilli fliackami ( podla chute nemusia byt), petrzlenom a zaliali ochutenou kyslou smotanou s rozmiesanym vajickom.

    Zapekané vrstvené zemiaky na chladné večery - obrázok 7
  8. 8

    Poliali trosku olivovym olejom ( postrasili). Piekli cca 30 minut do zlatista.

    Zapekané vrstvené zemiaky na chladné večery - obrázok 8

Diskusia k receptu

sjuz
No, vyzerá to super - a takú slaninu som ešte nevidela:) - krásna, chudá - skoro ako u nás údené karé.
altyn
@sjuz má pravdu, práve včera som kúpil kúsok údeného karé a vyzerá to presne tak!!! @2010 asi si dlho nebol na slovensku lebo tu anglická slanina vyzerá úplne inak! Ale recept je to dobrý, ukladám si do KK lebo verím že ma prekvapí asi tak ako tie tvoje "takmer obyčajné párky"! :-)))))))))
altyn
Ja sa omlúvam za názov tvojho receptu, má znieť takto: Také skoro obyčajné pečené klobásy po sicílsky. Recept bol výborný!
altyn
Dík @2010 , tá vaša vypadá ako naše karé a naša ang. slanina dokopy, tak mám nápad použiť to pol na pol. Kúsok toho nášho karé a kúsok našej ang. slaniny. Aspoň už viem čo s tým karé, inak by som ho zmlsal len tak pri PC so zeleninou :-))))))))))))))))
altyn
Jáj a než odídeš od PC, čo je to tie chilli fliačky, cestovina? Tá tam asi nemusí, veď sú tam dobré zemiaky... :-))))))))))
2010
Australia je krajina prebytkov a oni bravcove nemusia , tak im este nedoslo co je kare a co je slanina, ta ista cena...
altyn
Hlavné je že sa nakoniec rozumieme! Chilli môžem, takže tam pôjde a myslím že keď to urobím ako som písal, tak nič nepokazím. Dám vedieť. Dík :-))))))))))))))))))
klaura
výborný recept a tými chladnými večermi si ma dostal ... :) viem si predstaviť, dobrá papanica, teplý čajík ... určite vyskúšam ... ale k vám ide leto, vy sa máte, ticho závidím ... :) :) :)
etulik
mňam, tak toto si urobím, a určite to bude lepšie ako francúzske zemiaky......a ja milujem chili, čierne korenie ani nepoužívam. výborne! ukladám si receptík....:-))
babidka
tak take zemiacky ma urcite potesia a odozenu vsetky depresie z chladnych a tmavych jesennych vecerov :-)
bozulka
Ako vždy dobré a krásnéé.Máš pravdu tá austrálska slanina je karé a slanina dohromady.U nás sa tomu hovorí rebierko,to je karé s kúskom kosti,veľmi mi chutí pečené alebo v trojobale ako rezeň.Súhlasím s @etulik , najlepšie francôzske zemiaky aké som videla.
palokuchki
@2010 vyborny recept. Dobre si to skombinoval. Vyzera to naozaj chutne. Vidim, ze som neni sama, ze ma aj niekto iny problemy pri prekladani z anglictiny do slovenciny. Zabavila som sa na tom ako si prelozil chilli flakes. Ja som mala minule problem prelozit do slovenciny choc chip.
zela
Tá anglická slanina skutočne vyzerá ako kvalitné mäso.Nuž,Austrália je Austrália- tam majú všetko kvalitné.Môžu si dovoliť variť kvalitnejšie,je tam teplo,nemusia kúriť,ušetria za plyn,farmár nemusí postaviť kravíny,stačí ak s priateľmi urobí ohradu,kravy sa pasú celý deň von- v prírode-majú krm,vodu,vzduch a farmár zatiaľ odpočíva,netreba mu kúpiť pre deti do školy jesenné topánky,ani kabáty,stačia im jedny,v ktorých chodia celý rok,kým ich nezoderú.Koľko výhod má neustále teplé počasie.A teraz k zemiakom.Robím nakladané zemiaky z toho,čo mám v chladničke-zemiaky,pozostatok klobásky,1 párok 1 vajíčko,kúsok syra,jednoducho,ak mi ostane málo z mnohých potravín robím nakladané zemiaky.
palokuchki
@zela po precitani tvojho prispevku mi bolo velmi smutno. Preco tolko trpkosti? My zijeme na farme v Australii od 1996 a nemohla by som vobec povedat ze zivot farmarov tu je ako hovotis. Kazdy kto zije na farme musi sa snazit. Mas pravdu, je tu teplo, nemusime mat kraviny. Zato je tu ale mnozstvo inych veci co musime robit. Nejdem sa zbytocne o tom rozpisovat. Snazime sa, ale aj tak to vzdy nezalezi na nas. Sme odkazani na pocasie. Skoro kazdy rok musi ist muz na par mesiacov do roboty aby sme mali aj na tie topanky pre deti. Co sa tyka receptov, neviem co mas proti nim. Ved kazdy tu dava svoj vyskusany recept pre druchych precitat a ak sa im lbude paci aj si ho navarit.
2010
palokuchki,
dobre si to napisala , Australia z kratkeho pohladu cudzincov vyzera ako raj.
V skutocnosti je to krajina klimatickych extremov a preto obdivujem ludi ako si ty co si vybrali tazky zivot na farmach. Jeden rok im to vsetko vyschne druhy rok sa im to vsetko utopi dalsi rok zmrzne.
zela ano su tu prebytky jeden rok ked dobre prsi tak sa zaorava zelenina a pred par rokmi strielali ovce a zaoravali tie ( vyse 20 milionov)..lebo bolo tak sucho preco robili taketo drasticke riesenie ked sa vo vela krajinach hladuje ,? lebo bitunok a pristav bol 1500 km daleko .Zadlzeny farmary ich ponukali zadarmo , nikdo neprisiel si zobrat ked si uvedomil kolko to stoji dostat tie ovce do pristavu...
edimilka
ked to vyzerá dobre aj chutit to musí ešte lepšie diky ste šikovny všetci čo dávate recepty čaute idem vypražat syr eda
altyn
Tak @2010 musím ťa pochváliť!!! Je to fakt veľmi, veľmi dobré! Len sa tak po nich zaprášilo. Už nikdy nebudem robiť "francúzske zemiaky" po slovensky. Na naše pomery sa dá použiť aj oravská slanina ak je krájaná na také nie príliš tenké ani hrubé plátky a je pekne prerastená. Dík! :-)))))))))
2010
mrkvachren,
Jasne ze mozes , to aj varechaci hore pisali ze na slovensku co som pouzil je skor kare .
Altyn , aj u nas sa po tom len zaprasilo...
zasterka
Veľmi chutne vyzerajúci receptík, už si len urobiť a papkať :-)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia