Zapekaná brokolica s mandľami

martinis - fotkamartinis, 6. marca 2013
Zapekaná brokolica s mandľami
Foto: martinis

Brokolica zapekaná so zemiakmi, syrom a voňavými chrumkavými mandľami po taliansky.

1
porcia
50 minút
príprava
25 minút
na 175 °C

Suroviny

1/2 ks
4 ks
250 ml
75 g
2 PL
na ozdobu




Postup

  1. 1

    Zapekané jedlá sa v mojom menu vyskytujú dosť často, pretože zapekanie je jeden z najzdravších spôsobov prípravy jedla. Nepotrebujeme veľa tuku, nezašpiní sa veľa riadu, možno použiť všetky možné suroviny a výsledok je vždy chutný, voňavý a skrátka dokonalý :)

  2. 2

    Dnes som si pripravil večeru v talianskom štýle - brokolicu zapečenú so zemiakmi, výborným syrom a kúskami mandlí. Nie je to tá klasická, fádna brokolica so zemiakmi, vajíčkom a šunkou - toto je svižná, farebná a chutná večera pre jedného. Ráčte vyskúšať ;)

  3. 3

    Základom je hrsť plná zemiakov - mne tam vošli štyri. Všetky očistíme, umyjeme a postavíme väčší hrniec s osolenou vodou na sporák. Zapneme na najvyšší plameň. Kým sa voda zohrieva, zemiaky pokrájame na ľubovoľne veľké kúsky, úplne od oka, aké máte radi. Až sú pripravené, dáme ich do vody na 15 minút.

  4. 4

    Druhou v poradí je zelená fešanda brokolica. Opláchneme ju, rozoberieme na ružičky, hlúb zbavíme hrubej kôry a taktiež nakrájame. Po 10 minútach varenia zemiakov kúsky brokolice pridáme do hrnca a dovaríme posledných 5 minút.

  5. 5

    Kým sa zelenina varí v hrnci, menšiu zapekaciu misu vymastíme olejom. Do misky nalejeme štvrť litra mlieka, nastrúhame 75 g syra (ideálne parmezánu), osolíme odvážnou štipkou soli a mletým čiernym korením. Nemal by chýbať muškátový oriešok, ten som však už nemal, tak som ho jednoducho vynechal. Dobre premiešame.

  6. 6

    Zemiaky a brokolicu scedíme, premiešame, osolíme a vsypeme do zapekacej misy. Rovnomerne zalejeme syrovou zmesou a povrch voľne posypeme rozpolenými mandľami, ktoré dodajú tomuto v podstate veľmi jednoduchému jedlu úplne nový rozmer. Potom šupneme do rúry na 25 minút zapiecť pri 175 stupňoch celzia.

  7. 7

    Hotovú večeru vytiahneme, necháme troška vychladnúť a ozdobíme lístkami bazalky. Môžeme si uvariť aj dobrý a ovocný čaj a vychutnať si večer :-)

Diskusia k receptu

stacy77777
@Martinis - dielo sa ti darí,len tak ďalej... ja si väčšinou uľahčím prácu tým, že dávam všetko v surovom stave,nepredváram. Šupnem do misy z jenského skla, zemiačkom ani zelenine veľa netreba, vyskúšaj, možno ti bude chutiť... si veľmi šikovný
maskrtka
vyborny receptik .... velmi sa mi paci urcite vyskusam si sikovny mladenec :))
beaatrix
si ,že úplne najšikovnejšíí :-))))))))))))))))))))))),ver tomu
leomax
Ďalší pekný RP. "Ježiško" mi doniesol parádny parný hrniec a francúzske zapekacie misky /kokotky/. Čudný názov, ale je to fakt. Takže zeleninka pôjde najskôr do pary a potom všetko ostatné, ako píšeš, do misiek. A už sa teším, aku radosť spravim mojim dievčatám, ktoré brokolicu veťmi často papkajú. Mne sa tam najviac páčia tie mandle. Do mojej misky si ich určite pridám. Martin. vďaka za ďalší pekný receptík!
danda3
Milý Martin, nádherný recept, vlastne všetky Tvoje recepty sú veľmi pekne spracované a krásne popísané, teším sa na ďalšie, si mojou veľkou inšpiráciou, všetko dobré.☺
sisuk
pridávam sa, pekný rýchly recept...
martinis
@stacy77777 : ďakujem za tip, najbližšie vyskúšam tak, ako píšeš. možno to naozaj nie je potrebné, veď uvidíme - každopádne ďakujem :)
@michsamant , @maskrtka , @beaatrix , @vierutt , @izabella929 , @sisuk : ďakujem milé priateľky, pochutnajte si - som naozaj rád, že sa vám môj recept páči :-))
@margaretka28 : určite je to dobré aj bez mandlí, avšak tie tomuto jedlu dávajú úplne iný rozmer, naozaj - ak nemáš alergiu na orechy alebo čosi podobné, určite to s tými mandľami vyskúšaj ;)
@leomax : naozaj zaujímavá názov :)) sú to nejaké špeciálne misky ? ešte som o nich nepočul. tiež mám veľmi rád brokolicu a ako píšem vyššie, s opečenými mandľami má toto jedlo úplne novú chuť, takže rozhodne doporučujem - nech všetkým chutí ! :) ako vždy : ďakujem za tvoj komentár a teším sa na reakciu po vyskúšaní ;-)
@danda3 : ak som inšpiráciou - potom mám najväčšiu radosť. recept predsa nie je len o suchom postupe, podľa mňa je skvelé, ak nám recept dá aj nejaké informácie navyše a možno aj pobaví, takže je super, že sa ti moje jedlá páčia. dobrú chuť :O))
katarinka79
úžasný recept bol včera na večeru, niečo tak dobré som už dávno nejedla:-) robila som s nových zemiakov aj so šupkou, tie mandle dodali naozaj výnimočnú chuť....k tomu paradajkový šalátik s červenou cibuľkou a čerstvou bazalkou...mňam...ešte raz ďakujem šikovnému mladému mužovi:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia