Veľkonočná hrudka

lucek82 - fotkalucek82, 7. marca 2013

Hrudka sa vždy robí na Veľkú noc u našej babky na rusnakoch. Musím ju spraviť aj tento rok.

15 minút
príprava
40 minút
na 170 °C

Suroviny

10 ks
1 l




Postup

  1. 1

    Do hrnca dáme variť mlieko s vajíčkami (rozbitými), osolíme. Snažíme sa aby sa aby žĺtka ostali celé, má to potom pekný efekt. Zľahka premiešavame. Bielka a mlieko sa nám postupne zvaria na niečo ako tvaroh a priezračnú tekutinu. Nakoniec dodáme posekanú čerstvú petržlenovú vňať alebo pažítku.

  2. 2

    Jemne premiešame a prelejeme zmes cez čistú utierku alebo gázu. Vyformujeme z toho takú hrudu, na vrchu gázu alebo utierku zviažeme a necháme odkvapkať.

  3. 3

    Po asi hodinke hrudku vyberieme z gázy alebo utierky, potrieme rozšľahaným vajcom, posypeme mletou paprikou a zapečieme chvíľu v rúre. Krájame na tenké plátky a podávame so všetkými veľkonočnými dobrotami.

Diskusia k receptu

modrykamen
Tento recept poznám, robím ho každý rok, ale že hrudku treba zapiecť, mi nikto nepovedal, ani nikde som to nečítal. No má to niečo do seba. Ďakujem za radu.
slavka11
dievcatka mozete mi prosim nejak popisat ako tato hrudka chuti. Viem ze sa to robi najma na vychode a u pravoslavnych. My tu na dolniakoch to nerobievame a bojim sa iba tak vyhodit 10 vajec ked by to nikto nejedol. Dakujem
lorak40
Chutí to tak trochu ako kozí syr.Záleží ako to dochutíš.Môžeš si to spraviť s polovičnej dávky.
douglas
To musí byť dobrota! A môže sa miesto mletej papriky pred zapečením posypať čerstvými bylinkami...;)
hany2
Ja som východniarka a hrudka na veľkú noc je u nás tradíciou, slávka 11 neboj sa toho hrudka je chuťovo výborná, ale ako kozí syr to určite nechutí. Slávka kľudne si ju sprav z 10 vajec, ktoré rozšľahaš v 1 l mlieka mexérom. Vajíčka sa ti pekne prepoja z mlekom a daj ju variť do pískacieho hrnca, ak ho nemáš tak daj do obyčajného, ale musíš stále miešať aby ti t neprihorela. Scedíš do gázy a necháš odkvapkať. Potom môžeš potrieť vajcom a dáš zapiecť do rúry. Ale nemusíš to robiť, vieš u nás sa hrudka dáva do košíka k iným pokrmom a iide sa posvetiť do kostola, tak pri zapečení je vzhľadovo krajšia. AK by si robila za polovočnej dávky, tak to si neviem predstaviť, lebo z 5 vajec by bola veľmi maličká, tak do dlane.
monnikk
ja ked som bola mala ani do ust som nechcela dat...a teraz sa nemozem dojest...je to jednoducho dobrotka :-D
isabel2
Hrudka je fantastická,robím ju každý rok ,teraz už len z 5 vajíčok,lebo som sama.Dávam trošku cukru,soľ a hrozienka na koniec.Tak som sa naučila doma a takto nám stále chutila,aj ja som východniarka a recept som pred rokmi zasielala príbuznej,jej manžel bol od nás a hrudka na Veľkú Noc nikde nesmela chýbať,tak ako šunka a klobása.Aj teraz chodíme s košíkom ku kostolu posvätiť tie dobroty.Ved o tom je Veľká Noc.A ešte maľované vajíčka,práve teráz ich vyrába moja susedka,robí ich vrtané- no nádhera.
hany2
Každý robí podľa svojích zvykov. Hrudka sa robí na slano, alebo sladko. Nám akosi k údenimám pasuje viac na slano.
olinka12
No hrudka tento rok bude aj u nás priznám sa nikdy som to nerobila nie je to tu zvykom ale také chute ste mi narobili lebo syry mám veľmi rada. už sa teším neviem či generálku nespravím aj skôr :)))) Ukladám
soncya
Hrudka musí byť každý jeden rok. Robím ju presne 25 rokov, toľko som východniarka. Tiež som to nepoznala, ale po prvom raze sa stala láskou doživotnou. Dá sa všelijako dochucovať, môže sa pridať na kocočky pokrájaná šunka, kápia, pažítka, dá sa na sladko, na slano... kto to ešte neskúšal, odporúčam, vynikajúco dopĺňa veľkonočnú misu.
jozka2
Slavka11 neboj sa a skus budes ju robit stale,presne ako recept pise na 1L mlieka 10 vajec,ale ja to robim tak,ze varim na medium,pomalsie inac ti na spodku prihori,treba stale miesat,ja robimverziu na sladko tak 10 vajicok velmi dobre rozsprudlovat v mlieku /inac by si mala biele pomedzi od bielkov/,trosku osolim pridam cukor podla chuti aby to nebolo velmi sladke iba sladkave,a miesaj a miesaj a miesaj az sa ti celkom vajicka vyzrazaju,potom preced cez gazu alebo redsiu uterku zaves niekde a nechaj odtiect.vyber z uterky spodok trosku zrez aby bol rovny a mozes a nemusis trochu v rure zapiect iba trochuako nahle trosku zmeni farbu vyber nesmie sa urobit hneda korka,my mame radi ak tam pridam premyte hrozienka,kraja sa na misu so sunkou,klobaskou a je sa z bielym domacim kolacom tu je na vareche pod nazvom vyhodnarsky kolac alebo z velkonocnym pletencom.Pletenec je ale sladsi a kolas je menej sladky no uvodis dobrota od vydumu sveta k tomu chren a cviklu mnam.
slavka11
Dakujem dievcatka za povzbudenie. Az nam sliepky nanosia par vajicok navyse tak vyskusam. Skusim na slano s tou pazitkou. A co robite potom s tou srvatkou?
lucek82
Mne to velmi chuti, a ako? hm mozno nieco ako mozzarella spolu s vajcom na tvrdo. Mne sa to paci ked su zltka nerozhabarkovane, na priereze to skvelo vyzera ako slniecko:) co k jari patri. Mozte na nu dat co sa vam len paci:) a nemusi sa vobec zapekat. A vobec nechuti ako kozi syr, jedine ze na jej pripravu pouzijete kozie mlieko. To by som ja osobne nezvladla:)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia