Vajcová polievka na kyslo

janazjarku - fotkajanazjarku, 10. mája 2010

Naša obľúbená polievka, ktorú tradične varievam na Veľkú noc. Nebojte sa môže sa variť hocikedy trebárs aj v stredu :-)

6
porcií
30 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Suroviny

0,5 kg
10 ks
1 l
200 ml
4 ks
150 ml




Postup

  1. 1

    Údené mäso dáme variť spolu s bobkovým listom. Uvarené mäso vyberieme a vývar dochutíme soľou podľa potreby, lebo každé údené je nasolené inak. Pripravíme si svetlú zápražku s hladkej múky, keď je múka opražená pridáme červenú papriku /najlepšia býva od uja z tržnice/ a zalejeme studenou vodou .Ja viem, že zápražku pripraviť vie skoro každý, ale možno sú tu mladé gazdinky čo tiež ako ja obchádzali kuchyňu! Zápražku vmiešame do vývaru a necháme za občasného miešania povariť cca 15 minút potom vlejeme plnotučné mlieko /veľmi dobré je trvanlivé/ necháme zovrieť a odstavíme.

  2. 2

    Do väčšej rajnice dáme variť asi 4 litre vody s octom. Keď voda začne vrieť vpúšťame do nej vajíčka /počet podľa chuti/ , ale pozor nemiešať ! Vajíčka sa pekne zrazia okolo žltka vytvoria "perinku". Uvarené vajíčka nie veľmi na tvrdo /sem tam opáčim prstom/ vyberieme "deravou" varechou rovno do odstavenej polievky. Polievku už potom nedochucujeme octom, lebo po vložení octových spúšťaných vajíčok mierne zhustne .

  3. 3

    Údené mäso pokrájame a vložíme do hotovej polievky. Polievku ozdobíme petržlenovou vňaťou. Dobrú chuť milí varecháči.

Diskusia k receptu

janazjarku
ježibabka : No nemôžu , lebo ide o to, že keď sa varia v tej octovej vode tak majú celkom inú chuť ako keď potom prileješ ocot do polievky :-) to ma starká "griotková" naučili robiť finty s octom. Najbližšie asi navarím fazuľu na kyslo a tam je tiež taký malý podvod s octom !
sandratamer
Benediktínske vajcia (bez omáčky) sa chystám vyskúšať už dávno. Dozrel čas na ten zázrak :-)))
marlen
tá polievka isto chutí, ale te vajíčka - supéééér...
bozulka
Tieto "stratené" vajíčka používam keď robievam koprovku alebo zelenú fazuľku na kyslo.Aby boli pekné a nerozutekali sa tak vajíčko vyklepnem do malej naberačky,ponorím ju aj s vajíčkom a o pár sekund pustím do hrnca a pokračujem ďalej.Keď sú vajíčka úplne čerstvé tak ostávajú pokope,ale to poznajú len tie varecháčky čo majú doma pipky.
janazjarku
bozulka : No a mne sa práve páči ako sa to bielko nafúkne okolo žltka :-D my sme mali vajíčka za starkej vždy čerstvé dedinské dokonca si ich aj da BB presťahovala a chovala ich 500 metrov od námestia a tá polievka bola furt taká našuchorená.
evusik
u nás sa tomu tiež hovorí stratené vajcia a robím ich do kyselých prívarkov, alebo do špenátu, sú veľmi dobré, lepšie ako na tvrdo, len treba mať dobré vajcia a dávať pozor pri rozbíjaní aby sa žĺtok neroztiekol, preto ich najskôr rozklepnem do šálky a až potom pustím do horúcej vody
@janazjarku gratulujem k výhre - takéto "jednoduché" jedlá sú najlepšie
tinca
jani pripomenula si mi detstvo, mamina to často robila do kyslých polievok, alebo do prívarkov, ale ona ich púšťala z malej žufanky ako píše bozulka rovno do polievky a neroztiekli sa. Ale sú výborné aj samé s chlebíkom. Musím si niekedy aspoň dve urobiť, nech trafí aj cholesterol.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia