Výborný makový koláč fotorecept

lilimi - fotkalilimi, 9. februára 2014
Výborný makový koláč (fotorecept)
Foto: lilimi

V poslednom čase som sa naučila hodne nových bavorských receptov,a rada sa s vami podelím.Takmer vždy si originálne recepty upravujem podla seba,tak aby boli Zobraziť celý popisV poslednom čase som sa naučila hodne nových bavorských receptov,a rada sa s vami podelím.Takmer vždy si originálne recepty upravujem podla seba,tak aby boli čo najlepšie.

10
porcií
30 minút
príprava
55 minút
na 180 °C

Suroviny

CESTO:
180 g
65 g
110 g
1 ks
1/2 bal.
PLNKA:
1/2 l
125 g
135 g
1 bal. alebo detska krupica 2 PL
200 ml najlepšie 24%
POLEVA:
70 g
3 ks
200 ml najlepšie 24%




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny si dáme do misky.Ja používam trstinový cukor.

    Výborný makový koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Spolu vyšlahat alebo aj v rukach vymiešat.

    Výborný makový koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto dáme do vymastenej formy,priemer 28 cm. Pokial máte inu formu musite prepočitat suroviny!

    Výborný makový koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Cesto roztiahneme rukami po celej forme a vytiahneme aj na boky.

    Výborný makový koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Teraz si pripravíme plnku.Do hrnčeka si dáme varit mlieko,cukor, mletý mak a pudingový prašok rozmiešaný v troche mlieka.Uvarime makový puding.

    Výborný makový koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do hotového pudingu zamiešame kyslu smotanu (myslim že na sk dostat najviac 16%). Už nevaríme.

    Výborný makový koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Plnku vylejeme na cesto.Dáme piect na 180 st , 25 min

    Výborný makový koláč (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Medzitým si pripravime polevu. Do misky dáme tri bielka a vyšlaháme.

    Výborný makový koláč (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Pridáme tri žltka a cukor a znova dobre vyšlaháme.

    Výborný makový koláč (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakoniec primiešame ručne kyslu smotanu.

    Výborný makový koláč (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Po 25 minutach vyberieme koláč z rury a polejeme ho polevou.Znova dáme do rury na 20 minut.

    Výborný makový koláč (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Hotový necháme vychladnut.

    Výborný makový koláč (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dobru chut,určite vám bude všetkým chutit.

    Výborný makový koláč (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

radulienka
Nádherný koláčik za 5 *, makové ľúbim veľmi, viele Grüße nach Chiemsee, vďaka za recept...
jozka2
kolacik je skutocne vynikajuci a po vychladnuti ma chut po tvarohu a maku ,prave som robila zaliaty kys.smotanou,no to je chut mas5*.
sovka62
Zaujala ma tá vrchná z kyslej smotany, nič podobné nepoznám. Vyzerá náramne dobre, na reze pekne drží tvar, takže chcem-nechcem, musím vyskúšať, najlepšie čím skôr. Bavorská kuchyňa je výborná. V profile vidím, kde žiješ, trošku ti závidím, máš pri ruke jeden zo zámkov Ľudovíta II. Bavorského a práve ten, ktorý som ešte nevidela. Hneď by som sa tam rozbehla....
denyany
Určite vyskúšam, je to veľmi zaujímavý koláčik. U nás v obchode dostať aj 20%kyslú smotanu, takže použijem tú. Som zvedavá na výslednú chuť, ale keď je to s makom, musí to byť výborné.:-)
viera1
Za makové dám vždy *****,no momentálne som rozhodená...Pred pár dňami mi volala dcéra v noci o 23:00,že jej je strašne zle a na otázku,čo jedla,že šúlance s makom.Volala záchranku a tu je pôvod:
 spravy.pravda.sk/domace/clanok/307860-skontrolujte-si-ma...

Už sme tu diskutovali o kvalite maku a až teraz som sa dozvedela,že ho pančujú technickým makom (!!).Za takéto veci by mali dávať najprísnejšie tresty,veď to je nehoráznosť!
alexdidi
Teším sa krásnemu novému receptu (nemám rada do nekonečna sa opakujúce rovnaké alebo takmer rovnaké recepty) a určite ho aj čoskoro vyskúšam, veď vyzerá výborne.
radost
ja si ho poznačím kvôli tej makovej plnke..pre mňa nezvyčajná..snád ju možno použiť aj do iných koláčov..
brambora
krasny kolacik. na moj vkus ale prilis vysoky. tak uberem asi aj z plnky a aj z vrchnej vrstvy. ale urcite vyskusam...
lilimi
To ma teší,že sa vam všetkym pači moj koláč! Dakujem za pozdrav radulienka,tu pri chiemsee je naozaj krasne:-)
medovnicek
regionálne recepty mám veľmi rada, už sa teším na tvoje ďalšie, ktoré pridáš, tento koláčik mňa osobne zaujal
sonulienka
Tento koláčik určite vyskúšam ďakujem za recept už aj na obrázku vyzerá výborne.
malusa
Toto velmi zaujimavy makovy kolacik,dakujem ze recept,urcite vyskusam.
lilimi
Ďakujem za všetky komentare,urcite pridam ďalšie recepty na dobré bavorske kolače
brambora
robila som ho cez vikend a je naozaj vyborny a vzhladovo zaujimavy... budem piect castejsie...
marianna2007
Vyskúšané a naozaj vynikajúce. U nás mak "fičí", takže som rada, že ho môžem pripraviť aj na iný spôsob. Deti (vrátane somnou) sa len tak oblizovali za ušami :-).
steffik
podľa návodu je to super recept, hodný "zhrešenia". A to pri maku nemám mieru. škoda , že potom musím skoro spať,lebo ma mak uspáva. Ale určite ho upečiem tento víkend.
machalica
práve som tento koláčik upiekla,čakám kým sa vychladí.Vyzerá dobre a dúfam že chutiť bude takisto dobre.Dík za recept
51764_1396533870 - profilový obrázok
ann
ann
zakusok je výborný a jednoduchý,,ale ja som dala namiesto maku kokos :),, ak niekto nemôže mak,, vrele odporúčam,,s kokosom je výborný,,
dakujem za super recept,, :)
sovka62
Tak kde som spravila chybu? Vidím, že ste ho skúšali viaceré, všetkým sa podaril, len mne nie. Všetko vyzeralo úplne rovnaké, vo forme, prvý raz v rúre, druhý raz v rúre, aj keď som ho vybrala. Nechala som ho vychladnúť. Po prekrojení som zistila, že maková plnka sa neupiekla, zostala mazľavá, na úvodný obrázok sa nepodobá. A to som ho piekla cca o 10 minút viac ako uvádza recept (lebo poleva sa mi stále zdala trasľavá) a na teplovzduch.
Napriek chybe krásy je ale koláčik veľmi chutný, tá poleva úplne úžasná, takže určite skúsim ešte raz (ja sa len tak nevzdávam) a do makovej plnky pre istotu dám puding, tak ako teraz, ale aj tie dve lyžice krupice. To by tak bolo, aby sa nepodaril na druhý raz!
lilimi
No teda @sovka62 ,tak to mi je luto,taka kucharka ako ty a mat problem? Ved uvaris normalny puding len tam das aj mak,alebo si dala nejaku riedku smotanu
sovka62
@lilimi , aj ja rozmýšľam nad smotanou. Bola to smotana Rajo, inú vlastne ani nekupujem, táto sa mi zdá najhustejšia. Lenže už minule, keď som robila smotanové osúchy, sa mi zdalo, že potom, čo som ju rozmiešala so soľou, celkom zredla. Aj teraz, tá čo som pridávala do polevy, sa v nej úplne stratila. Vyklopila som ju v kuse, chcela som ju rozmiešať, ale pomaly nebolo čo, úplne zmizla.Zrejme už nie je rovnaká ak bývala, naoko sa tvári ako hustá, ale stačí sa jej dotknúť a je to brča. Ktovie akú fintu zase vymysleli na oklamanie zákazníka. Keď budem koláč skúšať druhý raz, určite sa obzriem po nejakej inej.
radost
@sovka62
ak môžem..
ja najradšej kupujem kyslú smotanu v LIDLI..teraz mám 18% vo väčšom 400g balení načatú - je chutná..hustá..majú aj menejpercentné v menšom balení..
janger
@sovka , ak mozem poradit, skus namiesto kyslej smotany creme fraiche. Aj ta je trosku kyselkava a obsahuje viac tuku, je vhodna na tepelnu upravu. Ta by to mala zvladnut...Prepacte, dievcata, ze som sa takto primiesala... @lilimi , pekny kolac, vsimla som si ho az teraz, vdaka tymto vasim poslednym komentarom.
alusko
vyborny kolacik, prave ho peciem uz druhy krat za jeden tyzden :)
ilusa
vsetky pochvaly uz boli napisane.takze ja pridam 5*