Údený oštiepok

emdy - fotkaemdy, 15. novembra 2013
Údený oštiepok
Foto: emdy

Dnes si ukážeme, ako sa to robilo voľakedy. Prečo si nespraviť doma niečo dobré a ešte aj lacné. Tento typ výrobku sa diametrálne Zobraziť celý popisDnes si ukážeme, ako sa to robilo voľakedy. Prečo si nespraviť doma niečo dobré a ešte aj lacné. Tento typ výrobku sa diametrálne líši od výrobkov ponúkaných v obchodoch. Väčšinou sa jedná o parené syrové náhrady. Kde spracovanie, surovina nemajú nič spoločné s názvom Oštiepok. Ale trh to akceptuje... :/

12
porcií
180 minút
príprava

Suroviny

30 l
15 ml
100 g
10 kg




Postup

  1. 1

    Postupujeme rovnako, ako pri výrobe hrudkového syru. Rozdelíme si mlieko po 10 litrov, surovina sa ľahšie zpracováva. Aby sa nám dobre syrovina formovala, je potrebné zachovať teplotu v rozpätí 40-45 stupňov celzia. Ja používam zavárací hrniec Severin Einkoch-Automat. Z 10 litrov mlieka máme výťažnosť 4 ks 350g oštiepkov. Syrovinu naberáme do nádoby /ja používam 3dcl smaltovaný hrnček/ a stláčame, stláčame až sa úplne oddelí srvátka a vznikne kompaktná syrová hmota. V rukách formujeme do požadovaného tvaru. Po vyformovaní, vkladáme do foriem, /dôležité je aby oštiepky boli už v teplote okolo 5 stupňov celzia, syrovina sa zatiahne/ kde stále odteká srvátka. Aby sme dosiahli rovnomerný a požadovaný tvar, každých 15 minút otáčame. Priebežne potierame hrubozrnnou soľou.

  2. 2

    prichádza nadôležitejší bod: Sušenie a dozrievanie. Aby sme dosiahli požadovanú chuť a konzistenciu, je dôležité, aby na oštiepku vznikla kôra. Ja ich nechávam zavesené v chladničke /taka istá sieťka ako v udiarni/ podľa potreby 3 až 5 dní.

    Údený oštiepok - obrázok 2
  3. 3

    Údenie: Syry nemá zmysle nejako extrémne údiť. Používam na to generátor studeného dymu /vlastná výroba, malá spotreba bukovej štiepky a pomerne veľký komfort obsluhy, jedna náplň dokáže horieť cca 15 hodín/

    Údený oštiepok - obrázok 3
  4. 4

    Údime jeden cyklus, 24 hodín necháme odpočinúť a zaúdime ešte raz. No a máme ten správny vysledok. Samozrejme, čím dlhšie syr dozrieva, tým lepšia chuť. Dobrú chuť....

    Údený oštiepok - obrázok 4
  5. 5

    A tu je výsledok...

    Údený oštiepok - obrázok 5

Diskusia k receptu

radox1
super práca,ale ked uz sme pri tom nazve ostiepok,by to mlieko malo byt ovcie.
emdy
Hm, v novebri ovčie... to by asi nešlo... ak sa nejedná o privátneho výrobcu, neexistuje čistý ovčí oštiepok na trhu, mliečna bielkovina má úplne inú charakteristiku a nedá sa pariť, čuže parenice a korbáče...nie, preto výrobcovia miešajú 1:1 no a potom sa z toho už robí všetko a je to o ekonomike 1 l kravského stojí od 0,4€ a ovčie od 1 -1,5€
radox1
to je pravda,uz cisty ostiepok clovek v obchode ani nezozenie,alebo je velmi drahy.a ten povodny od bacov sa este nechal vyluhovat v slanom roztoku.
iwuska
Emdy, hovoris, ze sa neda vyrobit z cisteho ovcieho, alebo ze sa nerobi? ja si pamatam jedny nite, co nam na sveto svete maly lokal dodavatel tvrdil, ze su z cisto ovcieho mlieka a musim povedat, ze som nikdy inokedy nejedla tak chutne a makke nite, ako tam tie jedny konkretne, zial padla nam prevadzka, cize viac s podobnym tovarom nerobim (syry z celeho sveta, pracovala som v prvom obchode svojho druhu na slovensku, ked este neexistovali tieto siete, co su kade tade po nakupnych centrach). tak ma to zaujima, ci je to nemozne vyrobit, alebo ci sa to proste len standardne nerobi.
lubkabubka
Obdivujem každého kto si dokáže sám vyrobiť takúto domácu lahôdku.
izabella929
@Emdy.....kr ásne dielo.-))) šikovný si veľmi...teším sa, že si pridal aj kus prírody zo Slatinských Lazov...božská priroda, ticho, čistý vzduch...nádherný kút Slovenska...)
mamka310
Je mozne sa dozvediet ako ste si vyrobil ten generator studeneho vzdu hu?
emdy
noo studeného vzduchu sa môžešš prísť nadýchať ku nám :))))
je to jednoduchý princím, potrebuješ motorček na okysličovanie do akvária, ja som použil prietok 240 l/min stál asi 12 € no a nádobu do ktorej to fúka /kde spaluje pelety/ a vyfukuje cez komín do udiarne.
pre info:




tých videí je tam dosť, v prípade poradím



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia