Tradičné dánske pšeničné buchty s kardamómom fotorecept
Foto: adakovalinka
Tieto buchty sa v Dánsku tradične pečú
alebo
kupujú u pekára 7. mája, deň pred
"veľkým dňom modlitby". Keďže je 8. máj
v Dánsku Zobraziť celý popisTieto buchty sa v Dánsku tradične pečú
alebo
kupujú u pekára 7. mája, deň pred
"veľkým dňom modlitby". Keďže je 8. máj
v Dánsku štátny sviatok, pekár má
zatvorené a tak
sa jedia na raňajky tieto buchty.
Prekrojené, opečené a s maslom.
Zdroj: Mette Blomsterberg
porcií
príprava
na 190 °C
Suroviny
25 g |
|
2,5 dl |
|
1 ČL |
|
50 g |
|
2 ČL |
|
2 ks veľké |
|
cca 600 g |
|
75 g mäkké |
|
Na potretie panvice: | |
(alebo maslo) |
|
Postup
-
1
Rozdrvte droždie vo veľkej miske, ak máte kuchynský robot použite ten. (Ja používam KitchenAid). Mlieko ohrejte na 40 stupňov a pridajte ho do droždia. Pridajte soľ, cukor, mletý kardamóm, vajcia a päť štvrtín múky. Cesto mieste v kuchynskom robote 10 minút na 2. rýchlostnom stupni.
- 2
Mierne znížte rýchlosť a pomaly pridávajte mäkké maslo. Pridajte viac múky, až kým nebude cesto dobre koherentné, ale stále pružné. Príliš tvrdé cesto poskytne suchý a matný výsledok. Ja osobne som použila 600 g múky, ale to záleží od múky.
- 3
Nechajte cesto 20 minút odpočívať na ľahko múčnej doske a potom ho rozdeľte na 12 rovnakých kusov. Ja som mala 93-gramové kúsky. Plech namažte rovnomerne a dobre maslom alebo neutrálnym olejom. Plech, ktorý používam je hlboký, s rozmermi približne 28 x 17 cm.
- 4
Z kúskov cesta vytvarujte pevné buchty a umiestnite ich do radu do vymasteho pekáča, ktorý vám najviac vyhovuje - 3 x 4 ks. Buchty by mali byť blízko, ale nesmú sa navzájom presne dotýkať. Ja osobne buchty gúľam na doske, guľku držím v ruke a točivým pohybom ju vygúľam, nech je pekne pevná. Buchty zakryte a nechajte hodinu v teple kysnúť, kým nedosiahnu dvojnásobnú veľkosť a „ľahko“ sa spolu dotýkajú.
- 5
Buchty pečte v rozohriatej rúre s teplotou 190 stupňov, kým nie sú zlaté. Ja osobne používam teplovzdušný ventilátor bez nahrievania z hora a dola. Pečieme približne 15 - 20 minút v závislosti od rúry, ja osobne buchty pečiem 16 minút. Vyberte buchty z rúry, počkajte 10 minút a potom ich vyberte z formy. Nechajte ich vychladnúť na mriežke.
- 6
Odporúča sa buchty nechať vychladnúť na mriežke v celku, aby boli aj na druhý deň dobre mäkké.
Tiež pečené buchty:
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Haha ďakujem :) pridám aj ten, len tá moja slovenčina