Pečené buchty
Pečené buchty

Tradičné dánske pšeničné buchty s kardamómom fotorecept

adakovalinka - fotkaadakovalinka, 7. mája 2020

Tieto buchty sa v Dánsku tradične pečú alebo kupujú u pekára 7. mája, deň pred "veľkým dňom modlitby". Keďže je 8. máj v Dánsku Zobraziť celý popisTieto buchty sa v Dánsku tradične pečú alebo kupujú u pekára 7. mája, deň pred "veľkým dňom modlitby". Keďže je 8. máj v Dánsku štátny sviatok, pekár má zatvorené a tak sa jedia na raňajky tieto buchty. Prekrojené, opečené a s maslom.
Zdroj: Mette Blomsterberg

12
porcií
100 minút
príprava
15-20 minút
na 190 °C

Suroviny

25 g
2,5 dl
1 ČL
50 g
2 ČL
2 ks veľké
cca 600 g
75 g mäkké
Na potretie panvice:
 (alebo maslo)




Postup

  1. 1

    Rozdrvte droždie vo veľkej miske, ak máte kuchynský robot použite ten. (Ja používam KitchenAid). Mlieko ohrejte na 40 stupňov a pridajte ho do droždia. Pridajte soľ, cukor, mletý kardamóm, vajcia a päť štvrtín múky. Cesto mieste v kuchynskom robote 10 minút na 2. rýchlostnom stupni.

  2. 2

    Mierne znížte rýchlosť a pomaly pridávajte mäkké maslo. Pridajte viac múky, až kým nebude cesto dobre koherentné, ale stále pružné. Príliš tvrdé cesto poskytne suchý a matný výsledok. Ja osobne som použila 600 g múky, ale to záleží od múky.

  3. 3

    Nechajte cesto 20 minút odpočívať na ľahko múčnej doske a potom ho rozdeľte na 12 rovnakých kusov. Ja som mala 93-gramové kúsky. Plech namažte rovnomerne a dobre maslom alebo neutrálnym olejom. Plech, ktorý používam je hlboký, s rozmermi približne 28 x 17 cm.

    Tradičné dánske pšeničné buchty s kardamómom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Z kúskov cesta vytvarujte pevné buchty a umiestnite ich do radu do vymasteho pekáča, ktorý vám najviac vyhovuje - 3 x 4 ks. Buchty by mali byť blízko, ale nesmú sa navzájom presne dotýkať. Ja osobne buchty gúľam na doske, guľku držím v ruke a točivým pohybom ju vygúľam, nech je pekne pevná. Buchty zakryte a nechajte hodinu v teple kysnúť, kým nedosiahnu dvojnásobnú veľkosť a „ľahko“ sa spolu dotýkajú.

    Tradičné dánske pšeničné buchty s kardamómom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Buchty pečte v rozohriatej rúre s teplotou 190 stupňov, kým nie sú zlaté. Ja osobne používam teplovzdušný ventilátor bez nahrievania z hora a dola. Pečieme približne 15 - 20 minút v závislosti od rúry, ja osobne buchty pečiem 16 minút. Vyberte buchty z rúry, počkajte 10 minút a potom ich vyberte z formy. Nechajte ich vychladnúť na mriežke.

    Tradičné dánske pšeničné buchty s kardamómom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Odporúča sa buchty nechať vychladnúť na mriežke v celku, aby boli aj na druhý deň dobre mäkké.

    Tradičné dánske pšeničné buchty s kardamómom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

haji
Zajímavá tradice i receptík. Děkuji za rozšíření obzorů, vložení receptu. Jsi šikulka!



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia