Foto: maiyamanu
Ako prvý recept na Varechu, ktorý pridám bude môj prvý pokus o tortu :) ... som začiatočníčka takže si rada vypočujem vaše názory, pochvalu Zobraziť celý popisAko prvý recept na Varechu, ktorý pridám bude môj prvý pokus o tortu :) ... som začiatočníčka takže si rada vypočujem vaše názory, pochvalu či kritiku... najmä rady skúsenejších ;) ...
príprava
na 175 °C
Suroviny
Korpus: | |
5 ks |
|
200 g |
|
200 g |
|
5 PL |
|
1/2 bal |
|
|
|
na potretie korpusu |
|
Plnka: | |
1 liter |
|
4 bal (alebo vanilkový puding) |
|
300 g |
|
250 g (tuk) |
|
Marcipán: | |
180 g |
|
600 g |
|
2 PL |
|
1 ČL |
|
0,5 cm |
|
|
|
|
Postup
-
1
Korpus:
Vajcia oddelime od zltkov. Zltka vymiesame s cukrom. Postupne pridame vodu a slahame. Pridame muku s praskom do peciva, nakoniec pridame vyslahany sneh k tomu. Pecieme vo vymastenom plechu cca 20-25 minut pri 175ºC.- 2
Plnka:
Z mlieka, zlateho klasu alebo vanilkoveho pudingu uvarime puding. Maslo vyslahame s cukrom a postupne do neho pridavame puding.- 3
Upeceny a vychladnuty korpus si rozdelime na 3 platy. Prvy plat pokvapkame rumom, natrieme lekvarom a plnkou. Ja som pouzila ribezlovy lekvar. Na prvy plat polozime druhy a tiez ho pokvapkame rumom, natrieme lekvarom a plnkou. Nakoniec polozime treti plat a uz celu tortu natrieme lekvarom a plnkou. Nechame to v chladnicke stuhnut, a nakoniec pokryjeme tortu marcipanom.
- 4
Marcipán:
Do misky vhodnej do mikrovlnky dame potrebne mnozstvo cukrikov, pridame 2 PL vody, 1 ML citronu, ceru vo velkosti vlasskeho orecha, potravinarsku farbu a mandlovu prichut. Misu dame do mikrovlnky na maximalny vykon na 2 minuty a vzdy po 15 sekundach hmotu vyberieme z mikrovlnky a premiesame ju. Hmotu nesmieme nechat v mikrovlnke dlhsie ako 15 sekund, pretoze sa velmi speni a cukriky sa mozu skaramelizovat. Po dvoch minutach, ked sa nam uz vsetky cukriky roztopili, si postupne primiesavame 400 g dokladne preosiateho praskoveho cukru, zvysnych 200 g vysypeme na stol a do stredu cukru vylejeme hmotu. Rukami dokladne vypracujeme vsetok cukor do hmoty. Ak hmota nepohlti vsetok cukor, ruky si jemne preplachneme vodou a hmotu miesime dalej az kym hmota vpije vsetok cukor. Nakoniec si ruky umyjeme, ususime a este raz hmotu dokladne prepracujeme. Ked marcipan uz chceme vyvalkat, preosejeme trosku praskoveho cukru asi vo velkosti plytkeho taniera na stol alebo pracovnu dosku a dostredu polozime marcipan. Snazime sa aby sme vrchnu cast nezaspinili praskovym cukrom. Ked je marcipan vyvalkany, opatrne si ho prehodime na ruku a pokryjeme tortu marcipanom. Na torte marcipan vyrovname, odrezeme nadbytocne konce, ktore potom mozme pouzit na vyrobu dekoracii (kvietky, gulicky, srdiecka).
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu