Torta s falošným marcipánom

maiyamanu - bez fotkymaiyamanu, 1. novembra 2014
Torta s falošným marcipánom
Foto: maiyamanu

Ako prvý recept na Varechu, ktorý pridám bude môj prvý pokus o tortu :) ... som začiatočníčka takže si rada vypočujem vaše názory, pochvalu Zobraziť celý popisAko prvý recept na Varechu, ktorý pridám bude môj prvý pokus o tortu :) ... som začiatočníčka takže si rada vypočujem vaše názory, pochvalu či kritiku... najmä rady skúsenejších ;) ...

75 minút
príprava
25 minút
na 175 °C

Suroviny

Korpus:
5 ks
200 g
200 g
5 PL
1/2 bal
 na potretie korpusu
Plnka:
1 liter
4 bal (alebo vanilkový puding)
300 g
250 g (tuk)
Marcipán:
180 g
600 g
2 PL
1 ČL
0,5 cm




Postup

  1. 1

    Korpus:
    Vajcia oddelime od zltkov. Zltka vymiesame s cukrom. Postupne pridame vodu a slahame. Pridame muku s praskom do peciva, nakoniec pridame vyslahany sneh k tomu. Pecieme vo vymastenom plechu cca 20-25 minut pri 175ºC.

  2. 2

    Plnka:
    Z mlieka, zlateho klasu alebo vanilkoveho pudingu uvarime puding. Maslo vyslahame s cukrom a postupne do neho pridavame puding.

  3. 3

    Upeceny a vychladnuty korpus si rozdelime na 3 platy. Prvy plat pokvapkame rumom, natrieme lekvarom a plnkou. Ja som pouzila ribezlovy lekvar. Na prvy plat polozime druhy a tiez ho pokvapkame rumom, natrieme lekvarom a plnkou. Nakoniec polozime treti plat a uz celu tortu natrieme lekvarom a plnkou. Nechame to v chladnicke stuhnut, a nakoniec pokryjeme tortu marcipanom.

  4. 4

    Marcipán:
    Do misky vhodnej do mikrovlnky dame potrebne mnozstvo cukrikov, pridame 2 PL vody, 1 ML citronu, ceru vo velkosti vlasskeho orecha, potravinarsku farbu a mandlovu prichut. Misu dame do mikrovlnky na maximalny vykon na 2 minuty a vzdy po 15 sekundach hmotu vyberieme z mikrovlnky a premiesame ju. Hmotu nesmieme nechat v mikrovlnke dlhsie ako 15 sekund, pretoze sa velmi speni a cukriky sa mozu skaramelizovat. Po dvoch minutach, ked sa nam uz vsetky cukriky roztopili, si postupne primiesavame 400 g dokladne preosiateho praskoveho cukru, zvysnych 200 g vysypeme na stol a do stredu cukru vylejeme hmotu. Rukami dokladne vypracujeme vsetok cukor do hmoty. Ak hmota nepohlti vsetok cukor, ruky si jemne preplachneme vodou a hmotu miesime dalej az kym hmota vpije vsetok cukor. Nakoniec si ruky umyjeme, ususime a este raz hmotu dokladne prepracujeme. Ked marcipan uz chceme vyvalkat, preosejeme trosku praskoveho cukru asi vo velkosti plytkeho taniera na stol alebo pracovnu dosku a dostredu polozime marcipan. Snazime sa aby sme vrchnu cast nezaspinili praskovym cukrom. Ked je marcipan vyvalkany, opatrne si ho prehodime na ruku a pokryjeme tortu marcipanom. Na torte marcipan vyrovname, odrezeme nadbytocne konce, ktore potom mozme pouzit na vyrobu dekoracii (kvietky, gulicky, srdiecka).

Diskusia k receptu

milad
...pekný začiatok, pekná tortička a ešte krajší postup. Páči sa mi najmä popis na hmotu. Veľa chuti do ďalšej práce.
palokuchki
Vitaj na Vareche medzi nami. Pacia sa mi tie okruhle ozdoby. Pripominaju mi gombicky. Zelam ti vela elanu a dobrych napadov do buducna.
martamm
@Maiyamanu , vítam Ťa v našej veľkej rodine a chválim Tvoj tortový receptík, hneď úvaodná fotka m upútala, použila si jednoduché, ale efektné zdobenie, veľmi pekná práca :). Tiež občas použijem poťah z marshmallows cukríkov, ale priznám sa, radšej robím z kupovaných poťahoviek, lepšie sa mi s nimi pracuje. Tak nech sa Ti páči medzi nami :)
maiyamanu
Dakujem vam velmi pekne, potesili ste ma, tesim sa velmi byt medzi vami na Vareche :))) ♥♥♥ ...
stacy77777
milučká torta, na poťah z marshmallows som si zatiaľ netrúfla, musím vyskúšať...., vitaj medzi nami,veľa dobrých receptov



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia