Tekvicová polievka z posledného jesenného hokkaida

safran - fotkasafran, 11. apríla 2014
Tekvicová polievka z posledného jesenného hokkaida
Foto: safran

Chcela som si vyskúšať, koľko dokáže vydržať v chlade skladované hokkaido z jesennej úrody. Tak posledné padlo dnes. Žiaľ, takto dlho skladované hokkaido malo Zobraziť celý popisChcela som si vyskúšať, koľko dokáže vydržať v chlade skladované hokkaido z jesennej úrody. Tak posledné padlo dnes. Žiaľ, takto dlho skladované hokkaido malo už zemitú chuť, keďže som nechcela pridávať cukor ani cibuľu, pre sladkú chuť som dala aj mrkvu. V jeseni by som použila iba tekvicu.

3-4
porcie
10 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

1/2 ks
1/2 l alebo vývar
Na ozdobu:
 stratené
 surová




Postup

  1. 1

    Môžete použiť ľubovoľnú tekvicu oranžovej farby: maslovú (hruškovú), ktorú tiež volajú muškátová ale aj tú veľkú guľu (na pečenie). Ja som mala takú hodne sfúknutú basketbalovú loptu. Výhodou hokkaida je, že ho netreba šúpať, iba orezať nejaké "chrasty", ak sa nachádzajú. Pokrájajte tekvicu na hrubšie kliny, nebudú sa váľať po plechu ako plátky. Ak ich položíte na mastný papier, ani netreba nič, len opekať na sucho do karamelova, ale ak ich potriete oliv. olejom - nič neskazíte, najlepší je ten v spreji, čo dostať na šaláty. Pri 180° C opekajte podľa veľkosti 30-40 minút. Na výslednej chuti je toto najdôležitejší krok. Môžete nakrájať tekvicu na kocky a iba ju opekať na oleji na panvici, skrátite podstatne dobu prípravy, ale nie je to ono.

  2. 2

    Pečené, ešte tepké hokaido, vložte do mixéra bez šúpania, u ostatných tekvíc čaká odstraňovanie šupy. Zalejte vodou, zeleninovým alebo kuracím vývarom, podľa gusta a presvedčenia. Znížite zároveň teplotu pre bezpečnejšie mixovanie. (Ja som si počas pečenia dala variť polovičku nastrúhanej mrkvy a zmixovala spolu.) V tomto čase už hokkaido stojí 4x viac ako na jeseň, takže mrkvu viete pridať aj z úsporných dôvodov, niektorí dávajú dokonca v pomere 1:1. Ale tí, čo sa nevyhýbajú cukru, môžu práve v tomto kroku pridať lyžicu trstinového cukru namiesto mrkvy a tiež si ušetria čas a riad. Po vymixovaní nechajte prehriať, pridajte toľko tekutiny, čo sa vám pozdáva. Niekto obľubuje polievky krémové (bez zahusťovania treba oveľa viac dužiny), iný práve redšie. Osoľte a okoreňte čerstvo mletým čiernym korením podľa chuti.

    Tekvicová polievka z posledného jesenného hokkaida - obrázok 2
  3. 3

    Na ozdobenie a väčšiu sýtosť (dnes je chladnejší deň) uvarte stratené vajíčko, ja som uvarila "volské očko prepeličie". Vegetariánska verzia bola hotová. Trochu masla nič nepokazí. Pre ostatných: prepečte pár kúskov kvalitnej paprikovej klobásy na olivovom oleji. Ozdobte nejakou snietkou zelenej bylinky. Pre lepšie trávenie aj estetiku môžete ešte zhora poprášiť ručne mletým čiernym korením. Dobrú chuť!

    Tekvicová polievka z posledného jesenného hokkaida - obrázok 3

Diskusia k receptu

helenore
Tak ja si idem tento rok sama vypestovať, už sú pekne vyklíčené na okne, ak bude na všetkých čo len jedna tak varím z hokkaido celý rok. Polievku určite uvarím.
safran
@helenore , hokkaido je naozaj zázrak, čo odporcov akejkoľvek tekvice "zlomí" :-) a receptov fantastických je habafúra...
radost
i ja robím pokus-ešte jeden v pivnici je hokaida kus..
hovporíš-že zemitá bude chuť..??uvidíme..asi budúci týždeň sa chystám uvariť..
safran
@rados ť, veľmi záleží, či bola zbieraná vtedy, keď mala... niektoré nevydržia nič :( zemitá chuť mi nevadí, v zime pridám ďumbier a je, ale na jar mám už iné chúťky :-)
ebaka
polievka vyzerá krásne,vajíčko ju dozdobilo a klobáskou sa nedá nič pokaziť....mám ešte jednu tekvicu Hokkaido,tak vyskúšam podľa Teba :-)),je krásna,ako keď som ju ukladala na zimný spánok :-))
safran
@helenore , @radost , @ebaka mne chýbala sladká chuť, uvidíme, či vám nebude kyslá, v podobe bieleho vína či balzamika. Smotanu, šľahačku a mlieko som nedávala schválne, pôvodný recept je s chorizom. Pridala som len "penu", pozbieranú pri príprave ghee, čo je čistá mliečna bielkovina. Kto nemôže, vie použiť klasicky opečené tekvicové semienka a tekvicový olej. Som zvedavá na vaše kreácie.
kukulienka71
Krásne foto,veľmi pekne spracovaný recept!mám rada tekvicu,uložím si tvoj postup a budem robiť podľa neho,sú tam cenné rady. Odporcov tekvice nechápem,je plná prepotrebných vitamínov,antioxidantov:-),a je aj veľmi chutná!!5*,@safran :-)
marianne
s tou paprikovou klobasou a stratenym vajickom ta polievka dostala iny rozmer..5*:-)
safran
@kukulienka , ja som sa najedla toľko tekvicového prívarku, že som musela v dospelom veku dať dobrovoľnú niekoľko ročnú pauzu, je pravda, že vtedy sme poznali len 2 druhy tekvice: na varenie a na pečenie (a na strašiaka :D), ale hokkaido je chutná cesta späť do tekvicového sveta :-) darmo si spomenieš na všetky dobré vlastnosti, ak nechutí - tak nechutí, ale myslím, že som už nakazila patrične celé okolie.
@marianne klobása akákoľvek, ale najlepšie mäkká a silno papriková a aj trochu pikantná sa ku tejto polievke žiada
@dominika118 sklamem, varím na presno, neostala ani lyžica



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia