Tekvicová zmrzlina fotorecept

irenaw - fotkairenaw, 14. novembra 2013
Tekvicová zmrzlina (fotorecept)
Foto: irenaw

Letná pochúťka, jesenná surovina... tekvicovanie pre odvážnych ;-)... recept bez mlieka, ale nižšie v postupe je uvedený aj mliečny variant...

15 minút
príprava

Suroviny

400 ml
400 ml
1/2-1 čl
1/4 čl
1/4 čl
1/4 čl
3 PL
3 PL
2,5-5 cl
2,5-5 cl
môže byť:




Postup

  1. 1

    Deň vopred si vyrobíme tekvicové pyré napríklad takto: http://varecha.pravda.sk/recepty/tekvicove-pyre-fotorecept/21809-recept.html. Ideálne z odrody butternut alebo podobnej. Hokaido sa nehodí, je príliš hutné a suché. Odmeriame potrebné množstvo a dáme vo vhodnej nádobe zamraziť. Lepšia bude tenšia vrstva, neskôr uvidíte prečo...

  2. 2

    Tak a sme tu na druhý deň. Nachystáme a odmeriame si suroviny. Rovnako si do pohotovostnej polohy nachystáme kuchynský robot a nádobu vhodnú do mrazničky (moja nádoba mala 1300 ml a bola takmer plná). Tiež uvidíte prečo... :-).

    Tekvicová zmrzlina (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pyré vyberieme z mrazničky a pokrájame na veľké kocky. Pretože nie je veľmi hrubé, ani sa pri tom nezapotíme ;-).

    Tekvicová zmrzlina (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kocky mrazeného pyré a ostatné suroviny dáme do robota.

    Tekvicová zmrzlina (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Všetko rozmixujeme na homogénnu zmes. Pretože sme mali všetko vopred nachystané, hmota zostane polotuhá, asi ako topiaca sa zmrzlina. Ak chcete do zmrzliny pridať niektorú surovinu zo skupiny "môže byť", primiešajte ju teraz. Nie robotom, ale zľahka, ručne. Určite ochutnajte a pridajte cukor alebo koreniny podľa seba. Ale opatrne, aby ste neprehlušili jemnú chuť tekvice ;-).

    Tekvicová zmrzlina (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Zmrzlinu preložíme do nádoby a vložíme do mrazničky. Počas mrazenia niekoľkokrát premiešame. Ja som premiešala štyrikrát cca každých 30 minút. Potom som zmrzlinu bez vyrušovania nechala tuhnúť do druhého dňa.

    Tekvicová zmrzlina (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zmrzlinu pred podávaním ozdobíme niečím zo skupiny surovín "môže byť" alebo podľa nálady a možností. Pre menej odvážnych je možné zmeniť pomer tekvice a mlieka na 1:2.

  8. 8

    Verzia pre mliečnych: Do 200 ml plnotučného mlieka dáme koreniny a 3 žĺtky. Šľaháme nad parou do zhustnutia. Zvlášť ušľaháme do polotuha 200 ml šľahačky. V mixéri rozmixujeme kocky pyré so žĺtkovým krémom, cukrom, medom, rumom a citrónovou šťavou. Zľahka ručne vmiešame šľahačku. Ostatné rovnako ako v prvom prípade.

  9. 9

    Pár surovín, ktoré pomáhajú, aby domáca zmrzlina nebola príliš tuhá: 1. alkohol - 3 PL 40% alkoholu na liter zmrzliny. Takže akokoľvek by vás to lákalo, rumu viac nepridávajte ;-D 2. sladidlo - namiesto časti cukru pridať med alebo sirup 3. tuk - šľahačka, žĺtky, plnotučné mlieko

Diskusia k receptu

alena45
zaujímavé. Tekvica je veľmi vďačná surovina.
tiginko
no padla som na oné....veď toto keď svojej tekvicovo/bezlaktózovej dcére ukážem, hneď ma zase bude hnať do práce! A ešte môj obľúbený kokosový cukor... takto v chlade sa mi nežiada, ale v lete určite vyskúšam, veď pyré zamrazené bude
mariamka
tusila som, kto toto spachal :) a hned mi to evokuje Vianoce, podnosom, koreninami aj vonami,, paradicka :) fusakle, a zmrzlina, moze byt :) za odvahu 100 bodov, urcite vyskusam v nejakom variante :)
elixir
To vyzerá vynikajúco, dnes som akurát poškuľovala po tekvici, ale mali už len ozdobné, musím si trošku počkať a skúsim. :)
salinka
No toto by som namôjveru okoštovala! (keby mi to mal kto navariť:-)
eviana
@irenaw , tak toto by mi naozaj ani vo sne nenapadlo, ale veľmi sa mi to páči, ej veru ochutnala by som, skvelý nápad, veľmi chválim a za kreativitu u mňa za 5* :)
havino
tiež som hned vedela, tušila, že ty ešte tekvicuješ, nenapadlo by ma vo sne, že urobiť zmrzlinu z tekvice, rada by som okoštovala, dochutenú ju máš parádne, luxusne
havino
a tá červená bodkavá hviezda, krásna
irenaw
ja som aj zabudla na túto tekvicovú :-P ďakujem všetkým :-))) chystám sa na jemnejšiu, šľahačkovú, s rumovými hrozienkami, priložím dojmy ;-)



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia