Foto: irenaw
Letná pochúťka, jesenná surovina... tekvicovanie pre odvážnych ;-)... recept bez mlieka, ale nižšie v postupe je uvedený aj mliečny variant...
príprava
Postup
-
1
Deň vopred si vyrobíme tekvicové pyré napríklad takto: http://varecha.pravda.sk/recepty/tekvicove-pyre-fotorecept/21809-recept.html. Ideálne z odrody butternut alebo podobnej. Hokaido sa nehodí, je príliš hutné a suché. Odmeriame potrebné množstvo a dáme vo vhodnej nádobe zamraziť. Lepšia bude tenšia vrstva, neskôr uvidíte prečo...
- 2
Tak a sme tu na druhý deň. Nachystáme a odmeriame si suroviny. Rovnako si do pohotovostnej polohy nachystáme kuchynský robot a nádobu vhodnú do mrazničky (moja nádoba mala 1300 ml a bola takmer plná). Tiež uvidíte prečo... :-).
- 3
Pyré vyberieme z mrazničky a pokrájame na veľké kocky. Pretože nie je veľmi hrubé, ani sa pri tom nezapotíme ;-).
- 4
Kocky mrazeného pyré a ostatné suroviny dáme do robota.
- 5
Všetko rozmixujeme na homogénnu zmes. Pretože sme mali všetko vopred nachystané, hmota zostane polotuhá, asi ako topiaca sa zmrzlina. Ak chcete do zmrzliny pridať niektorú surovinu zo skupiny "môže byť", primiešajte ju teraz. Nie robotom, ale zľahka, ručne. Určite ochutnajte a pridajte cukor alebo koreniny podľa seba. Ale opatrne, aby ste neprehlušili jemnú chuť tekvice ;-).
- 6
Zmrzlinu preložíme do nádoby a vložíme do mrazničky. Počas mrazenia niekoľkokrát premiešame. Ja som premiešala štyrikrát cca každých 30 minút. Potom som zmrzlinu bez vyrušovania nechala tuhnúť do druhého dňa.
- 7
Zmrzlinu pred podávaním ozdobíme niečím zo skupiny surovín "môže byť" alebo podľa nálady a možností. Pre menej odvážnych je možné zmeniť pomer tekvice a mlieka na 1:2.
- 8
Verzia pre mliečnych: Do 200 ml plnotučného mlieka dáme koreniny a 3 žĺtky. Šľaháme nad parou do zhustnutia. Zvlášť ušľaháme do polotuha 200 ml šľahačky. V mixéri rozmixujeme kocky pyré so žĺtkovým krémom, cukrom, medom, rumom a citrónovou šťavou. Zľahka ručne vmiešame šľahačku. Ostatné rovnako ako v prvom prípade.
- 9
Pár surovín, ktoré pomáhajú, aby domáca zmrzlina nebola príliš tuhá: 1. alkohol - 3 PL 40% alkoholu na liter zmrzliny. Takže akokoľvek by vás to lákalo, rumu viac nepridávajte ;-D 2. sladidlo - namiesto časti cukru pridať med alebo sirup 3. tuk - šľahačka, žĺtky, plnotučné mlieko
Tipy na recepty z Varechy
SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia
Tipy na články z Varechy
- 2
Diskusia k receptu