Tarte a´l´oignon alsacienne

boeuf - bez fotkyboeuf, 5. marca 2014

Pôvodný francúzsko alsaský cibuľový koláč. Výborný ako hlavné jedlo studené i teplé.

8-10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

1 ks
5-6 ks
200 g
3 lyžice
500 g
200 g
3 ks




Postup

  1. 1

    Lístkové cesto si rozvaľkáme podľa plechu, na ktorom budeme piecť koláč. (ja pečiem na kruhovej forme s priemerom cca 30 - 35 cm). Rozvaľkaným cestom vyložíme omastený a múkou vysypaný plech a popicháme ho vidličkou.

  2. 2

    Na panvici si rozohrejeme olej pridáme nakrájanú slaninu na kocky alebo rezance, nakrájanú cibuľu, ktorú rozkrojíme na polovicu a každú polovicu nakrájame po dĺžke na rezance. Chvíľu podusíme, kým cibuľa nebude usmažená do sklovita. Pridáme soľ, čierne korenie a vrchovatú lyžičku provensálskeho korenia. Dusíme asi 2 minúty a pridáme kyslú smotanu. Celú zmes ohrievame dovtedy, dokým nezačne bublať a pridáme nahrubo nastrúhaný syr. Miešame dovtedy, dokým sa syr nerozpustí v zmesi. Odstavíme a necháme vychladnúť. Predhrejeme si rúru na 180 °C a do vlažnej zmesi pridáme vajcia a zamiešame. Nakoniec ju vlejeme na plech vystlaný lístkovým cestom, posypeme strúhaným syrom a dáme piecť.

  3. 3

    Pečieme asi pol hodinu. Keď je povrch koláča zhnednutý môžeme ho vybrať a nechať vychladnúť. Po vychladnutí sa koláč lepšie krája a je pevnejší a vzhľadnejší. No výborný je i horúci spolu s bielym vínom.

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia