(Takmer) originálny americký hamburger

papacik - bez fotkypapacik, 14. mája 2011

Pripraviť doma hamburger, ktorý je aspoň z troch štvrtín podobný originálu - teda tomu z USA, vôbec nie je také ľahké, ako sa zdá. Zobraziť celý popisPripraviť doma hamburger, ktorý je aspoň z troch štvrtín podobný originálu - teda tomu z USA, vôbec nie je také ľahké, ako sa zdá. Samozrejme, všetko sa prispôsobuje tej-ktorej geografickej šírke - ale ja som sa pokúsil pripraviť hamburger podobný tomu americkému. Vyskúšajte - odporúčam zapíjať colou, nech je to už 100percentne nezdravé :) ale veľmi chutné! /odfotiť dnešný postup ma nenapadlo, keďže toto je môj prvý príspevok na vareche, tak pre osvieženie som priložil aspoň ilustračnú fotku

5-6
porcií
15 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g




Postup

  1. 1

    Existuje milión variácií hamburgerov, mne chutí práve takáto verzia. Podobá sa na tú, ktorú ponúkajú svetové fast-foodové reštaurácie. Mnohí z vás budú možno mať námietky voči sladkej americkej žemli - môžete je nahradiť aj akýmkoľvek iným pečivom, ale vedzte, že chuť sa o sto percent otočí :) (ale niekomu práve to môže vyhovovať). Americké žemle sa u nás predávajú v Lidli či Bille - balené po 6 kusov, sypané sezamom.

  2. 2

    Začneme prípravou samotného hamburgeru=fašírky. Najlepšie je použiť výhradne mleté hovädzie mäso (s 20pct tuku). Mäso zmiešame s niekoľkými kvapkami tabasca (podľa chuti si vyberte silnejšie červené alebo slabšie zelené), mletou sladkou a štipkou pálivej papriky, čiernym a bielym korením, soľou, sójovou a worč. omáčkou. Môžme pridať aj malé, ale naozaj malé množstvo kvalitného kečupu (heinz) a pár kvapiek barbecue omáčky od hellmans. Nepridávame veľa cesnaku - iba menšie množstvo. Rovnako sa oblúkom vyhneme strúhanke, majoránke a vajcu - nechceme klasické "naše" fašírky. Mäso dôkladne vypracujeme, a tvoríme placky - nech sú tak najviac 1 cm hrubé, najlepšie ak sa podaria o čosi tenšie. garantujem vám, že to pôjde aj bez vajíčka. ak by ste ho tam naozaj potrebovali, dajte iba žĺtok.

  3. 3

    Ak sa dá a netlačí nás čas, resp. obrovská chuť, hotové mäsové placky necháme aspoň hodinku odstáť v chladničke. Mňa dnes tlačili obe veci, takže na čakanie nebol priestor :)))

  4. 4

    Najlepšie je mäso upiecť na grile, pre minimálne polovicu z nás to však nie je možné, preto si panvicu jemne, naozaj jemne potrieme Raciolom (práve na tento typ smaženia sa podľa mňa hodí tento olej - inak používam výhradne olivový olej alebo bravčovú masť). Cca 4 minúty hamburgery pečieme z oboch strán. Dôležité je, aby bola panvica a olej skutočne silno silno rozpálená. Dôležité je tiež mäso otočiť iba raz, neotáčať hore - dole, inak stvrdne.

  5. 5

    Tesne pred dopečením "druhej" strany mäsovej placky na každú z nich položíme plátok syra. Nech to je chedar, ementál alebo americký plátkový tavený syr (kúpte ten, ktorý je označený ako "toast" - ten sa skvelo roztápa). Vyhnite sa, ak sa dá (keďže sa "hráme na Ameriku" :)) slovenským údeným syrom či eidamu.

  6. 6

    keď sa syr krásne roztopí, placky vyberieme z panvice a odložíme na teplé miesto. V tejto chvíli je potrebné rýchlo opiecť rozpolenú žemlu (iba z reznej strany) tam, kde sme predtým opekali mäso - za predpokladu, že nepustilo priveľa sťavy a tuku. ak áno, časť z neho z panvice vylejeme. necheme žemle nasiaknuté tukom.

  7. 7

    opečené žemle natrieme malým množstvom majolenky - obe polovice. jednu polovicu postriekame barbecue omáčkou - pridáme na ňu nasekanú červenú cibuľku, jeden plátok paradajky, dve - tri kolieska dobrých kyslých uhoriek (nie viac) a na jemno nasekaný ľadový šalát (nie priveľa - a nezamieňame ho za čínsku či hlávkovú kapustu, ak ho nemáme, vôbec nemusí byť.). na druhú polku žemle položíme mäsovú placku so syrom, obe polovice spojíme, pritlačíme a podávame :))

  8. 8

    ...a nech si hovorí kto chce, čo chce, najlepšie chutí s colu :)) dobrú chuť! ps: z 500 g mäsa pripravíme asi 5-6 hamburgerov. ps2: ak nemáme barbecue omáčku, môžme použiť iba majolenku samozrejme,ale odporúčam ju zmiešať s malým množstvom horčice.

Diskusia k receptu




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia