Špaldové slivkové gule delikates

spaldicka - bez fotkyspaldicka, 26. augusta 2014
Špaldové slivkové gule delikates
Foto: spaldicka

Letná zdravá klasika. Zdravé sladké jednoduché jedlo.

3-4
porcie
40 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
3 ks varené
1/2 hrnčeka
1/2 hrnčeka
1/2 ČL
2 ČL
Na podsypávanie a dotvarovanie:
Finta na dotvarovanie guliek:
 troška
Náplň:
 čerstvé (najlepšie zo záhrady a mňamkavá odroda Čačanská alebo s vyššou cukornatosťou Hanita)
Tofutvaroh:
1/2 bal.
1 ks
1-2 PL
1-2 ČL
Na poliatie:




Postup

  1. 1

    Zemiaky najemno nastrúhame a dáme do misky. Pridáme zvyšné suroviny a vypracujeme polotuhé elastické cesto.

  2. 2

    Na podložku nasypeme špaldovú krupicu, cesto rozdelíme na dve časti a vytvarujeme z nich valčeky. Z cesta nakrájame cca 1-1,5 plátky. Do každého vložíme slivku a vytvarujeme do guľky. Pomáhame si fintou: p.p. si ruku namočíme do vody - nie veľmi. Guľku ešte doguľkáme v špaldovej krupici, aby bola jemne obalená. Z tejto dávky cesta mi vyšlo 11 guliek:

    Špaldové slivkové gule delikates - obrázok 2
  3. 3

    Guľky dáme variť do vriacej vody s 1 ČL morskej soli. Premiešame ich a varíme cca 3-4 minúty. Keď vyplávajú na povrch, mali by byť už uvarené.

  4. 4

    Uvarené guľky posypeme tofutvarohom a polejeme slivkovou šťavou. Je to určite zdravšie i chutnejšie ako ich poliať rozpusteným tukom!

  5. 5

    Príprava tofutvarohu: Tofu rozmrvíme do misky, pridáme vanilkový cukor, trstinový cukor, citrónovú šťavu podľa chuti a jemne vymiešame. Zmes by mala byť hrudkovitá, nie krémová! Prajem mňamóznu guľkomániovú chutičku!!! :-)

Diskusia k receptu

spaldicka
@martamm , prajem Ti, aby sa Ti vydarili a aby vám všetkým pochutili. Ako dobre, že sú ešte slivky!!! Práve nám dozrieva jesenná odroda, tak si narobím ešte zopár balíčkov do mrazničky, aby bola táto mňamkavosť aj na zimu ;-).
spaldicka
Receptov je tam dosť. A s dobrými receptami sa treba podeliť ;-).
spaldicka
@brambora , samozrejme, rada sa podelím s receptíkmi ;-). Na Varecha.sk som len od včera večera... tak kúsok po kúsku aj sem čosi popridávam z mojich osvedčených receptov. Veľmi sa teším, že sa môžem podeliť aj s ostatnými milovníkmi špaldy či špaldopapajčekmi :-). Prajem pekný večer zo Špaldičkova :-).