Špaldové linecké keksy

irenaw - fotkairenaw, 1. apríla 2012
Špaldové linecké keksy
Foto: irenaw

Špaldovú múku používam často a rada. Tak som si recept na linecké preonačila. Cesto je veľmi chutné a výborné na vykrajovanie aj do lisu Zobraziť celý popisŠpaldovú múku používam často a rada. Tak som si recept na linecké preonačila. Cesto je veľmi chutné a výborné na vykrajovanie aj do lisu na sušienky. Vzhľad veľkonočných vajíčok 2012 som odkukala z receptu "Veľkonočné citrónové volské očká" od @archaa . Príde čas aj na citrónové, len teraz som potrebovala trvanlivú a prenosnú verziu, ktorú môžem bez obáv naskladať do krabice na seba :-).

60
porcií
15 minút
príprava
11-12 minút
na 180 °C

Suroviny

600 g
200 g
400 g
2 čl
1 ks
2 ks
štipka
na žlté cesto:
1-2 čl
na zlepovanie:




Postup

  1. 1

    Deň vopred dáme do malej fľaštičky trošku vodky a šafran. Jedna väčšia štipka. Neviem koľko to presne bolo, dala som všetko, čo bolo v jednom balení od nemenovaného maďarského výrobcu korenín :o). Necháme v chlade vylúhovať do druhého dňa. Suroviny na cesto zamiesime a dáme na 1-2 hodiny do chladu. Rozvaľkáme na 3 mm. Vykrojíme vajíčka. Prenesieme na papier na pečenie. Do polovice vajíčok vykrojíme okrúhly otvor na žĺtok. Všetky vykrojené stredy a ešte trochu okrajov zafarbíme šafranovou vodkou. Mne sa výsledné cesto zdalo bledé, tak som dala ešte trochu kurkumy. Vo výsledku ju našťastie necítiť. Odoberáme kúsky asi ako lieskovec a vkladáme do vykrojených otvorov. Tvarujeme trošku vypuklý žĺtok ako na volskom oku. Pečieme na 180°C 11-12 minút, kým okraje nezačnú ružovieť. Vykrajovačku mám vysokú 6 cm a vyšlo mi vykrojiť 120 vajíčok. A pár kvietkov zo zvyškov. Vychladnuté zlepujeme džemom.

  2. 2

    Takéto sme mali minulú a predminulú Veľkú noc. Už to chcelo zmenu :o).

    Špaldové linecké keksy - obrázok 2

Diskusia k receptu

medovnicek
super, opäť posúvam kolegynke, ktorá špaldovú múku veľmi často používa tiež
valeri
obr. 2 ... klobúk hore, sánka dole irenaw, .... nemám slov, krásne.
ola111
Veľmi sa mi páčia tie vajíčka,@irenaw ,zafarbí sa mi dostatočne to cestíčko
len s kurkumou?
irenaw
ďakujem vám všetkým za milé komentáre :o).
@ola111 neviem, či jej tam nebude treba viac a potom bude už cítiť v ceste chuť? čo takto zamiesiť trošku cesta s kukuričnou múkou, tá je žltá. napríklad: jeden žĺtok, 30 g cukru, 60 g masla, 90 g kukuričnej múky. ak to bude veľmi mäkké, tak 1-2 PL zlatého klasu, aj ten je žltý. a k tomu trošku kurkumy. ak ti zvýši spravíš žlté kvietky. alebo namiesto žĺtku vaječný koňak. takto nejak by som experimentovala, keby som nemala šafran. ale ani moje keksy nie sú až tak žlté, ako vyzerajú na fotke, to pri umelom osvetlení tak vyšli.
ola111
@irenaw ,ďakujem ti za odpoveď,dačo skúsim vymyslieť,práve preto,že
ich máš tak krásne žlté,som si myslela,že aj tá kurkuma by mohla stačiť,ale tam by zase tá jej chuť asi prekážala,dobrý nápad s tou
kukuričnou múkou:-)))
hubata
Prekrááásne, ty si veľmi šikovná @irenaw , ja by som si asi ruky dolámala: aj tie so žĺtkom, ale prekrásne sú aj tie vlaňajšie s kakaom...... Fakt prekrásne, pedantne urobené, bezchybné.
evanaaa
Niečo zasa pre mňa - cesto zo špaldy, som mu rada, lebo už bielu múku moc nepoužívam, jedina ak v kombinácii s inou, toto si musím uložiť.
irenaw
veľmi pekne ďakujem vám všetkým, teším sa, že sa vám keksíky páčia. @hubata efekt je oveľa väčší ako pracnosť, naozaj. mnoho zákuskov mi príde komplikovanejších a rolády to už dopredu viem, že budem na nervy :O).
bejgi
@Irenaw , nápadité a milé sú tie tvoje keksíkové Veľkonočné vajíčka,šup s nimi do KK :)
ada126
@mariaklara nie su zdrave , lebo do nich ide maslo a prask. cukor
ale pkkial ich chete zdrave tak namiesto prask. cukru treba dat trstinovy nerafinovany cukor a namiesto masla - koskosovy olej
inak su krasne
eviana
Wooou... čo mi vďaka špaldovým anjelským očkám od Archaa vyskočilo... paráda, veľmi sa mi páči tento recept. Moje nervy, no čo už? Ďalší do abteilungu "Vianoce 2013", veľmi chválim použitie špaldy pri lineckom pečivku @irenaw a ďakujem za recept.
PS: @ada12 , trstinový cukor sa dosť preceňuje, až tak zdravý zasa nie je :)
 life.ihned.cz/c1-59091080-rozdil-mezi-repnym-a-trtino...
bandrea
Viete mi poradit, robila som presne podla receptu ale cesto sa mi v rure roztekalo trosku a boli strasne lamave. Rura bola vyhriata a cesto som mala v chladnicke. Prosim o radu
irenaw
@bandrea možno to chcelo trošku múky naviac. najskôr boli veľké vajcia alebo vlhkejšia múka. a tá lámavosť, to veru netuším, moje bývajú také, ako z pšeničnej. aj cesto má pred upečením takú konzistenciu ako pšeničné. až budem zasa piecť, skúsim nejaké pozorovanie ;-)
aleana
Tieto keksiky uz peciem druhy raz a su fantasticke! Tiez som dala kokosovy olej ako pise @ada126 a kokosovy cukor.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia