Slávnostná kuracia roláda fotorecept

andys - fotkaandys, 19. decembra 2010
Slávnostná kuracia roláda (fotorecept)
Foto: andys

Slávnostná úprava plneného kuraťa na sviatočné dni.

6
porcií
60 minút
príprava
50 minút
na 160-175 °C

Suroviny

1 ks
Plnka:
3 ks
80 ml
125 g
3 ks
 strúhaný
  (nakrájaná na drobno)
1 ks (malá)
15 ks




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny.

    Slávnostná kuracia roláda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kurča vykostíme nasledovným spôsobom: odrežeme krídelká na druhom kĺbe a kurča položíme na dosku prsiami dolu.

    Slávnostná kuracia roláda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Ostrým nožom (vykosťovacím) narežeme kožu od krku pozdĺž celej chrbtice.

    Slávnostná kuracia roláda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Nožom pomaly oddeľujeme mäso od kostí. Kosti opatrne vyrežeme, dávame pozor, aby koža ostala vcelku.

    Slávnostná kuracia roláda (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver vykostíme stehná - pridržiavame kosť a nožom pomaly oddeľujeme mäso od kosti.

    Slávnostná kuracia roláda (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Vykostené kurča osolíme a okoreníme a necháme odstáť.

    Slávnostná kuracia roláda (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Medzitým si pripravíme plnku: rožky nakrájame na kocky a zalejeme ich mliekom.

    Slávnostná kuracia roláda (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Zmäknuté maslo vymiešame so žĺtkami do penista.

    Slávnostná kuracia roláda (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zmes osolíme, okoreníme, pridáme štipku postrúhaného muškátového orecha a petržlenovej vňate. Pridáme paštétu, posekané mandle, ktoré sme najprv sparili a ošúpali a rožky namočené v mlieku.

    Slávnostná kuracia roláda (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Z bielkov vyšľaháme sneh a zľahka ho vmiešame do plnky.

    Slávnostná kuracia roláda (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Plnku rovnomerne navrstvíme na plát vykosteného kurčaťa.

    Slávnostná kuracia roláda (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Roládu zvinieme, posypeme soľou a korením a zviažeme niťou alebo spojíme grilovacou ihlou.

    Slávnostná kuracia roláda (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Roládu preložíme do zapekacej misy, obložíme vločkami masla a mierne podlejeme vodou. Zvyšnou plnkou naplníme vymastené keramické formičky. Roládu i plnku prikryjeme alobalom, aby sa mäso príliš nevysušilo.

    Slávnostná kuracia roláda (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Roládu pečieme vo vyhriatej rúre - najprv 10 minút prudko (na 175 stupňoch) a potom asi 40 minút pri 160 stupňoch. 10 minút pre dokončením roládu odkryjeme, aby sa vytvorila chrumkavá kôrka. Pred podávaním necháme ostáť 15 minút, aby sa pri krájaní nerozpadala. Plnku vo formičkách stačí zapekať 20-25 minút. Hotovú roládu podávame so zemiakovou kašou, prípadne so sedliackymi zemiakmi z tohto receptu, ku každej porcii môžeme podávať plnku priamo v keramickej formičke.

Diskusia k receptu

dorisa
Krásne, perfektné. Recept si ukladám hlavne kvoli vykostovaniu kuraťa. Kamarátky sa ma pýtaju, tak budem tlmočiť. Ďakujem.
elekra
Vyzerá to veľmi chutne, vykosťovanie kuraťa som ešte nikdy neskúšala. Mám inšpiráciu!
andys
Dievčatá, skúste, stojí to za to. Je to trochu komplikovanejšie ako len naplniť kurča, ale raz za čas sa to dá zvládnuť ;)
babidka
velmi pekne a zrozumitelne vysvetlene:-) S tou zapekacou miskou sa mi to paci , roladka si aspon udrzi pekny tvar. Pekny recept :-)
sbsgabi
Ja robím tak stehná kuracie ale musím povedať že je to pekne vykostené kura .
evas13
Veľmi pekný recept, už som niečo také skúšala s hubovou plnkou, bolo to tiež výborné.
slavicek
super a ja by som do plnky pridala aj vnutornosti,ale neviem ako sa mi podari vykostit kurca
andys
Ďakujem vám všetkým :)
@Sl áviček, moji vnútornosti nemusia, hoci ja by som si veru dala. Tak aj paštétka je fajn. A o to vykosťovanie sa neboj, je to prácne, ale nič, čo by si nezvládla ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia