Segedínsky guláš s plnenou knedľou

mracik9 - fotkamracik9, 5. februára 2013
Segedínsky guláš s plnenou knedľou
Foto: mracik9

Doma som dostala veľkú pochvalu,tak som sa rozhodla že sa Vami podelím, aspoň na obrázku.

4
porcie
60 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Suroviny

1/2 kg (alebo z diviaka)
1 kg
2 PL
3 ks
2 ks
1 PL
1 čl
1/2 čl
250 ml
2 PL
knedľa:
1/2 kg
250 ml
1 ks
2 PL
1 PL
1 čl
1 čl
100 g




Postup

  1. 1

    Najprv si urobíme mäsko.Ja som mala diviačie,tak som ho použila.Na bravčovej masti opražíme cibuľu,potom rýchlo orestujeme na kocky nakrájané mäso,keď zbelie pridáme papriku,rascu,čierne korenie,soľ a cesnak,premiešame a zalejeme vodou.Do druhého hrnca si dáme variť kapustu,do ktorej som pridala lyžicu masti.Keď je mäsko mäkké,pridáme k nemu kapustu a ešte chvíľu spolu povaríme.V hrnčeku si zmiešame smotanu z múkou,rozhabarkujeme.Ja mám takú starú fintu,aby sa nám smotana nezrazila,odoberiem varešku šťavy z horúcej kapusty a pridám do smotany.Potom to vlejem do kapusty a krátko povarím.

    Segedínsky guláš s plnenou knedľou - obrázok 1
  2. 2

    A teraz knedľa.Do pekárničky dám všetky suroviny a nechám vymiesiť cesto,keď vykysne,rozdelíme na dve časti,potrieme slivkovým lekvárom a zrolujeme.Necháme trochu podkysnúť a varíme nad parou 25 minút.

    Segedínsky guláš s plnenou knedľou - obrázok 2
  3. 3

    Hotové pomastíme olejom a môžeme papkať.Ta kyslá chuť segedínu s tou nasladkastou chuťou knedle je niečo dobručké.Prajem dobrú chuť.

    Segedínsky guláš s plnenou knedľou - obrázok 3

Diskusia k receptu

ailuj82
nič v zlom, ale toto by som asi neskúsila... a to rade experimentujem...
rea1
experimenty áno, ale "odtiaľ - potiaľ". pridávam sa k @ailuj.
mracik9
@ailuj82 ,no možno aj ja by som takto reagovala,ale nevieš o čo prichádzaš,môj manžel tiež najprv pozeral nedôverčivo,ale keď začal jesť,tak chválil o dušu
danielas
Ja myslím, že to môže chutiť super! Veď niekto dáva slivky do kapustnice... Ochutnala by som rada .-)
denyany
segedín zbožňujem. ten knedlík k nemu by som si dala rada, veď už som ochutnala kdeaké kombinácie, tak prečo nie túto?
denyany
segedín zbožňujem. ten knedlík k nemu by som si dala rada, veď už som ochutnala kdeaké kombinácie, tak prečo nie túto?
joel
určite to vyskúšam a na tom nič nemôže byť zle len k tomu je potrebné hladných chlapov
ancicka
Zaujímave,keby si ten lekvár zamiešala do jednej časti cesta a tak to stočila,možno že by to nevyzeralo ako koláč.
tothka
Priznávam, u nás by som nepochodila ani s knedľou a ani s takto nadekorovaným segedínom, no najdôležitejšie je, že tvojim chutilo a preto proti gustu .....
sracz
Tak u mňa je to naopak - dievčence - ja to beriem, komplet, am block - a teším sa na kombináciu nových chutí! Máš u mňa 1******* milá @mracik9 - zvlášť za odvahu do súboja s tradíciou! Prikláňam sa k tým, ktorí nezabúdajú na slivky v kapustnici, vo fatuľovej nežnej, na slivkový lekvár v medovníkovom závine, vo škvarkových pagáčoch, .......! Ide sa na to!!!
sisuk
Určite to stojí za vyskúšanie. Aj tá knedľa. Nemám s tým problém, moja starká dávala do segedínu štipku cukru - vraj na vyváženie chuti.
radulienka
Prečo nie, ak môže byť kurča s ananasom, prečo nie knedľa s lekvarom, ja ďakujem za ďalšiu variantu knedle a určite ju najbližšie vyskúšam...
njdevil
@Mracik9 , segedinak, slivky , kapusta, krasna, stara klasika, inac az som oblizala monitor pocitaca:-), nabuduce vyskusam knedlu na tvoj sposob...servirovanie je bez chyby!
mracik9
joel,chlapi sú vďační jedáci,dúfam že im bude chutiť
mracik9
@ancicka ,ja som to robila popri buchtách na pare,zvýšil sa mi lekvár a toto je výsledok,lekvárová knedľa
mracik9
@tothka ,ospravedlňujem sa za tu dekoráciu,ale kým som sa zbadala,zostal už iba zbytok,nabudúce sa polepším
mracik9
@sracz ,ďakujem za tu 1*,ja sama rada odkukávam od iných,napríklad aj od teba,všetko je tam robené z láskou a preto to chutí dvojnásobne.A aj tradície uznávam,ale chute sú chute :)))
sovka62
Som hnusoba preberačná a len tak hocičo neochutnám, nedonútim sa ak sa mi niečo nezdá. Ale toto skúsim, ten sladkastý lekvár s kyslou kapustou bude dobrá kombinácia.
rajnica
Krásna kombinácia chutí. Rovnako, ako napríklad srnčie na smotane, žemľové knedle a brusnice alebo čučoriedky.
Pravdaže o chuti platí staré - niekomu farár, niekomu farárova kuchárka.
evanaaa
Už tu boli chute od výmyslu sveta, tak prečo neskúsiť aj toto a až potom frflať-:). @mracik9 , ty si vyskúšala, vám to chutilo, bude aj druhým.
A @sisuk , myslela som, že si muž a hovoríš o svojej žene, xixi, ale ja sladím každú kapustu, aby nebola len kyslá, ale kyslosladká a nielen štipku. A nedávam len do kapusty ale do všetkých omáíčok, prípadne aj iných jedál, upraví to chuť, tak,a ko keď sa do cesta na koláše pridá štipka soli.
mracik9
@sisuk ,
@radulienka ,
@njdevil ,
ja myslím že všetci čo majú radi segedín sa aspoň trošku inšpirovali,ja to skúsim aj z iným lekvárom,napríklad šípkovým,čo vy nato
valeri
náhodou, môže to byť celkom dobré, veď aj kapustnica, v ktorej okrem mäsa a klobásy sú aj sušené slivky, je vynikajúca
mracik9
@valeri ,je to fajnotka,ja slivkový lekvár mám rada,tak neviem prečo sa poniektorý toho boja,väčšinou hodnotím až po skúške.
zdenkas
@mracik9 ,divina a slivkový lekvár môže byť fajn.Ja by som to rada okoštovala.Brusnice jedávame k divine bežne tak so slivkami asi nič nepokazím.:-))))
hannah22
nemám momentálne divinu ale je to také lákavé, veď brusnice a slivky používam bežne, dobrý tip.... ukladám.... :))
aroooo
no mne sa nápad s knedľou a kombinácia so segedínom veru páči, tie chute mne idú k sebe, zvýrazní jedna druhú, určite vyskúšam
martamm
Som eľmi zvedavá na kombináciu týchto chutí, taká knedľa u nás ešte nebola, ale určite sa objaví na stole, treba skúsiť všetko, ukladám recept :)
mracik9
@martamm ,ta chuť ťa určite nesklame,ja tvrdím že domáca, aj keď z hocičím je dobrotka :))
marika21
Segedínsky s knedľou a ešte aj vylepšenou hocikedy. Určite vyskúšam. Nedala by som sa dvakrát núkať.
mracik9
marika21,to ani ja,segedínsky varím každé dva týždne a hlavne s domácou knedľou :))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia