Sči - ruská kapustová polievka fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 11. apríla 2013
Sči - ruská kapustová polievka (fotorecept)
Foto: ancicka

Základom tejto polievky sú huby a kapusta,či už kvasená alebo sladká.Je to další recept s tých babičkiných receptov.Mám rada tieto recepty,lebo nie sú náročné Zobraziť celý popisZákladom tejto polievky sú huby a kapusta,či už kvasená alebo sladká.Je to další recept s tých babičkiných receptov.Mám rada tieto recepty,lebo nie sú náročné na čas a taktiež na suroviny.Je nielenže jednoduchá ,ale aj výborne chutí.

20 minút
príprava

Suroviny

2 ks
1 kg
podľa chuti
podľa potreby (olej)
2 l
podľa chuti
podľa chuti
podľa chuti




Postup

  1. 1

    Sušené huby som namočila do vody asi na 1 hodinku.

    Sči - ruská kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Cibuľu si nakrájam na kolieska a usmažím do žltá.

    Sči - ruská kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pridám pokrájanú kapustu a scedené huby.Osolím.

    Sči - ruská kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kapustu podlejem vývarom z kosti a dusím do mäkká.

    Sči - ruská kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked je kapusta mäkká,tak pridám vývar s kostí.Vývaru by malo byť toľko,že zarovno s kapustou.Ochutím.

    Sči - ruská kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Do tejto kapustovej polievky môžme použiť - zužitkovať napr:zvyšné mäso z pečenia,či už hovädzie alebo bravčové,kuracinu alebo klobásu,šunku a pod.,kto čo má.Ja som použila špekáčiky.To všetko ešte chvíľku povaríme a môžme podávať.

    Sči - ruská kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    K nej môžme podávať na stôl smotanu s dobrým chlebíkom.Dobrú chuť.

    Sči - ruská kapustová polievka (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

emov
Takáto jednoduchá polievočka sa mi páči.Ten názov si pamätám ešte od starých rodičov,ked som chodil k ním na prázdniny.Mal som ju rád.Aj som na to zabudol.Teraz mi to pripomenula táto polievočka.Dakujem.
medovnicek
som rada, že si sem ten recept pridala, kedysi dávno sme ju mávali v školskej jedálni v rámci ruskej kuchyne a chutila mi
mariamka
co je ruske, je dobre :) myslim kuchynu, umenie a pesnicky :) za seba dakujem, len poznamka, opravte si "z tych babickinych" inak recept nema chybu.. KK
stacy77777
páči sa mi recept, vôbec takto nepoznám, u nás sa robievala z hlávkovej kapusty s mliečnou zápražkou, ako dieťa som ju milovala, ale moji chlapi ju nechcú..., takúto mäskovú budú určite
skorica
pači sa mi táto polievka.Starodávné recepty mám rada.kk
garanco
Veľa som už o tejto polievke počula, no ešte som ju ani nejedla, ani recept na ňu nevidela - ďakujem!
kata50
Určite vyskúšam. Huby s kapustou sa milujú . Ďakujem :-)
marianne
jedla som ju u Rusov,je vyborna...ale recept som zapatrosila,este aj v azbuke mi ho napisali,musim pohladat,to je tak s tymi papierikmi,tak skusim niekedy Tvoju..
caniferus
Toto ze je Щи, ani omylom!!!! Prosim pozrite si zakladne video, kde v kratkosti pochopite!!! A hlavne skuste to, pretoze inak ani nemate sajn. K receptu, ak nieco viete o vareni, tak tu cibulu na konci videa kratko poduste na masle - cca 5 min., potom pridajte hladku muku a klasicky pokracujte k zaprazke. Okrem toho musi tvorit vo zvazku byliniek min 30% Kopor, skratka cim viac, tym lepsie. Cele to potom chuti s kyslou smotanou, ako cerstvucky borsc. Uplne inak, ako nase polievky. Toto tu, co ste opisala, je so spekackami nejaka psudo kapustova polievka, ale preboha v ziadnom pripade nie Щи!!!! Tuhla vid. video:


mata3636
Toto je ako napr. Tiramisu z kyslej smotany. Dáme jedlu originál názov, jednu surovinu necháme ako v pravom rcp, ostatné patlála-matlála a hurá A JE TO! Aspoň vy, varecháči, ktorí ste na vareche už dlho, by ste si na takéto veci mohli dávať pozor a keď napíšete originál názov rcp, tak nech je to aj tak. Žiadne "co dům dal", žiadne zbytky, vyprázdňovanie chladničky.
Jasne, už vidím tie komentáre typu: ja si doma varím, ako chcem, nám to tak chutí. Nech sa páči, ako sa komu ráči. Len to nevešajte na net a nevydávajte za jedlá tej ktorej svetovej kuchyne.
kimlo
@mata3636 a čo sa ti na tom recepte nepáči? Sú tam všetky suroviny ktoré tam majú byť. Dokonca jeden druh ŠČI sa robí len z cibule a kapusty.
mata3636
@kimlo - tie špekáčky. Tie tam určite nemajú čo robiť. Kde by ich chudobný ruský mužik vzal, ten bol rád za tú kapustu a cibuľu. A bohatý Rus mal v polievke mäso, určite nie nejakú lacnú klobásu.
Nechcem sa robiť premúdrelá, vôbec som nevedela, čo do šči presne patrí, len že je to kyslá kapustová polievka s kôprom a smotanou. Ale stačilo pár sekúnd a našla som si toto: cs.wikipedia.org/wiki/%C5%A0%C4%8Di...

Nikde nevidím špekáčik, zvyšky z chladničky :)
ancicka
Tento recept som si nevymyslela,je to recept so starej kuchárskej knížky ešte z minulého storočia.Bod 6.som doslovne opísala s nej,tak som sa aj ja podľa toho riadila.Postupom času sa všetký recepty upravujú,tak aj tento.Aj videjko je z dnešných čias.
Ja mám rada strašne takých mudrlantov!!!
mata3636
Ked ja som mudrlant, tak potom aj Ty, ancicka. Prednedávnom si sa pri jednom recepte na béleš ohradila, že to v žiadnom prípade nie je béleš, lebo je taký a taký, úplne iný ako béleš má byť. Takže ty môžeš mať kritický komentár, ale pod Tvojím receptom už nesmie byť? Trocha súdnosti by nezaškodilo. A dobrá pamäť tiež nie je na zahodenie :DDD
janikbj
túto polievku kedysi varievala naša mamka, akurát, že tú kyslú smotanu pridala na konci varenia rovno do polievky. nedávno som si na ňu spomenula a môj muž ju úplne zbožňuje. naozaj veľmi vďačná, lacná, rýchla a hlavne super chutná polievka. 5*
delavega
Najvacsi problem je ze k rozne upraveným receptom priraduju ludia orginalne názvy!
kimlo
@delavega myslíš tvoju mexickú chilli fazuľu s rascou, vegetou, sójovou omáčkou, kurkumou a vínom?
micankk
Smial som sa pri čitani tohoto receptu. Polievka sa v Rusku vari v niekoľkých variantach - tzv. chudobná šči a bohatá šči. Ale základom tejto polievky sú 6 zakladaných surovín a to: kapusta, mäso, mrkva, petržlen, aromatické byliny /cibuľa,zeler,kôpor,cesnak, peper/ a kyslé prísady /smotana,voda s kapusty,jablka/. Polievka sa podáva zo smotanou a čerstvým chlebom.
receptiiky
Taktiež mám rada tradičné recepty, lebo sú často praktickejšie, zdravšie a aj chutnejšie. Už sa teším, až si spravím túto 🙂




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia