Sadelňáky fotorecept

rennatte - fotkarennatte, 10. januára 2012
Sadelňáky (fotorecept)
Foto: rennatte

Je tu fašiangové obdobie,,,čas hodovania, zábav a zabíjačiek, tak ak niekde u suseda bude zabíjačka tak si vypýtajte ako výslužku aj vnútorné sadlo, ktoré Zobraziť celý popisJe tu fašiangové obdobie,,,čas hodovania, zábav a zabíjačiek, tak ak niekde u suseda bude zabíjačka tak si vypýtajte ako výslužku aj vnútorné sadlo, ktoré je treba na tento recept. U nás sa tomu hovorí aj filc.

50
porcií
120 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
600 g
1 ks
1 ks
300 ml
1 PL
Sadlové cesto:
500 g
200 g
Plnky:
 alebo lekvár
3 strúčiky
2 PL
Posyp:
Potretie:




Postup

  1. 1

    Cesto: do pohára s vodou pridáme ocot, do múky zapracujeme vajíčko a žĺtok, octovú vodu a soľ, vypracujeme vláčne lesklé cesto, odložíme z dosky a prikryjeme utierkou

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Sadlové cesto: múku zapracujeme do pomletého sadla, a vypracujeme sadlové cesto, odložíme do chladničky, medzitým si pripravíme plnky podľa chuti, ja som zvolila makovú a marmeládu na sladké plnenie a cesnak so smotanou na špirálky,,,, očistené strúčiky cesnaku pretlačíme a zmiešame s KL soli a smotanou,,, a ideme sa troška hrať s cestami. Po 15 minútach cesto vyvaľkáme, do stredu položíme sadlové cesto

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    a zabalíme ho cestom na takýto bochník, rozvaľkáme

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    rozvaľkané cesto prekladáme, najprv protiľahlé strany do stredu a potom aj bočné strany

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    máme znova bochník

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    znovu rozvaľkáme a preložíme iba protiľahlé strany a prekrojíme, teraz budeme pracovať osobitne so slaným a sladkým cestom, jednu časť si odložíme bokom

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    druhú časť rozvaľkáme a potrieme pripraveným cesnakovým krémom, znova zabalíme do bochníka Tak isto aj odloženú prvú časť, ale tú posypeme práškovým cukrom a zabalíme do bochníka. Teraz sme konečne dozabaľovali a máme dva bochníky cesta, len si nepomýliť sladké s cesnakovým !

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Sladké cesto rozvaľkáme a vykrojíme kolieska, do stredu každého dáme plnku a pomocou formičky zatvoríme, dáme na plech s papierom na pečenie

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    vidličkou ešte okraje pritlačím aby plnka nevytiekla a potrieme vajíčkom

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    upečieme dozlatista

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Cesnakové cesto rozvaľkáme a nakrájame na tyčinky a potrieme vajíčkom, ktoré sme osolili

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Presunieme na plech s papierom na pečenie, posypeme rascou a upečieme

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    ak spojíme dve tyčinky potretou stranou k sebe a zatočíme,

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    vytvoríme špirálky

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Dáme na plech s papierom na pečenie, potrieme rozšľahaným slaným vajíčkom a posypeme sezamom, dáme piecť

    Sadelňáky (fotorecept) - obrázok 15

Diskusia k receptu

zuzliak
mliaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaam, prosim si vsetko 3x zabalit :) Mas to nadherne a vyzera to skvelo chutne, hned by som si dala ;) Len tak dalej.
tatranka
Krásna a lákavá vstupná fotografia.Už som si tvoj recept uložila do kk.
cistinka
Sádelňáky robievala moja starenka a boli fantastické...máš ich pekné :-)
marijanka712
krásne sa ti vydarili a priam žiaria "zober si ma" - ja to skúsim aj s kupenského sadla podla mna by sa to malo podariť.velmi sa mi páči , ale zabíjačka v nedohladne tak si musíme poradiť ako vieme
hubata
Ale sa máte záhoráčky! Budú chodiť chalani pod šable s maškarami, to bude veselo! Samozrejme že aj sádelníky nesmú chýbať k štamperlíku borovičky. Robila ich takto moja babka, mama - len ja ich nerobím, lebo nemám filc. Robili ich síce staromódnejších tvarov, ty si už použila formičku, ale máš ich krásne, aj cesto sa ti podarilo, jednoducho si veľmi šikovná Záhoráčka.
babkamt
Sú krásne. Robievala som , kým sme doma zabíjali. No už mnoho rokov som sa k domácemu sadlu nedostala.
slavka11
sadellniky aj u nas mame velmi radi. Problem je ked sa neda zohnat sadlo. A inak do ceste miesto vody pouzivame mlieko a cesticko je velmi jemnucke krehucke. Naposledy ked sme ich robili tak sa musim priznat ale pomaly som vyjedala kolaciky vyjedala a zistila som ze ze jednej davky co vyjdu asi tak 3 plechy som skoro vsetko zjedla ja. Mne to velmi chuti mnaaaaam. a tie tycinky to je zaujmave vyskusam ich
iza59
kedysi jeden kolega nosieval sádelníky so slivkovým lekvárom a všetci sa za nimi zblázniť... Recept som vyžobrala, aj som ich raz upiekla, keď do dostala zo zabíjačky sádlo, ale to bolo už tak pred 15 rokmi. Teraz keď som videla ten recept a zbiehajú sa mi slinky, rozmýšľam, či na to tukové cesto sa nedá použiť maslo. Urobila by som tie slané špirály.
Keď sa podaria, napíšem.
kasandra
Recept som vyskúšala a som veľmi spokojná - koláčiky mi veľmi chutia. Ďakujem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia