Sviatočný mandľovo-ovocný koláč fotorecept

jatanika - fotkajatanika, 2. januára 2011
Sviatočný mandľovo-ovocný koláč (fotorecept)
Foto: jatanika

Moja druhá koláčová variácia na naloženú ovocnú plnku mincemeat podľa Egrešky.

12
porcií

Suroviny

Cesto I. :
220 g
100 g
50 g
1
1 lyžica, studená
Cesto II. :
150 g
100 g
4
150 g,mleté
Plnka:
300 g
Poleva:
z 1/2  citróna
50 g
50 g




Postup

  1. 1

    Najskôr som si naložila ovocie podľa receptu od Egrešky: http://varecha.pravda.sk/recepty/nalozene-ovocie-vianocne-kolaciky-mincemeat-fotorecept/11480-pouzi.html . Urobila som pár malých zmien: 100 g kandizovanej kôry by bolo na nás príliš, tak som ju zamenila za zmes kandizovaného ananásu, papáje s pár kúskami kôry. Brandy (čo by som urobila so zvyškom?) som nahradila rumom. Ovocná zmes sa nám páči a určite takú ešte niekedy urobíme. Ovocie som mala v chladničke asi mesiac a bolo v poriadku. Piekla som s ním na dvakrát. 300 g plnky je zhruba polovica dávky podľa Egrešky.

    Sviatočný mandľovo-ovocný koláč (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Suroviny na cesto I. zamiesime. Sformujeme bochník a dáme odpočinúť do chladu na pol hodiny. Potom cestom vyložíme dno a boky okrúhlej koláčovej formy. Moja koláčová forma má priemer dna 26 cm.

    Sviatočný mandľovo-ovocný koláč (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto popicháme vidličkou, dáme naň alobal alebo papier na pečenie a suchú fazuľu, aby sa nám cesto príliš nedvihlo. Predpečieme v rúre vyhriatej na cca 180 stupňov 10 - 12 minút.

    Sviatočný mandľovo-ovocný koláč (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzitým si vymiešame druhé cesto: dôkladne vymiešame maslo s cukrom, potom zamiešame po jednom vajíčka. Nakoniec primiešame mleté mandle a mandľovú arómu. Na predpečené cesto dáme vrstvu naloženej ovocnej plnky mincemeat.

    Sviatočný mandľovo-ovocný koláč (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na ňu rozotrieme mandľovú zmes. Urovnáme. Vložíme späť do rúry a pečieme asi 40 minút pri teplote 170 stupňov.

    Sviatočný mandľovo-ovocný koláč (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na polevu vymiešame cukor a citrónovú šťavu, ak treba, pridáme trochu horúcej vody (toto som trochu odflákla, lebo sa mi zobudila malá). Poleva sa musí liať. Upečený koláč polejeme polevou, posypeme mandľovými lupienkami a vrátime do horúcej vypnutej rúry na pár minút, aby poleva zaschla.

    Sviatočný mandľovo-ovocný koláč (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Potom vyberieme a necháme vychladnúť. Ak nemáme ovocnú zmes mincemeat, môžeme na plnku použiť aj čerstvo pripravenú zmes kandizovaného ovocia, hrozienok namočených v rume, 1 nastrúhaného jabĺčka, nasekaných orechov a citrónovej či pomarančovej šťavy.

    Sviatočný mandľovo-ovocný koláč (fotorecept) - obrázok 7

Diskusia k receptu

evanaaa
Nielen pekný na pohľad, ale s tým ovocím aj veľmi chutný a to video mi narobilo tiež poriadne chute, pritom je to jednoduché. Ovocie mám síce len pečené, ale myslím, že by sa dalo použiť. Robím si chute, ale musím počkať, teraz je na rade niečo iné.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia