Švajčiarska syrová polievka

skela - fotkaskela, 10. februára 2013
Švajčiarska syrová polievka
Foto: skela

Kedysi dávno v bratislavskom Večerníku vychádzala rubrika "Večera s Večerníkom". V tom čase som v sebe objavovala akúsi kuchársku vášeň, preto som si recepty Zobraziť celý popisKedysi dávno v bratislavskom Večerníku vychádzala rubrika "Večera s Večerníkom". V tom čase som v sebe objavovala akúsi kuchársku vášeň, preto som si recepty vystrihovala a nalepovala. Postupne som ich skúšala. Väčšina zapadla do zabudnutia, okrem dvoch - tejto polievky a jedného šalátu, najjednoduchšieho, aký sa vôbec dá vymyslieť. Ten zverejním inokedy. Táto polievka síce na to nevyzerá, ale chutí vynikajúco. Je jednoduchá na prípravu, suroviny i čas. Vyskúšajte!

4
porcie
5 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g (na jemno nastrúhaný)
70 g
40 g
1 l
300 ml
1 ks




Postup

  1. 1

    Pripavíme si 1 liter vývaru, necháme ho vychladnúť.

  2. 2

    Tvrdý syr nastrúhame na jemno. Čím lepší syr, tým lepšia polievka.

  3. 3

    Do hrnca dáme olej, strúhanku, syr a za stále "odškrabávania" dobre popražíme.

    Švajčiarska syrová polievka - obrázok 3
  4. 4

    Zalejeme vychladnutým vývarom, miešajúc privedieme do varu. Syr prichytený na dno hrnca sa pritom uvoľní.

    Švajčiarska syrová polievka - obrázok 4
  5. 5

    V miske rozmiešame kyslú smotanu s vajíčkom, prilejeme k polievke.

    Švajčiarska syrová polievka - obrázok 5
  6. 6

    Povaríme 5 min., nastrúhame trochu muškátového orieška (veľmi dôležitá prísada) a jemne okoreníme. Nesolíme - syr a vývar sú slané dostatočne. Petržlenová vňať či pažitka nič nepokazia. Vzhľadom neupúta, ale chuťou očarí!

    Švajčiarska syrová polievka - obrázok 6

Diskusia k receptu

jozka2
navrch by som pridala este krutony,aby bola sytsia.
petra69
Vystraha - v ziadnom pripade nepouzite slovensky Eidam!!!
skela
Polievka je hustá, krutony by ju vypili. Babulicka, syr použi aký máš rada. Taký, ako na vyprazanie, aby sa pri roztaveni ťahal. Musí sa dať dobre struhat, nizkotucny nie je vhodný.
kukulienka71
Ja som videla variantu,že celá polievka sa varila z 3 krajcov chleba,zaliali sa vývarom a tým pádom sa rozmočili,zahustili polievku.Toto je tiež zaujímavé,@skela ,opečená strúhanka má výbornú chuť.Určite skúsim.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia