Superrýchla hrášková polievka

spike11 - fotkaspike11, 9. februára 2011

Recept je môj "vynález", keď som si povedal raz o pol dvanástej v nedeľu, že nedeľný obed nemôže byť bez predsa bez dobrej polievky. Zobraziť celý popisRecept je môj "vynález", keď som si povedal raz o pol dvanástej v nedeľu, že nedeľný obed nemôže byť bez predsa bez dobrej polievky. V dome len minimum potravín, tak som sa na to vrhol a podľa mňa to vyšlo výborne.

5-6
porcií
5 minút
príprava
20-25 minút
tepelná úprava

Suroviny

2 balenia, mrazený
1 ks,veľká
4-5 strúčikov
100 g
 starý
1 veľká PL
2 kocky




Postup

  1. 1

    Slaninu nakrájame na veľmi malé kocky. Cibuľu nakrájame na kolieska (pokojne aj nahrubo). Do hrnca dáme rozpustiť bravčovú masť, pridáme (najlepšie oravskú ale skúšal som aj klasickú a bolo to úplne v pohode) slaninu a necháme vyškvariť tak, aby slanina pustila svoju šťavu a začala pekne voňať. Pridáme cibuľu a orestujeme, potom vložíme prelisovaný cesnak (ja mám rád, keď hrášková polievka cítiť po cesnaku, preto v recepte uvádzam 4-5 strúčikov, takže zvážte...) a necháme ešte krátko porestovať.

  2. 2

    Zalejeme vodou (robím to v 2l hrnci), vložíme bujón, 1 a 1/2 vrecka mrazeného hrášku a privedieme do varu. Hrášok povaríme nech dá polievke dušu a nakoniec celé rozmixujeme ručným mixérom. Ak je potrebné, dosolíme, dokoreníme a vložíme zvyšok hrášku. Krátko ešte povaríme (tak aby bol hrach mäkký) a na záver po vypnutí doladím majoránkou.

  3. 3

    Na panvici rýchlo (ak by sa pri vypekaní slaniny uvolnilo veľa masti, odlejte si trochu, nech polievka nie je zbytočne mastná a použite ju pri opekaní chlebíka) opečieme starý chlieb nakrájaný na kocky. tými ozdobíme krásnu, voňavú a nenapodobiteľne zelenú polievku. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

sovka62
Máš pravdu, k hrachu cesnak veru pasuje, takže v tomto by som tvoj recept dodržala. Moja polievky by bola ale žltá, lebo zelený hrach som nevidela, ani nepamätám a tej slaniny by som tam dali asi tak tenký plátoček, aby zavoňala. Nie že by nechutila, ale keď už obaja berieme lieky na cholesterol, nebudem pokúšať.
baculata
Sovka, ale on píse mrazený hrach, ten je predsa zelený.Sušený je žltý.
orchidea
Hrachovú máme radi, zajtrá bude na obed, už mám recept napísaný. Ďakujem.
sovka62
@baculata , máš pravdu, zle som prečítala rozpis surovín. Voľakedy sme si mohli suchý hrach vybrať, zelený, alebo žltý, to ma pomýlilo. Aj aj to, že hrach bol rozmixovaný, ja mixujem len suchý a aj to len vtedy, ak sa varom celkom nerozpaol.
evanaaa
Zo suchého hrachu robievam kašu, tam dávam cesnak a pri konci majoránku, ale varím v nej aj cibuľu, ono sa to potom aj tak rozmixuje. Takúto som ešte nerobila, ale sa chystám.
elenitsazante
tuto polievku (podobnu) bez slaniny, ale iba s lyzickou masla ma v knihe aj pani Macingova. Robim ju casto, lebo je rychla a zdrava a niekedy ju mame len tak k telke do hrnceka.
frona
Mňa tiež pomýlilo, že "hrach". Hrach sa hovorí u nás sušenému a zelenému sa hovorí hrášok....takže až po prečítaní postupu som sa vrhla na suroviny a zistila som, že je to mrazený hrášok :)))))
alena45
Spike, bolo by dobré opraviť základnú surovinu (lebo chladnička) a možno aj názov (lebo google).
papkoska
Je výborná, dnes som ju prvýkrát varila podľa tohto receptu a pridala som aj pár lístkov medvedieho cesnaku, keď už je jeho sezóna. Fajnota, chutilo aj manželovi, ktorý zelené veľmi nemusí.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia