Steak z Tuniaka

ethanel - fotkaethanel, 5. marca 2012
Steak z Tuniaka
Foto: ethanel

Pripraviť steaky z čerstvého tuniaka nieje nič náročne a naozaj sa hodí podávať jemne ružovkastý v strede.

1
porcia
10 minút
príprava
45 minút
tepelná úprava

Suroviny

150 g
100 g
25 g
10 ml
25 g
50 ml




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme zredukovanú balzamikovú omáčku, do malej panvicky alebo hrnca dáme 25 g kryštáloveho cukru a upálime ho na karamel, prilejeme 50 ml balzamikoveho octu a na miernom ohni varíme až sa nam nezredukuje na polovicu a konzistencia by mala byť hustejšia. Takto pripravenú omáčku odložíme na stranu. ,, ak Vám dáka ostane, nevzhadzujte ju kľudne ju môžete skladovať v ladničke a po miernom zohriati v mikrovlnke alebo vo vodnom kúpely použiť na dekorovanie alebo ochucovanie ,, .

  2. 2

    Rozohrejeme si dobrú panvicu pridáme maslo, olej a zprudka opečieme steak z tuniaka po všetkých stranách, stíšime oheň alebo keramickú platňu a pečieme z každej strany cca 5min. Po dosmažení steak odložíme na teplé miesto a necháme postáť 5min.

  3. 3

    Rýchlo si pripravíme zálievku ktorá spočíva len z olivového oleja, citrónovej šťavy, medu a štipky soli a mletého korenia, dobre vyšľaháme ručne metličkou a prilejeme do miešaného listového šalatu. Na tanier uložíme zelený šalát na vrch položíme steak z tuniaka, prelejeme zredukovanou balzamikovou omáčkou a podávame. Ako víno možem odporučit červené víno ako je napr. Crozes Hermitage 2009 alebo lahodné Saint Emilion La Guérinniére 2005.

Diskusia k receptu

rybarkuchar
Tuniak - škoda, že ho nelovíme u nás. Kedykoľvek som pri mori, tak si ho kupujem. Je to tak úžasná ryby, že je priam hriech pripravovať ju s predimenzovanými prísadami. Tvoj recept nemá chybu.
ethanel
Dakujem rybarkuchar ... som rad ze som potesil, pekny den
cica2
tuniaka zbožňujeme na akýkoľvek spôsob, páči sa mi tvoj recept, takže ide do mojej kk :-)
cica2
pozerám že si sa včera zaregistroval @ethanel vitaj medzi nami, verím že sa ti tu bude páčiť! :-))
salinka
Tuto tvoju dobrotu by som naozaj s chutou okostovala. Aj ta balsamikova omacka....Perfektne a vitaj na Vareche:-), len tak dalej.
jamarlen
balzamiko je k tuniakovi naozaj špica, moje obľúbené:)))), aj krásne foto!
ethanel
Dakujem som rad ze som potesil ... momentalne cakam na zverejnenie jednej kalorickej bomby pre Vas ... :)
michsamant
teda, ja sa uz neviem dockat dalsich tvojich receptov :) sa tesim ako mala a vdaka, ze sa s nami delis o take dobroty
ethanel
michamant ,, niet za co rad sa podelim ,, chystam jeden novy recept uvidim ako sa podari bude to nieco ako hovadzie tagine ...
celero
Tuniaka mám rada (napr. s omáčkou z červených paprík a kokosového mlieka) a tiež ho robím v strede skoro surového. Ale už som sa stretla s tým, že to bolo zopár ľuďom odporné a mysleli si, že je nedopečený. Inak podľa mňa by ten tuniak vyzeral krajšie, keby si ho nepooblieval tou redukciou...
tinca
@ethanel zase niečo výborné s krásnym aranžmá. Už asi mesiac hľadám čerstvý steak z tuniaka ale márne. Občas naň natrafím v Tescu, ak zoženiem, urobím podľa teba.





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia