Ryžový koláč

eraserhead - fotkaeraserhead, 2. marca 2012

namiesto palmarin - maslo (som to teraz schytal) @nanacel nechcel som ťa uraziť každopádne, prečo ak dáš zadosť svojej diéte prečo nedáš zadosť aj zdraviu ako Zobraziť celý popisnamiesto palmarin - maslo (som to teraz schytal) @nanacel nechcel som ťa uraziť každopádne, prečo ak dáš zadosť svojej diéte prečo nedáš zadosť aj zdraviu ako takému??? už som to niekde písal že prečo sa v iných kuchyniach nepoužívajú stužené tuky, cenou to asi nebude pretože sú aj chudobnejšie krajiny ako naše maličké slovensko. Výrobca ti bude tvrdiť aj o posypovej soli že je nezávadná, len aby ju predal veď má ten istý vzorec ako kuchynská soľ.....

8
porcií
30 minút
príprava
70 minút
na 180 °C

Suroviny

200 g
750 ml
80 g
2 ks
1/2 KL
1 ks
0,2 l
50 g
150 g
3 ks




Postup

  1. 1

    Hrozienka si zalejeme rumom. Do hrnca dáme mlieko celú škoricu a 50g cukru.

    Ryžový koláč - obrázok 1
  2. 2

    Keď mlieko zovrie pridáme ryžu (ja som použil Arborio, nie je potrebné ryžu predtým umývať). V tomto momente môžete odstrániť celú škoricu.

    Ryžový koláč - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme aj celú kôru z citróna. Kôru môžete pridať aj na začiatku spolu so škoricou a vybrať ich pred pridaním ryže.

    Ryžový koláč - obrázok 3
  4. 4

    Citrónovú kôru odstránime v polovici varenia. Ryžu za stáleho miešania varíme až kým neabsorbuje všetko mlieko. Odstavíme z ohňa a necháme vychladnúť. K

    Ryžový koláč - obrázok 4
  5. 5

    Vo vhodnej nádobe rozmiešajte vajíčka so zvyšným cukrom, štavou z citróna, mletou škoricou, roztopeným maslom hrozienkami (môžete tam dať aj rum v ktorom sa močili, pri pečení sa všetok alkohol odparí a ostane iba esencia cukrovej trstiny). Túto zmes dôkladne vmiešame do už vychladnutej ryže.

    Ryžový koláč - obrázok 5
  6. 6

    Vhodnú nádobu na pečenie (ja som použil s priemerom 28cm) vymaslujeme a vysypeme strúhankou. Vylejeme pripravenú hmotu a rovnomerne rozotrieme.

    Ryžový koláč - obrázok 6
  7. 7

    Na záver posypeme cukrom.

    Ryžový koláč - obrázok 7
  8. 8

    Dáme piecť do vyhriatej rúry 180C 60-70 minút. Pečieme kým nie je povrch zlato hnedý.

    Ryžový koláč - obrázok 8
  9. 9

    Vyberieme z rúry a necháme vo forme vychladnúť.

    Ryžový koláč - obrázok 9

Diskusia k receptu

danielas
Toto v našej rodine bude chutnať,viem to celkom určite.Ukladám
používateľ nemá avatar
foo
foo
Fúha, podobné ako nakýp, určite skúsim :)
nanacel
vies moj drahy, citala som tvoj komentar v tvojom profile, aj tu pri recepte...ked si uz taky zbehly a zdatny v tej kuchyni, mal by si vediet, ze ak sa napise bezmliecny nakyp, tak musi byt bez mliecnych vyrobkov, ktorymi je aj maslo...niektori z nas si bohuzial chut masla musia zo zdravotnych dovodov, ako je napriklad alergia na mlieko, odpustit
cica2
páči sa mi...kk :-)...robievam nákyp, ale tento ryžový koláč sa mi hneď zapáčil! .....a o posypovej soli, tak to som v šoku, včera som to zachytila v správach...
nanacel
ok, beriem :) tak čo teda navrhuješ? beriem každú vhodnú alternatívu masla v teplej kuchyni, budem ju s radosťou používať :)
ešte si pamätám chuť masla na jazyku, ked som bola zdravá (alebo, keď som nevedela o svojej chorobe, hoci je dedičná) ...
ono každý sa stará len o to ako navariť zdravo pre zdravých.... ale ako navariť zdravo a chutne pre ostatných, je na Slovensku len v plienkach...
Stačí sa pozrieť na všetky kuchárske programy v telke... a my si musíme pomáhať ako vieme....
S tou posypovou soľou je to ale už prehnaný príklad, nie? To predsa nemôžeš porovnať s 50g palmarinu v celom ryžovom nákype... :)))
cica2
tak už sa pečie, krásne rozvoniava :-))....ak sa podarí, hodím potom aj foto
cica2
tak je aj výborný, páči sa mi tento tvoj viac, ako zvyknem ja robievať. Ty máš jednoduchší postup, ja som predtým zvykla tak robievať že som vymiešala cukor s maslom a žĺtkami do peny a sneh potom nakoniec....a dávala som aj ovocie @eraserhead ďakujem za recept :-))



lucylee
@nanacel je tu uzasna nahrada masla a vola sa Alsan. Dostat ho kupit v obchodoch so zdravou vyzivou. Je sice drahsi ako palmarin, ale cisto rastlinny. Pouziva sa na pecenie, varenie, ale mozes si ho natriet aj na chlieb. Chut je uzasna a lahodna. Stoji to za to. Vyskusaj.Posielam link ako vyzera:
 www.alsan.de

Zlozenie:
palmový tuk, kokosový tuk, slnečnicový olej, voda, mrkvová šťava, sójový lecitín, citrónová šťava, citrónová silica lisovaná za studena
nanacel
@lucylee dakujem za tip.... tak skusim niekde v bratislave popozerat, ked tam nabuduce pojdem...urcite aspon raz vyskusam..... no uvidime, co stoji... ci to este nasa bezlepkovo bezmliecna penazenka 5 ludi v domacnosti utiahne...



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia