Rybičky vyprážané

eraserhead - fotkaeraserhead, 22. marca 2012

poznám iba latinský názov Atherina boyeri v slovenčine asi nemá ekvivalent. Čo je na nich zaujímavé že žijú aj v slanej aj v Zobraziť celý popispoznám iba latinský názov Atherina boyeri v slovenčine asi nemá ekvivalent. Čo je na nich zaujímavé že žijú aj v slanej aj v sladkej vode.

2
porcie
30 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

250 g
 na vyprážanie
1 ks




Postup

  1. 1

    Rybičky

    Rybičky vyprážané - obrázok 1
  2. 2

    Hlavu oddelíme od tela, vyberieme vnútornosti a chrbtovú kosť. Tieto rybičky sa zvyčajne konzumujú celé, keďže som ich však pripravoval aj pre ostatných, tak som sa pohral. Recept kde sa použijú celé pridám neskôr.

    Rybičky vyprážané - obrázok 2
  3. 3

    Dôkladne umyjeme a osušíme.

    Rybičky vyprážané - obrázok 3
  4. 4

    Zľahka obalíme v múke

    Rybičky vyprážané - obrázok 4
  5. 5

    vyprážame v oleji

    Rybičky vyprážané - obrázok 5
  6. 6

    vypražené dáme na papier ktorý vsiakne prebytočný tuk. Ukladajte na plátky citróna a ešte teplé podávajte. Soľ a citrón použite už na hotové jedlo.

    Rybičky vyprážané - obrázok 6

Diskusia k receptu

2010
ale ma to v slovencine equivalent , uplna spica...cheers
tak ako tieto v Castellammare del Golfo.



afataga
ja som jedla presne takto upravene cerstve sardely bez cistenia a k vinku boli vynikajuce, boli take male, ze sa to hadam ani cistit nedalo, ale ako hovoria chorvati: to zdravo :-)
boris111
Podľa mňa sú to ančovičky. V Čechách ich dostať ako grundle.
rybarkuchar
Neviem či sú to ančovičky, vyzerajú podobne. S ančovičkami mám len nedobré skúsenosti. Prvý krát som si ich objednal v rybárskej bašte, celkom to ušlo, potom som ich kúpil mrazené - katastrofa, ani pes ich nechcel. Potom som to vyskúšal s čerstvými - presne podľa receptu, tiež to nebol žiadny zázrak. Robievam niečo podobné s "našimi" rybami - belice, červenice ... Je to babračka, no výsledok stojí za to. Robím ich trochu prislolené a pikantné, konzumujú sa za studena a hodia najmä k pivu.
afataga
ancovicky su sardely, po chorvatsky inčuny, aspon teda ja to viem takto
eraserhead
@afataga máš pravdu sardela európska (Engraulis encrasicolus) zaužívaný názov Ančovička
 eur-lex.europa.eu/Notice.do?mode=dbl&lng1=sk,en...
〈=&lng2=bg,cs,da,de,el,en,es,et,fi,fr,hu,it,lt,lv,mt,nl,pl,pt,ro,sk,sl,sv,&val=519197:cs&page=&hwords=null
 www.svps.sk/potraviny/rapidalert_t.asp?roky=2011&am...


Žiaľ bežne sa stretávam v obchode s tým že názov absolútne nekorešponduje s obsahom, nedávno mi na návšteve ponúkli maslové sušienky keď som si pozrel zloženie bolo tam uvedené: maslo 3% keby aspoň 44,41% ........
aj tu na varecha som postrehol nejaké maslové pagáčiky ktoré neobsahujú ani 1g masla
bozulka
Celé sardinky som vyprážala v Chorvatsku.Na Váhu sme chytávali ostrieže, stiahnuté z kože,s hlavou sa vybrali aj vnútornosti a potom sa vysmážali v pikantnej múke do červena...k tomu flaštičku vlašáku..pár priateľov a sme ako v raji.Len škoda,že po povodni pred pár rokmi ostrieže sa nejako vytratili.
evanaaa
Mne pripomínajú malé pirane, ale sú zlatučké, nech sa volajú akokoľvek, ja by som si z nich dala.
lusinkab
Nie som si ista,ale nepouzivaju sa tieto rybky aj v Ukrajinskej kuchyni?viedela som uz davnejsie jeden dokument v tv o ich priprave,loveni a spracovani a v urcitej casti tejto krajiny su velmi oblubene a tradicne jedlo.
2010
@lusinkab ,:) pozri vyssie co som ja pridal som si objednal nedavno v jednej velmi peknej casti Sicilie - Castellammare del Golfo.
Mas ich super, moje boli kusok vacsie a uz viem preco su drahe ... je to babracka.Moje su v naleve cakaju na party.



lusinkab
@2010 domaca uloha splnena :-)))) Moj je sice *palermitano* a oni pouzivaju nazov ako vo vascine fritto misto....sciabbacheddu je tradicne jedlo z oblasti Messina male vyprazane rybky :-) a su specificke pre tuto oblast a sciabacheddu znamena vlastne nazov siete ktora sa pouziva na lovenie tychto ryb odvodene od "sciabica" co je rybarska siet :-) aspon tak mi to bolo vysvetlene......oni urcite ako vies, kazda cast Sicilie ma tie svoje tradicne jedla ktore su typicke pre ten dany region a kazda cast ma svoj vlastny dialekt.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia