Slivkový koláč
Slivkový koláč

Rýchly slivkový koláč z jednoduchého drožďového cesta fotorecept

helena10 - bez fotkyhelena10, 5. augusta 2023
Rýchly slivkový koláč z jednoduchého drožďového cesta (fotorecept)
Foto: helena10

Príprava cesta je rýchla a trochu iná ako u klasického kysnutého cesta. Jednoduchšie pečenie. Treba vyskúšať.

30-35 minút
na 175 °C

Suroviny

Cesto drožďové:
30 g čerstvé (sušené 12 g)
120 ml
2 KL
375 g (tortová)
štipka
125 ml teplé
2 ks (veľkosť L)
40 g
Slivkové obloženie:
14-20 ks čerstvé (podľa veľkosti)
1/2 bal.
Mrvenička:
4 PL
3 PL
2 PL
Na plech:




Postup

  1. 1

    Cesto: Do misky dám namrvené čerstvé (sušené) droždie, 2 PL cukru, trochu múky, teplé mlieko a metličkou miešam, aby sa droždie rozpustilo.

  2. 2

    V osobitnej mištičke vidličkou poriadne rozšľahám celé vajcia s cukrami, aby sa spojili. Vaječnú zmes vlejem do drožďovej zmesi a metličkou vymiešam, aby sa suroviny spojili. Následne vlejem k tomu rozpustené a ochladené maslo a opäť miešam až do spojenia surovín. Nakoniec dodám múku polohrubú so štipkou soli a drevenou lopatkou všetko dôkladne miešam na hustejšie cesto. Ak je cesto riedke, pridajte ešte trošku múky. Keď je príliš tuhé - pridajte trošku teplého mlieka.

    Rýchly slivkový koláč z jednoduchého drožďového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cesto rozotriem na tukom vymastený a strúhankou posypaný okrúhly plech s priemerom 26 cm. Prikryjem ho utierkou a nechávam odpočinúť 10-15 minút, kým si pripravím slivky a mrveničku.

  4. 4

    Očistené odkôstkované slivky narežem na štvrtiny alebo šestiny – podľa toho, aké sú veľké. V miske ich posypem škoricovým cukrom a jemne pretrasiem, aby sa ním obalili.

  5. 5

    Mrveničku prstami vymiešam a namrvím z múky, cukru a oleja.

    Rýchly slivkový koláč z jednoduchého drožďového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Potom na rozotreté cesto v plechu rozložím ochutené nakrájané slivky a posypem všetkou pripravenou mrveničkou.

  7. 7

    Vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečiem 30-35 minút. Skontrolujem.

  8. 8

    Mierne teplý koláč nakrájam a môže sa jesť.

    Rýchly slivkový koláč z jednoduchého drožďového cesta (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu