Rýchly a vylepšený šošovicový prívarok podľa Klaudie

janikbj - fotkajanikbj, 6. júna 2013
Rýchly a vylepšený šošovicový prívarok podľa Klaudie
Foto: janikbj

Vylepšená klasika od kamarátky Klaudie :-) S varením v tlakovom hrnci je obed za 30 min. na stole.

4-5
porcie

Suroviny

500 ml
1 hrsť
200 ml
podľa potreby
1 PL
3 strúčiky
2 - 3 ks




Postup

  1. 1

    Umyté krúpy zalejeme vriacou vodou a necháme chvíľu napučať. Prebratú šošovicu umyjeme a môžeme na pár hodín namočiť. S bobkovým listom uvaríme spolu s krúpami klasickým spôsobom alebo v tlakovom hrnci (ja varím vždy v tlakáči - šošovicu netreba namáčať, zalejeme ju vodou tak, aby bola po úroveň šošovice, pridáme bobkový list, namočené krúpy, osolíme a aby pri varení nepenila a neupchala ventil, pridáme asi za lyžicu oleja. Keď sa hrniec natlakuje, varíme na najmenšom ohni 7-8 min., vypneme a necháme dojsť, kým neklesne ventil).

  2. 2

    Na panvici si opražíme cibuľu, na malé kocky nakrájanú slaninu, nasekaný cesnak a na kolieska nakrájané párky. Opražíme do zlata a pridáme ku uvarenej šošovici, z ktorej sme zliali vodu (v tlakáči väčšinou žiadna neostane).

  3. 3

    Hladkú múku rozhabarkujeme v kyslej smotane zriedenej mliekom. Smotanu nechávam postáť pár hodín mimo chladničky, aby nebola studená a nezrazila sa, príp. v nej rozhabarkujem trochu teplej vody. Smotanovou zátrepkou zahustíme šošovicu, pár minút všetko spolu povaríme, aby sa prepojili chute. Najlepšie, keď prívarok trochu postojí.

Diskusia k receptu

gordonko
takže do tlakáče dáš suchú šošovicu ?????? ...... robím sice podla @Sovka62 ,ale môžem skúsiť aj takúto
janikbj
@gordonko , áno, v tlakáči varím aj nenamočenú šošovicu. od natlakovania hrnca varím 8 minút a potom ešte dôjde, kým "spadne" ventil :-)
mracik9
šošovicu mám veľmi rada,varím ju klasicky ale krúpy v tlakáči aj do zásoby,vyzerá to chutne :))
evkaszabova
@janikbj , ja mám veľmi rada kombináciu šošovicu s krúpami, robím šošovicu aj len tak na červenej mletej paprike bez smotany, prípadne s trochou zeleru. Na krúpy som v poslednom čase zabúdala, musím sa k tomu vrátiť. Vdaka!
janikbj
@evkaszabova , :-) urobím si určite aj bez smotany, ďakujem. a k tomu skladovaniu krúpov, ja ich napríklad dávam do mrazničky. som škrečok a mrazím, čo sa dá :-)
evkaszabova
aj ja som veľký priaznivec mrazenia! Takže ak som to správne pochopila, uvarím si väčšie množstvo krúpov, ocedím a dám do mrazničky. Vyskúšam!