Polievka hlúpych

eraserhead - fotkaeraserhead, 4. februára 2013

Polievka pochádza zo stredoveku (inšpirácie z internetu), a názov ......... neznamená že je určená pre hlúpych, znamená že pre svoju jednoduchosť v príprave ju Zobraziť celý popisPolievka pochádza zo stredoveku (inšpirácie z internetu), a názov ......... neznamená že je určená pre hlúpych, znamená že pre svoju jednoduchosť v príprave ju zvládne pripraviť aj hlúpy.

1
porcia
5 minút
príprava
5 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 hrsť
1 hrsť




Postup

  1. 1

    Do nádoby dáme osolenú vodu. Namočíme si ruky.

    Polievka hlúpych - obrázok 1
  2. 2

    Mokré ruky položíme do múky.

    Polievka hlúpych - obrázok 2
  3. 3

    Pomúčené ruky nad sitkom trieme oseba (ako keď ruka ruku myje).

    Polievka hlúpych - obrázok 3
  4. 4

    Tento postup opakujeme kým neminieme múku. Vznikne nám takýto druh "cestoviny" ktorú preosejeme a vhodíme do 1 porcie vriacej vody, asi na 2-5 minút.

    Polievka hlúpych - obrázok 4
  5. 5

    Polievku hlúpych okamžite servírujeme. Aby aj stredoveký človek dostal dávku energie, prihodíme do hotovej polievky hrsť uvarenej šošovice.

    Polievka hlúpych - obrázok 5

Diskusia k receptu

frona
ty brďo aký nápad!!!! také cestoviny si urobím aj do inej polievočky
sovka62
Spadla mi sánka! Takáto, ľa, závarka? Fakt aj pre mňa, to bude raz dva. Len mi prezraď, či dobre vidím na tvoje prsty. Múka bola hrubá, či polohrubá?
oldlady
Už dávnejšie som kdesi natrafila na túto vtipnú závarku a že ju vymysleli Taliani, ma ani neprekvapilo :
Ligurská závarka do polievok ( melence po taliansky )
Do misky dáme vodu a riadne ju osolíme. Na dosku si vysypeme polohrubú múku a vedľa si pripravíme sito. Dlane si namáčame vo vode a potom v múke. Šúchajúc dlane o seba nad sitom vytvárame šúľančeky. Pritom múka prepadáva naspäť a v site zostávajú zaujímavé cestoviny, ktoré môžeme ihneď zavariť do akejkoľvek polievky alebo ich necháme usušiť rozprestrené na utierke a uložiť do zásoby.
staja
Originálny nápad na závarku, páči sa mi, určite vyskúšam.
ipon
túto polievku poznám ako zámelky. Starká ju varili na raňajky,dali do nej uvariť klobásku alebo slaninku, čo si starký zobrali so sebou do roboty na pole. Suseda spomínala na zámelky s hlívou. Je známa aj ako melencová polievka. V Jedľových Kostoľanoch a okolí, sú aj rodiny Melencových
smorko
Fantastické, dávam palec hore. Uložené.
používateľ nemá avatar
plk
plk
Srandovne :-). Aj nazov polievky aj tie cestoviny. To s tou mukou si musim zapametat.
radost
aké veselé ráno...:-)
vyskúšam to-veru áno...:-))eru
gordonko
neviem ale prezentuješ polievku hlúpých ....tak sa hlúpo opýtam .... KDE JE TA ŠOŠOVICA ?????
... tu vidim iba recept na ,,šúlanú múku,,
používateľ nemá avatar
plk
plk
@gordonko , neviem ako je na tom autor receptu so sosovicou... ale ja si svoju hlupu polievku k tej sulanej muke vymyslim radsej sam :-).

Je to take primitivne (rozumejte - jednoduche) az je to genialne. Vazne som o sulani muky este nepocul.
malroxa
tak už viem čo to znamená cestovina pod názvom melence. zaujímavá technológia. super oprašovať takéto starodávne recepty
garanco
... hodno vyskúšať, zapamätať sa dá aj bez uloženia receptu:-))
45678
@gordonko , šošovica je v polievke na titulnom obrázku :-)) alebo zle vidím?
sany11
mne to nepride ako polievka,len obycajna voda s cestom a v tom vhodena šošovica a naložene v tanieri obalenom alobalom.nechááááápem.to čo je toto.
tatranka
To je príma nápad !!!! So záujmom som si to prečítala a sledovala foto.
sany11
nevidíte že on vas len skúša,koľko sa najde hlúpych ludi (od toho je aj ten nazov polievky)čo budú chvalit obyčajnú vodu s cestom.porozmyslajte,ako to môže chutit,dali by ste si to?
2010
@sany11 , neviem co slovaci jedli v stredoveku -zabudni na 3/4 ingrediencii co sa v sucastnosti pouziva a co priniesol az Kolumbus z ameriky ale taliani maju na take stare jedla chudoby pekne meno
Zuppa povera acquacotta -varena voda - tu vodu si ochuti co ma, co najde co je v sezone v lete alebo co vyzobre .Vtedy este neboli gastrace...
ula2
táto prezentácia receptu je veľmi úbohá
letisia
@sany11 dosť drzé od teba nazvať všetkých ktorí tu napísali chváliaci komentár, že sú hlúpi. Asi si nepochopila, že všetci sa vyjadrovali nie k polievke, ale k nápadu na "cestoviny" či "závarku" do polievky. Akejkoľvek. A autor receptu v úvode napísal, že recept pochádza zo stredoveku a vtedy "obyčajní" ľudia varili úplne jednoduché jedlá.
gordonko
@ula2 zbožňujem takých ako si Ty ....nepridala si ani jeden recept ,ale vieš posúdiť čo je úbohé
podla mňa si ubohá Ty - najskvôr dokáž začo stojíš ...ak za niečo stojíš
sany11
letisia,ale on prezentuje polievku a nie zavarku do polievky,a vééééélmi zle si pochopila,ja som nikoho nenazvala ze je hlupi,bože chráááááán.
evanaaa
Vidím, že všetci to beriete vážne a ja som myslela, že je to len taká recesia - ja si takto šúlam ruky, kedˇobaľujem mäso alebo niečo v trojobale, zostane mi na rukách nalepené, tak to " šúlam", to by boli hádam lepšie šúlance, tam je už aj vajce.....-:)))))
afataga
ten alobal je super napad, alobal vyhodim a mam cisty tanier :-)
izabella929
veľmi zaujímavý recept....) krásna práca tvojich rúk, pod ktorými sa vytvára zaujímavé dielo.-))))
ethanel
dobre som sa pobavil, ten alobal na taniery je fakt suprovy :)
babidka
V knihach /Razus, Tajovsky aj Vansova/ som citala o melencovej polievke , akurat som nevedela aka to vlastne je :-) V jednej totiz bola klobaska , v inej par zemiacikov a slanina, v dalsej iba cibula a cesnak ...Vtedy som si myslela- "aki chudobni ludia to boli , ked v polievke mali iba trosku zemiakov" .Az teraz viem , co to za polievka sa varievala v chudobnych rodinach ...U nas na vychode sa zvacsa v chudobnych rodinach varievala zaprazena polievka - t.j. poprazila sa muka , zaliala sa vodou a ak bolo co do nej , tak sa pridalo:zemiaky , kusok slaninky alebo nieco zelene .Vydatna teda nebola , ale aspon trosku tepleho sa dalo do zaludka . Zabudlo sa , aka tu bola kedysi skutocna chudoba ...dokonca to niekto povazuje za vtip?:-((
@erashead , vidim ze si ostal u niektorych nepochopeny ? S tym sa vyrovnas , nie ?:-)))
sovka62
Ale veď, kto nie je hlúpy, môže si polievku uvariť ako len chce a závarku použiť do nej. Mne by ani taká planšia šošovičná ako je na obrázku nevadila, netreba sa prejedať a v jednoduchosti je krása.
@eraserhead , skóre je v tvoj prospech, teším sa.
baby
Zas koľko komentov k takému jednoduchému receptu! Spôsob závarky by sa mi aj páčil, ale jesť polievku z alobalu - no neviem... Ale nápad na prezentáciu dobrý.
zdenkas
Dobre vyčistiť ručičky do cesta,potom to uvariť a ešte aj spapať.......,ale tiež som sa pobavila.....
tori111222
koľko komentárov jedna teplá voda získala..Gordonko, v názve je, že ľudia v stredoveku si pridali šošovicu.. možno tí, čo ju mali ;D))))
hannah22
Páči sa mi tento pridaný recept a hovorte si čo chcete pripomenulo mi to časy po vojne... viem je to pre Vás mnohých už len hlúpa historia, ale čo by dala moja babka a mama za takúto polievku v čase ked ich dedinu vo vojne vypálili a ony v ruinách vyhrabávali zhorené zemiaky a zeleninu, a celú zimu nemali čo jest, žili za pomoci iných . Dlho po vojne sme počúvali rozprávanie ako sa im žilo,ake boli štastné keď na jar začali rást bylinky a bolo čo dat do prevarenej vody.Ja som sa narodila do lepších čias roč.48, ale aj tak sme neboli takí rozcapený , inak to nemožno ani nazvat , a ten pohrdavý ton v komentoch mladších, @sovka a @babidka a dalšie.....vedia o čom je reč a neohrdli receptík. Dobre napísal @2010 , že v stredoveku by boli ludia vdační aj za toto.... .@eraserhead to pridal ako zaujímavost a niektorí to hned znevážili......viem ... život je už taký.... :(
2010
@hannah22 , vela ludi je mimo realitu dnesneho sveta, zo 180 krajin sveta, Slovensko je dakde v prvych 40 v prime na obyvatela ! takze za sebou ma 140 krajin. Nad cislo 100 konci socialna starostlivost ( ziadne penzie - podpora ) a poslednych 10 zije cely rok z mesacnej penzie na Slovensku, a to nie su neprisposobili obcania, len sa narodili v nespravnej krajine.
 en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_%28PPP%29...
matata1
Mne sa páči závarka do polievky aj jej prezentácia. Podľa mňa ten alobal mal predstavovať plechový alebo cínový tanier. V stredoveku porcelán nepoznali. :o)))
orchidea
výborná inšpirácia na závarku do akejkoľvek polievky...
garanco
Keď som si prvýkrát čítala tento recept, nečakala som, že bude mať toľko odozvy, že niektorí "múdri" urobia z ostatných "starších", ako to napísala pekne @hanah22 , hlupákov. Niektorí tu píšu, len, aby zapárali. Napr.@zdenkas , všetky normálne gazdinky si ruky pred varením umývajú, Ty nie!?
trubica
veľmi by sme mali byť vďační za pripomenutie melencovej polievky, pre mnohých je práve toto "spomienka na budúcnosť", ak pridáte trochu vegety a lyžicu oleja, hneď je zo stredovekého moderné neokapitalistické jedlo...
rea1
nuž, v Číne sa ešte donedávna jedávala v prípade nutnosti polievka z trávy. to nie je vtip, do vody sa dal istý druh trávy - hovoria jej "jedlá tráva" - nechalo sa to povrieť a bola polievka. aspoň horúca voda s niečím, čo sa dalo požuť a naplnilo žalúdok. nechápem niektorých diskutérov. tento recept je skôr návod na výrobu zaujímavého druhu zavárky, tak načo tie invektívy a hlúpe reči? alebo všetko, čo nie je z mekdonalda treba odsúdiť a pohaniť? no aby ste sa neposr... . boli aj tu časy - a nie je to až tak dávno - keď by mnohí ľudia boli bývali vďační aj za takúto polievku. stačí mrknúť na vlastné dejiny, ono 60, 70 rokov zas nie je až tak dávno. mne sa zdá tento recept minimálne zaujímavý a už len zo zvedavosti tie našúľané cestovinky spravím.
nepoznané treba vyskúšať, nie apriori odsúdiť.
vovodca
@rea1 máš ty pravdu, ja som navaril,vyskúšal a hodnotím : ***** mal som po ruke trochu paradajk. pretlak a zelenú čsť pórku. No sám som vyrastal na raňajkách 0,5L hrnček čiernej melty+nadrobený chlieb, rožky to len v sobotu do slad. mlieka. Ďakujem @Eraserhed a treba viac takých starodávnych RP vrátit do života, bo táto "ficnutá" doba nás ešte naučí varit iné "šmakíjády"
eleni
Super. Jednoduchy napad, opraseny, pripomenuty. Chvalyhodne. Urcite vyskusam ako cast receptu lubovolnej polievky.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia