Podbitá fazuľa fotorecept

lucylee - bez fotkylucylee, 8. januára 2011
Podbitá fazuľa (fotorecept)
Foto: lucylee

Podávali sme ju k hrubým lokšám.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Do hrnca si dáme variť fazuľu s bobkovým listom a koreninami. My sme ju varili v tlakovom hrnci, ale môže sa na noc namočiť. Kto chce, pridá si aj kožku zo slaniny, vraj sa fazuľa rýchlejšie uvarí.

    Podbitá fazuľa (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Keď je fazuľa mäkká, rozhabarkujeme si smotanu, mlieko a hladkú múku. Vlejeme do fazule. Predtým pridáme štipku sódy bikarbóny, aby sa nám polievka nezrazila.

    Podbitá fazuľa (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Na oleji alebo masle (my sme dalii aj aj) si opražíme cibuľu pokrájanú na kocky a pridáme mletú červenú papriku. Vlejeme do fazule.

    Podbitá fazuľa (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Dochutíme paradajkovým pretlakom a cukrom. My sme nedali ani ocot ani citrónovú šťavu, na okyslenie slúži práve pretlak. Kto chce, ešte dosolí, dokorení, dovegetí a docukrí. Dobrú chuť!

Diskusia k receptu

marianne69
...robim ta isto,ale bez pretlaku a niekedy pridam aj udene masko....dobrucke:-)))
stefanus191
ahoj janazjarku, neviem preco to autor receptu nevysvetlil?, ked si dobre pamatam, tak podbita znamena ( u nas na vychode ), zahustena mukou a smotanou, ked sa mylim tak sorry...
fejton1
stefanus191 aj ja stebou suhlasim takto uvarena fazuľa s pridanim zemiakov+udenej domacej klobasy trochu cesnaku sa po zemplinsky volala mucena fazuľa bez zahustenia. zahustili ju zemiaky na jemno nakrajané.a podavala sa z hrubu lokšu.
duschko
Podbita - zahustena, teraz moderny vyraz kremova. Myslim si ze je to vzdy o zahusteni. Velmi dobra polievocka. Ja len naniesto smotany na slahanie davam smotanu na varenie. Asi je to sila zvyku. Ta sa mi este nikdy nezrazila. Udene rebra mi tam nesmu chybat.
sjuz
fazuľu vždy, všade a na všetky spôsoby:)!
babidka
podbita fazula je velmi dobra - a s loksami uplne fantasticka .Len tie problemy s plynnatostou potom .....:-))))
tinca
fazuľa je výborná, ale mne tam ten pretlak nepasuje
janger
O, @lucylee , vidim uz, co je podbita fazula ;-))). Citam recepty odzadu :-))), takze az teraz som prisla k tomuto...
lucylee
@babidka ak tú fazuľu poriadne premyješ a varíš v niekoľkých vodách, ktoré vylievaš a dolievaš nové, tak tá plynatosť taká nie je :)
@stefanus191 @bazulienka @duschko ďakujem za vysvetlenie, máte pravdu :)
@tinca u nás doma sa tiež nedáva pretlak, takto sa varí u manžela, každý ako je zvyknutý a ako mu chutí
agora
Dobrá inšpirácia, ale spravím asi len tak na kyslo, ale tento recept ukladám.
hannah22
super a presne ako píšete na Zempline ja podbitá :zahustená s múkou a šmetankou ,alebomliekom ale bez pretlaku, ale aj tak môže byť, ako mu chutí... :))
jeka
fazuľa sa robí tak isto ako zemiaky na kyslo,číže zemiakový prívarok, len s tým rozdielom ,že sa do nej nedavá ocot.je výborná s fašírkou "šnicľou".
honestka
tá plynatosť sa da zamedzit aj pirulkou BEANO, ktore uspesne pouzivaju prave vegetariani.
lachim
To asi bude nasávanie, stláčanie, výbuch a výfuk... a to mám najradšej..asi to skúsim navariť.
stefanus191
...dnes som ju varil, sice bez pretlaku kvoli zahe a pridal som tak jak to varila moja babka, susene slivky... mnam, zase som si pripomenul detstvo...
svetlana9
proti plynatosti sa vraj dáva do polievok rasca, ja som ale zistila, že keď ju nepoužívam do pokrmov, tak plynatosť nepríde
chorvatka
Proti plynatosti je najlepsie pridat do vody, v ktorej sa fazula alebo ina strukovina vari : salviovy list, saturejku alebo stipku tymianu. Ja obycajne fazulu a suchy hrach namocim den pred varenim. Obycajne pridavam aj kost z udenej sunky, kocky celeru a mrkve. Ked sa fazula domäkka uvari, polovicu vyberiem , pretlacim na kasu a vlozim spät do hrnca a potom uz len dochutim octom a cukrom. Tak vlastne tu polievku zahustaim a dokonca tam este pred dovarenim pridam drobnej cestoviny a nakoniec i smotanu, co je v podstate talianska polievka nazyvana Pasta & faggioli.
Pokial ide o rascu, ta skôr uvolnuje v crevach zastavené plyny ale plynatost neodstranuje.



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia