Pikantná čokoládová torta

šéfkuchári Peter Kiss a Jozef Masarovič
reštaurácia UFO watch.taste.groove. v Bratislave, 14. júna 2015
Pikantná čokoládová torta
Foto: Pravda - Robert Hüttner
10
porcií

Suroviny

Cesto:
120 g
1/4 šálky
1 čl
1 ks
1,5 čl
1 PL
Čokoláda:
3 šálky
4 ks
1 struk
2 - 3 ks
1/4 PL
1 šálka
270 g
1/4 šálky
3 - 5 plátky
1/4 čl




Postup

  1. 1

    Všetky suroviny spolu zmiešane, až kým nevznikne krehké cesto, ktoré rozvaľkáme na hrubku 0,5 cm a vložíme ho do tortovej formy, ktorú sme si vystlali papierom na pečenie. Aj povrch cesta zakryjeme papierom a vložíme ho do chladničky aspoň na hodinu. Cesto vyberieme a zaťažíme fazuľou, dáme piecť pri 180 °C na 13 – 15 minút. Po upečení cesto vyberieme a necháme vychladnúť.

  2. 2

    Čokoláda: Príprava čokoládovej polevy prebieha vo dvoch krokoch. Prvý krok: šľahačku, kafírové listy nakrájané na tenké plátky, vanilku, rozdrvené sušené čili a soľ dáme do jedného hrnca. Necháme zovrieť, odstavíme a zakryjeme. Zmes necháme stáť 30 minút.

  3. 3

    Druhá časť: Do druhého hrnca dáme mlieko, cukor, agar a necháme zmes zovrieť, po zovretí ju odstavíme z ohňa. Do zmesi pridáme nakrájanú čokoládu, necháme minútu postáť a ručne metličkou premiešame. Do zmesi vychladenej na 60 °C pridáme namočenú želatínu a znova vyšľaháme metličkou.

  4. 4

    Po uplynutí 30 minút precedíme prvú časť cez sitko do druhej zmesi. Znova premiešame a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Zmes nalejeme na hotové cesto.

Diskusia k receptu

babkamt
na 120 g masla sa mi zdá 1,5 čajovej lyžičky málo múky. V recepte chýba upresnenie šálky. Inak koláč vyzerá výborne.
branka
tento recept je napisany schvalne tak zle? 1/4 polievkovej lyzice soli? ved to bude slane.. A aj 3 salky slahacky mi pride dost....
evanaaa
No, podľa toho by som asi nepiekla - 1,5 čl múky, 1/4 PL soli, 3-4 chilly papričky a ani tie ostatné miery nie sú zárukou, že to je presné, aj keď normálne by to nemuselo byť zlé, ten dezert, len treba upraviť množstvá! To je tak - keď varí-pečie šéfkuchár, dokonca tu až dvaja, asi sa nekontroľovali navzájom, xixi........
redakcia
Rozmer korpusu sme opravili.
K ostatnemu sa nevieme vyjadrit, nakolko nemame priamy kontakt na autorov receptov.
Este vcera sme zadali poziadavku na opravu receptu na redaktorku, ktora ma tieto recepty na starosti. Zatial neprisla odpoved.
redakcia
@mata3636 , Vas prispevok bol vymazany, nakolko obsahoval vulgarizmus. To nie je cenzura, to su pravidla.
kimlo
Ja si myslím že tí profesionáli si tu robia srandu... :-) ... Začnime aj my...
mata3636
@kimlo - redakcia už začala. normálne na smiech sú.
a inak, redakcia, pri niektorých komentároch vymažete len inkriminovanú časť. tu ste vymazali všetko. prečo? pravda bolí, že? niekto si tu robí prácu až nadčas
kimlo
"Cesto vyberieme a zaťažíme fazuľou"... V rozpise surovín nie je fazuľa... :-D srandisti šéfkuchári...
redakcia
@mata3636 , nemame problem s tym, ak pisete kriticky, problem mame s pouzitymi nevhodnymi slovami.
Napiste este raz, slusne, ak chcete.
@kimlo , ta fazula sa nekonzumuje, preto nie je medzi surovinami.
altyn
Neviem piecť a ak pečiem tak niečo veľmi jednoduché, ale čítal som veľa receptov a viem že mnohí zaťažujú cesto fazulou pred vložením do chladničky a pred pečením. Asi je tam chyba v postupe.
frezia68
Mám skúsenosť,že ak treba zaťažiť cesto(strukovina,kamienky...) a ja nezaťažím,ale dobre popichám vidličkou,to stačí,pekne sa upečie a ešte sa mi nikdy "nezdulo" :-)
altyn
@frezia68 ja rozumiem, ale tu je asi chyba v tom, že zaťaženie čímkoľvek bolo potrebné napísať pred pečením. Po tom to už asi nemá zmysel. Ako som písal nemám skúsenosti, len som o tom čítal, verím že je dostatočne popichat to vidličkou. :-)))



SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia