Pečený slivkový lekvár-Sjuz_ik (upravené na podmienky Des Moines - IOWA)

sjuz - fotkasjuz, 19. augusta 2010
Pečený slivkový lekvár-Sjuz_ik (upravené na podmienky Des Moines - IOWA)
Foto: sjuz

Domáci slivkový lekvár, nostalgické spomienky na detstvo a bezstarostný život pod ochrannými krídlami rodičov a babičky. Varili sme ho, každoročne, vo velikánskom hrnci na Zobraziť celý popisDomáci slivkový lekvár, nostalgické spomienky na detstvo a bezstarostný život pod ochrannými krídlami rodičov a babičky. Varili sme ho, každoročne, vo velikánskom hrnci na starom, drevom vykurovanom, šparhéte a tešili sa na jeho vytieranie s domácim chlebíkom i vylizovanie. V Medzeve, pri Košiciach, v starých mantackých domoch, bol kotol na varenie lekváru vbudovaný priamo do komína vo vstupnom pitvore, spolu s údiarňou.

Suroviny





Postup

  1. 1

    Moja posledná spomienka na klasické varenie slivkáča, v kotli pod holým nebom, je z Paričova v Trebišove; Maruška a Ďurko - Davalčatá - podnes dodržiavajú tradíciu. Keď slivky sprívne dozrejú, zapustia kotol do zeme a bublajúci lekvár miešajú pomocou dreveného pantografu. A spieva sa a jedia doma údené klobásky a pije dobré zemplínske vínko a spomína sa... ..................................................................................................................................... Slivky, dôkladne umyté v studenej vode, odstopkované a vykôstkované, pomelieme (ja som ich upravil v mixéri) na kašovitú konzistenciu, vylievame do plastového weindlingu, posypeme cukrom a pridáme čistú citrónovú šťavu; premešame, zakryjeme utierkou a necháme cez noc oddýchnuť. 1.) Ráno masu opäť premiešame, vylejeme do pekáča a vložíme do rúry, vyhriatej na 400 ?F (200 ?C).

    Pečený slivkový lekvár-Sjuz_ik (upravené na podmienky Des Moines - IOWA)  - obrázok 1
  2. 2

    2.) Asi po 30´ (teda aspoň v mojom prípade), keď slivková masa začne vrieť,

    Pečený slivkový lekvár-Sjuz_ik (upravené na podmienky Des Moines - IOWA)  - obrázok 2
  3. 3

    teplotu znížime na 285 ?F (140 ?C) a bez prerušovania, otvárania dvierok rúry a premiešavania dopečieme 3 hod a 33´. Po odparení prebytočnej kvapaliny lekvárová masa stratí asi 2/3 ÷ 3/4 objemu.

    Pečený slivkový lekvár-Sjuz_ik (upravené na podmienky Des Moines - IOWA)  - obrázok 3
  4. 4

    5.) Pekáč, pomocou chňapiek - véééééľky pozor - je horúci, vyberieme z rúry a uložíme na drevenú podložku na pulte. Naberačkou, horúci lekvár prelejeme do pripravených umytých a vysušených fliaš. Dobre zaviečkujeme, pozor fľaše sú veľmi horúce, otočíme ich hore dnom a uložíme do deky. Dôkladne pozakrývame a celú noc čakáme ....... .

    Pečený slivkový lekvár-Sjuz_ik (upravené na podmienky Des Moines - IOWA)  - obrázok 4
  5. 5

    6.) Ráno fľaše s lekvárom vyberieme spod deky a vytešujeme sa z jeho vzhľadu a sme pyšní na svoju prácu! Nezabudneme poďakovať Sjuz_inke za fasa recept! Prajem dobrú chuť!!! Prípadné nejasnosti vysvetlím na mailovej adrese: ferry@saske.sk alebo confra47@hotmail.com

    Pečený slivkový lekvár-Sjuz_ik (upravené na podmienky Des Moines - IOWA)  - obrázok 5

Diskusia k receptu

valeri
už mám tento recept dávnejšie z nejakého časopisu, len vždy som sa bála toho, že budem musieť potom čistiť rúru, ale keď neprská, tak ho vyskúšam.
alexdidi
Robím podľa tohto receptu už asi 10rokov...je výborný, doporučujem
sovka62
Vlani som dostala recept na slivkový lekvár bez miešania, tiež šiel ocot na dno hrnca. Vyskúšala som. Postavila som hrniec na slabý oheň a odišla do práce. Sem tam som vybehla lekvár skontrolovať. Podľa receptu sa obsah mal zredukovať asi na tretinu a samozrejme zhustnúť. Nuž, nestalo sa. Po šiestich hodinách som to vzdala, lekvár dovarila klasickým spôsobom a teraz sa hnevám sama na seba, lebo keď otvorím pohárik, stále cítim ocot. Neviem, kde sa stala chyba, postupovala som presne podľa receptu.
sjuz
sovka - to je zaujímavé....ale fakt netuším, prečo....možno to treba naozaj piecť v rúre...:), ja neviem...:)
evanaaa
Keby sa toto dalo robiť miesto cukru so sladidlom, skúsila by som, ale to asi nejde, ten cukor je iste dôležitý. A dá sa robiť tak aj iné ovocie?
evanaaa
Ćo sa týka toho octu, ja by som tam dala nejaký jemnejší, menej percentný, alebo Gurmán a podobne. Tento 8%-ný je dosť silný.
honestka
aj ja si ho robim tymto sposobom aspon tych 30 rokov, lebo dostat tu taky slivkovy lekvar, ktory by drzal aj v buchtach... kdeze!
Nasa mamka varila lekvar vzdy s octom este v specialnom medenom kotli na dvore a nikdy nam nesmrdel, mozno Sovka, ze sa pomylili v originalnom recepte v mnozstve-podla coho si robila. Mne sa Vydari ozaj vzdy a je bez dlheho statia pri sporaku. Skusala som aj marhulovy, (ktory som prave dovarila), ale nebolo to ono, takze som len trpezlivo miesala...
abrakalk
Sovka, ten lekvár sa robí nie v hrnci, ale na plechu v rúre cca 2-3 hod.
podľa toho aký ho chceš. Rúra by mala zostať trochu pootvorená po celý čas.
bedrunka
Sto žien aj sto skúseností. Za tento rúrový recept ďakujem, lebo niekde som si ho odpísala a nikdy viac nenašla. A Sovka, ten 6 kg sliviek, 1 kg cukru a 1/8 l octu - pomiešať a nechať noc odpočinúť. Priviesť do varu, hodinu variť, aby sa odparil a potom na miernom ohni variť 6 hod - nemiešať. Ja varím v už titánovom hrnci za polovičný čas. Varím takto roky rokúce.
Ten ocot spočiatku cítiť ale po roku vyprchá. Inak, si odvážna - nechať lekvár bez dozoru.
cechova
Dobrý deň varešničky. Ja takto varím jablkový lekvár už roky. Ja blčka zbavím jaderníkov a so šupkov narvem do hrnca.Na spodok dám 1 PL octu a všetko zasypem kryštáľovým cukrom.Nechám postáť cez noc a potom to dám priamo na dno rúry ,nie na mriežku ,zapnem na 160st. a idem do práce alebo umývaťokná...xxx.Za 6-7 hod. mám hustý voňajúci lekvárik ,nalejem do fľaštičiek otočím a odložím.Vydrží mi aj 5r. čím dlhšie tým je lepší.Celý čas varenia sa ho nedotknem .Nikdy sa nikto nesťažoval že je tam cítiť ocot.Veľmi doporučujem,takto spracujete padanky,plánky a možete pridať aj hrušky bude vám určite chutiť.
sjuz
cechova - v´daka za ďalší tip:)
frezia68
Sjuz,ak si ten recept teraz vynovila,či upravila,tak ho zasa uverejni,lebo je výborný a neviem,či sem sa niekto vráti?Aj na jablčká teraz aktuálny......:-)
ckatka
tak prave som ho naplnila do flias...isla som v zasade podla receptu, len cukru som dala menej, nemusime prilis sladke - vylizany chutil skvele, uvidime aky bude v poharoch

to, ze fakt tu ruru nezafrka je pravda, ale musite dat pozor aby ste (ked zovru) tu teplotu ozaj stiahli na tych 140°C, pekne pomalinky sa to odparovalo, ja som to robila v takej drahej hlbsej panvici z nejakej zliatiny a nic neprihorelo a aj sa lahko umyvala
ckatka
takto to vyzeralo na zaciatku hned ako zacali vriet







SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia