Pečené kuriatko s jemnou príchuťou údenej slaninky fotorecept

pusta - fotkapusta, 25. apríla 2011
Pečené kuriatko s jemnou príchuťou údenej slaninky (fotorecept)
Foto: pusta

Toto kuriatko majú moji jedlíci veľmi radi. Pečiem ho veľmi pomaly pri 165 stupňoch, v polovici pečenia obrátim a pridám slaninku, postrkám ju medzi Zobraziť celý popisToto kuriatko majú moji jedlíci veľmi radi. Pečiem ho veľmi pomaly pri 165 stupňoch, v polovici pečenia obrátim a pridám slaninku, postrkám ju medzi kura a krídelka, kura a stehienka, dám ju tiež do brušnej dutiny. Používam údenú slaninku, ktorú už neviem využiť inak, niekedy kožku zo slaniny s väčším obsahom zvyšnej slaninky. Kuriatko v polovici pečenia potriem kašičkou z oleja mletej sladkej červenej papriky a čierneho korenia. Teplotu zvýšim na záver na 220 stupňov a odkryté dopečiem.

4
porcie
10 minút
príprava
75 minút
na 165/60 minút 220/15  °C

Suroviny

cca 1500 a viac g, menšie nie
30 g
podľa chuti
1 CL
1/2 CL
1 PL na korenenú kašičk
2-3  PL pod kura
50 ml pod kura




Postup

  1. 1

    Do jenskej misy som dala olej, vodu, osolené, kuchynsky upravené kura prsíčkami nadol, prikryla som vrchom jenskej misy a vložila do trúby vyhriatej na 165 stupňov piecť na 30 minút. Potom som kura obrátila prsíčkami nahor. /jedno stehno som použila včera do Veľkonočnej hlavičky/

    Pečené kuriatko s jemnou príchuťou údenej slaninky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Medzi krídelká a kura, medzi stehno a kura, a do brušnej dutiny som strčila údenú slaninku. Prikryté kuriatko som vložila piecť späť do trúby na dalších 30 minút.

    Pečené kuriatko s jemnou príchuťou údenej slaninky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pripravila som si kašičku z oleja, mletej sladkej papriky a mletého čierneho korenia.

    Pečené kuriatko s jemnou príchuťou údenej slaninky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kura som vybrala z trúby a touto kašičkou som potrela celé kuriatko z každej strany.

    Pečené kuriatko s jemnou príchuťou údenej slaninky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Ked bolo potreté toto kašičkou, vložila som ho znovu do trúby, ale už odkryté. Teplotu som zvýšila na 220 stupňov a piekla som ho ešte 15 minút.

    Pečené kuriatko s jemnou príchuťou údenej slaninky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Upečené kuriatko som nechala po vybratí z trúby 15 minút odpočinúť a naporcovala som ho a rozdelila na taniere. Podávala som ho s dusenou ryžou, obložené plátkami paradajok, krúžkami zeleninovej papriky a dekorované petržlenovou vňaťou. Takto pečené kura je šťavnaté a má jemnú príchuť údenej slaninky, ktorú ešte vylepšila korenená kašička. Toto kura bolo síce veľkosťou malé, ale bolo dostatočne tučné. Menšie kura na pečenie nepoužívajte.

    Pečené kuriatko s jemnou príchuťou údenej slaninky (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

jarunka
to kuriatko muselo byt dobre, stavnate...pred Velkou nocou sme s dcerou piekli 2 kuriatka vedla seba v jednom pekaci, jedno sme dali prsami dolu a druhe prsami hore, to prve, prsami dolu bolo stavnatejsie, velmi dobre (Bio obe) Pred koncom sme ich obratili a zapiekli. Tvojmu kuriatku dala peknu farbu aj paprika.
pusta
ahoj @jarunka , dakujem. presne tak. tomu potieraniu paprikovo-korenenenou kašičkou som sa naučila od tety. zlepšuje to aj chuť, v tomto prípade to podtrhuje chuť slaninky v kuracom mäsku.
rolfynka
krasny nafoteny recept a hlavne dobry ja mozen kura na vsetky sposoby a v nedelu bude obed dakujem
pusta
@rolfynka , ja dakujem, tiež som toho názoru, že kura môže byť na 1000 spôsobov...a dobré
ancicka
Už by som rada také dačo urobila.Asi bude v nedeľu.
pusta
@an čička, dakujem. ja tiež robievam obvykle v nedeľ, nie je s tým vôbec veľa práce a je to chutné.
pusta
@diabambulka , áno je to výborné. skús, nie je to vôbec ťažké, vlastne sa to robí samo v tej trúbe.
sjuz
presne - aj my máme radi kuriatko so slaninkou, robievam často. postrkám pod kožu všade kam sa dá, aj klasické maslo. Slaninka dá úžasnú chuť mäsku!
pusta
@sjuz , dakujem. áno tá slaninka dá mäsku úžasnú chuť.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia