Pečené hrušky - zdravšia verzia džemu

anabelka - bez fotkyanabelka, 2. augusta 2011

Tento recept mám z československého Receptára okolo r.1990, pochádza z Čiech. Do Receptara ho poslala pani, ktorá ho získala od svojej babičky. Nikde Zobraziť celý popisTento recept mám z československého Receptára okolo r.1990, pochádza z Čiech. Do Receptara ho poslala pani, ktorá ho získala od svojej babičky. Nikde som sa s týmto receptom viac nestretla, tak Vám ho ponúkam. Mám ho roky odskúšaný, je výborný do palaciniek, buchiet, alebo k pečivku na raňajky.

60 minút
príprava
120 minút
na 160 °C

Suroviny

cca 3 kg zrelé očistené
1ks




Postup

  1. 1

    Zrelé hrušky umyjeme, ošúpeme, vyberieme stred a pokrájame na štvrťky, ak sú veľmi veľké, môžeme na menšie kúsky. Očistené hrušky dáme do suchého hlbokého veľkého plechu a rovnomerne posypeme 1 škoricovým cukrom /nebojte sa dať plný plech/. Hrušky vložíme do vyhriatej rúry na 200st. a pečieme 20-25 minút. Hrušky pustia veľa šťavy, takmer plávajú.

  2. 2

    Keď zmäknú, tlačidlom na zemiaky ich roztlačíme nahrubo a znížime teplotu na 160st. Pečieme ďalej, sledujeme ich a zároveň premiešavame od krajov smerom dostredu, potom stred rovnomerne roztlačíme a urovnáme. Hrušky postupne karamelizujú, preto ich sledujeme, aby sa nepripálili a miešame týmto spôsobom. Šťava sa odparuje, hrušky tmavnú a získavajú karamelovú farbu a vôňu. Masa zostáva hrudkovitá a taká má aj zostať.

  3. 3

    Keď je masa hustá podľa našej predstavy, ochutnáme ju, ak chceme, aby bola pikantnejšia, dochutíme citrónovou šťavou a takto pripravenú naložíme do čistých predhriatych pohárov a zaviečkujeme. Uložíme do tzv. suchého dunstu a necháme vychladnúť. Nesterilizujeme. Naplníme cca 3-4 trojdecové poháre, podľa druhu hrušiek. Pečené hrušky sú v obmedzenom množstve vhodné aj pre diabetikov. Takýmto istým spôsobom si možeme pripraviť aj jablká, chutia rovnako dobre. Ovocie môže byť aj padané.

Diskusia k receptu

foska
Ak budu hrusky, tak skusim. Velmi ma totiz odradza mnozstvo pouzivaneho cukru pri klasickych dzemoch/kompotoch...
alena45
jéjda, hruškový džem je vynikajúci, aj dnes ho raňajkujem na maslovom chlebe, ale ťažko hustne. Tento musí byť fakt skvelý, akurát, že ja tento rok hrušky mať nebudem... tieto špeciálne prípravy ma vždy tak nadchnú...
jerica
ja čo s hruškami , to si nevieš predstaviť ako som sa potešila tomuto receptu , za to fakt ďakujem :-))ukladám ale musím si ho aj vytlačiť nech nemusím odbehovať a špírať po vareche kde som uložila recept:-)
anabelka
Ďakujem Vám za komentáre, ak budete mať chuť a ovocie, skúste, možno sa Vám zapáči. Aj ja sa k nemu stále vraciam práve preto, že sa tam nepridáva cukor. Nemám rada presladené džemy ani kompóty. Preto aj kompóty robím so soľou. Na druhej strane je úplne fajn, že každému z nás chutí niečo iné.
aroooo
a nedalo by sa to z tej rúry vybrať v momente, keď dávaš na 160 stupňovú teplotu a dokončiť to na šporáku?
babkamt
Ešte som sa s takýmto receptom nestretla.Vietor nám pooberal hrušky.Včera som za košík nazbierala na zemi.Vyskúšam.Ukladám do kk.
evanaaa
Anabelka, pečené lekváre tu už sú - slivkový a miešaný a tiež aj pod názvom : Pečený čaj, len pred pár dňami pridaný. Ja som tam o ňom tiež písala do komentárov. Minulý rok som robila dve dávky miešané ovocie, ano, je to výborné, nedávno som robila len slivkový, mala by som teda vyskúšať aj hrušky a iné ovocie. Len robím dia verziu, ale s cukrom je to iste lepšie, lebo on v ovocí karamelizuje. Ja nepretláčam, len si ovocie pokrájam na menšie kúsky, aj tak sa ešte zmenšia. A v rúre nechám aj tri hodiny, záleží, akú hustotu chcete.
anabelka
Neviem povedať, ako by vyzeral pečený na sporáku, neskúšala som, možno by to celkom šlo, ale skúšať nebudem, mám plynový a tam sa mi to nepozdáva.
Evanaaa, pozrela som všetko, ale ten pečený slivkový a miešaný som nenašla, škoda. Prosím Ťa, pošli link. Keď si predstavím pokrájať 6-7 kg očistených hrušiek, ktoré nakoniec aj tak zmenia svoj tvar, tak to radšej roztlačím a uľahčím si to. Ešte chcem pripomenúť, že čas je iba orientačný a závisí od šťavnatosti ovocia.
Ešte raz ďakujem za komentáre, snáď Vám pochutia.
anabelka
Prepáč Evanaaa, nakoniec som si spomenula, čo si asi mala na mysli, pečený slivkový lekvár v rúre, ale pri mojom recepte sa nepoužíva cukor a v slivkovom ano. My slivkový varíme tradične v kotli na dvore a je to práca na celý deň, no má neopakovateľné čaro.
ajrin
Vyborny recept,tiez ukladam. Ja by som tie hrusky ani nesupala ved v supke a pod nou by malo byt najviac vitaminov. Robievam si nieco podobne ale v mikrovlnke-hociake ovocie(hrusky,jablcka,slivky ,aj napadane- ked mam aj viacej druhov spolu)pokrajam na kusky dam do vacsej misky aby mi to nevyvrelo von a varim asi 5az 10 minut cukor moze ale nemusi byt,hned nalozim do poharikov..bohuzial neviem ako dlho vydrzi pretoze je to pochutka na jogurty alebo len tak z tvarohom takze je hned po nom.
marianna76
Anabelka ahoj, ja som krvná skupina A+. Píšem Vám sem lebo sa to ku Vám dostane na mail....
anabelka
@marianna76 , počkám na knihu, doštudujem a vyskúšam. Po nejakom čase - keď už bude čo hodnotiť, dám vedieť. Potešila by ma odpoveď aj od Teba.
marianne
chcem sa podakovat,uz je vo flasiach,pridala som tam este podrvenu hviezdicku badianu,trosku klincekov a citronovej stavy.Vona,ktora sa viniepo byte je neopisatelna...susedia,mi klopkali na dvere co robim,ze to tak prenadherne vonia:-DDD
neposed
okrem hrusiek s takymto istym postupom mozete skusit aj s jablkami. Je to fajn a naozaj, netreba cukor a tohto roku bolo jablcok neurekom. Nakoniec, ktovie ako dlho nam vydrzia.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia